Πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά να προσαρμοστούν πιο εύκολα στη σχολική ζωή

Photo credits: freepik.com 

Η νέα σχολική χρονιά είναι μία νέα αρχή, ειδικά για τα πολύ μικρά παιδάκια και για αυτά που πηγαίνουν πρώτη φορά στο σχολείο.

Ως γονείς, θα πρέπει να βοηθήσουμε τα παιδιά να νιώσουν ασφάλεια στο νέο περιβάλλον του σχολείου και να προσαρμοστούν πιο εύκολα στη νέα πραγματικότητα, τους νέους κανόνες και τους νέους ανθρώπους που μπαίνουν στη ζωή τους.

Είναι σημαντικό να μιλήσουμε με ενθουσιασμό για το σχολείο και να εξηγήσουμε στα παιδιά ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα λάβουν γνώσεις και εφόδια που θα χρειαστούν στη μετέπειτα ζωή τους και βέβαια, να είμαστε υποστηρικτικοί.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την πιο εύκολη προσαρμογή των παιδιών στη σχολική ζωή.

Σχολική ρουτίνα: Αφιερώστε χρόνο για να εξηγήσετε στο παιδί το ωράριο του σχολείου και τα μαθήματα. Βοηθήστε το να γνωρίζει τι πρέπει να περιμένει κάθε σχολική ημέρα. Φροντίστε να υπάρχει ένα πρόγραμμα που το παιδί σας μπορεί να κατανοήσει, με εικόνες ή συμβολισμούς. Συμπεριλάβετε στο πρόγραμμα και τη μετάβαση από και προς το σχολείο.
Photo credits: freepik.com  
Πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά να προσαρμοστούν πιο εύκολα στη σχολική ζωή

Δημιουργήστε οπτικά ερεθίσματα: Ακόμη κι αν το παιδί σας ξέρει να διαβάζει, οι οπτικές ενδείξεις για όλες τις νέες ρουτίνες, όπως η τακτοποίηση της σχολικής τσάντας, θα το βοηθήσουν να νιώσει οικεία. Αναζητήστε στην ιστοσελίδα του σχολείου ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του σχολείου φωτογραφίες των παιδαγωγών, του εσωτερικού του σχολείου και τις δραστηριότητες που γίνονται, βοηθώντας το παιδί να έχει εικόνα για το τι να περιμένει.

Επικοινωνήστε με το σχολείο: Φροντίστε να έχετε μία αμοιβαία, φιλική, υποστηρικτική επικοινωνία με τον δάσκαλο / τη δασκάλα του παιδιού, όσο το δυνατόν πιο νωρίς, αφού κοινός σας στόχος είναι το καλύτερο για το παιδί. Βρείτε ποια μέθοδος λειτουργεί καλύτερα για όλους (βιβλίο επικοινωνίας, emails, τακτικές συναντήσεις). Μη διστάσετε να ρωτήσετε αν έχετε απορίες και να ενημερώσετε για τυχόν ανησυχίες σας,

Ενθαρρύνετε το παιδί να μοιραστεί το ίδιο τις ανησυχίες του με τους δασκάλους του: Αυτό θα πρέπει να γίνει την κατάλληλη στιγμή, ώστε να υπάρχει χρόνος για συζήτηση, επομένως προτιμήστε να απευθυνθείτε στο δάσκαλο νωρίς πριν το μάθημα ή αργότερα μέσα στην ημέρα.

Υποστηρίξτε το παιδί σας μετά το σχολείο: Φροντίστε το παιδί να έχει χρόνο για χαλάρωση και για να κάνει ευχάριστα πράγματα με φυσική δραστηριότητα. Αποφύγετε να περνάει πολύ χρόνο μπροστά σε οθόνες και προσπαθήστε να κάνετε περισσότερες δραστηριότητες μαζί, όπως κηπουρική, κατασκευές, μαγειρική, κ.λπ.