Πώς θα βοηθήσουμε το παιδί μας να μάθει να διαβάζει;

Τα περισσότερα παιδιά μαθαίνουν να διαβάζουν στην ηλικία των 6-7 ετών, αν και μερικά παιδιά μπορούν να διαβάζουν από την ηλικία των 4-5 ετών.

Παρόλο που η διδασκαλία της ανάγνωσης γίνεται επίσημα στο σχολείο, μπορείτε κι εσείς να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει να διαβάζει.

Όταν το παιδί σας αρχίζει να πηγαίνει στο Δημοτικό σχολείο, θα αρχίσει και η επίσημη διδασκαλία της ανάγνωσης. Η δεξιότητα της ανάγνωσης αποτελεί μια σημαντική προϋπόθεση για τη μάθηση των παιδιών. Τα περισσότερα παιδιά μαθαίνουν να διαβάζουν χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Πιέζοντας ένα παιδί να μάθει να διαβάζει προτού να είναι αυτό έτοιμο, μπορεί να καταστήσει αυτή τη διαδικασία κουραστική και αποθητική. Αντίθετα, το να διαβάζετε μαζί και να παίζετε παιχνίδια με τα βιβλία, μπορεί να κάνει την ανάγνωση ευχάριστη.

Πώς θα συμμετέχετε στη μάθηση των παιδιών σας

Οι περισσότεροι γονείς με παιδιά που πηγαίνουν στην Α' Δημοτικού ανησυχούν για πώς θα μάθουν τα παιδιά τους ανάγνωση. 

Για να κατακτήσει ένα παιδί την ανάγνωση και να μη συλλαβίζει όταν διαβάζει, θα πρέπει πρώτα να έχουν προηγηθεί κάποιες άλλες γνώσεις:

  • Το πρώτο και βασικότερο είναι να μπορεί το παιδί να αναγνωρίζει τα γράμματα και τις φωνούλες που κάνει το καθένα. Π.χ. το γράμμα άλφα έχει φωνούλα «α». Εάν δε το κατανοήσει αυτό, τότε θα του ζητήσετε να διαβάσει τη λέξη «αετός» και εκείνο θα διαβάσει «αλφα-ετός».
  • Δεύτερον, θα πρέπει να έχει μάθει να σχηματίζει συλλαβές και να τις προφέρει σωστά. Π.χ. π...α... πα. Πολύ σημαντικό είναι να μην βάζουμε στη μέση το “και”, γιατί το παιδί θα δυσκολευτεί πολύ. Δηλαδή, δεν πρέπει να λέμε π “και” α…πα , αλλά π…α…..πα. Επίσης, είναι λάθος να λέμε που και α, γιατί το παιδί μπορεί να απαντήσει που-ά!
  • Τρίτον, θα πρέπει να ξέρει πώς διαβάζονται οι δίφθογγοι: π.χ. αι = ε, οι = ι, κ.λπ.

Photo credits: freepik.com 
Πώς θα βοηθήσουμε το παιδί μας να μάθει να διαβάζει;1
Αφού, λοιπόν, το παιδί έχει κατακτήσει όλα τα παραπάνω, του δίνουμε λέξεις για να αρχίσει σιγά σιγά να διαβάζει και στη συνέχεια μικρές και μεγαλύτερες προτάσεις.

Ανάλογα με το ρυθμό και το βαθμό που ανταποκρίνεται το παιδί, μπορούμε να προχωρήσουμε σε κάτι πιο σύνθετο χρησιμοποιώντας παραμύθια για ανάγνωση για παιδιά Α' Δημοτικού.

Ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας και το επίπεδο του παιδιού, αυξάνεται και ο αριθμός των λέξεων του κειμένου. Τα βιβλία θα πρέπει να είναι ευχάριστα, με εικόνες και ιστορίες ελκυστικές, που κάνουν το παιδί να θέλει να διαβάσει μόνο του τη συνέχεια.

Η ανάγνωση καλό είναι να γίνεται σε καθημερινή βάση, ώστε να μη χάνει το παιδί την επαφή του με τη γλώσσα, αλλά όχι όμως και να πιέζεται να το κάνει, γιατί θα υπάρχουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Η φωναχτή ανάγνωση βιβλίων αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους με τον οποίο μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει να διαβάζει. Όταν διαβάζετε στο παιδί σας ακολουθείστε τα εξής:

  • Ενώ διαβάζετε, διατρέχετε τις λέξεις του κειμένου με τον δείκτη σας, για να δείξετε στο παιδί σας ότι στις λέξεις του βιβλίου αποτυπώνεται το νόημα του.
  • Χρησιμοποιείτε αστείες και διασκεδαστικές λέξεις και θορύβους ζώων, δίνοντας ζωντάνια στο διάβασμά σας, για να κάνετε το παιδί σας να νιώσει ενθουσιασμό.
  • Μπορείτε να διακόπτετε το διάβασμα για να δείτε τις εικόνες του βιβλίου και ζητήστε από το παιδί σας να σας ονομάσει τα πράγματα που βλέπει σε αυτές. Συζητήστε μαζί του πώς οι εικόνες σχετίζονται με το περιεχόμενο του βιβλίου.
  • Συνεχίστε να διαβάζετε στο παιδί σας ακόμη και όταν και αυτό έχει μάθει να διαβάζει. Έτσι, μαθαίνει να ακούει με προσοχή και να κατανοεί τις πολυπλοκότερες ιστορίες τις οποίες δυσκολεύεται ακόμη να κατανοήσει από μόνο του.

Όταν το παιδί σας αρχίζει να διαβάζει, ενθαρρύνετέ το να διαβάζει φωναχτά. Αυτό θα το βοηθήσει να αποκτήσει την αυτοπεποίθηση της ικανότητάς του να διαβάζει, αλλά και να απολαμβάνει τη μάθηση καινούριων δεξιοτήτων. Κάντε εναλλαγές του διαβάσματος με το παιδί σας, προκειμένου να του υποδείξετε τις περισσότερο προχωρημένες δεξιότητες της ανάγνωσης.

 

TipΑφήστε βιβλία μέσα στο δωμάτιο του παιδιού, προσφέροντάς του κίνητρο να απολαύσει μόνο του το διάβασμά τους.

 

 

Διαβάστε, επίσης, πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας στη μελέτη των μαθημάτων του.