Σεξουαλική παρενόχληση: Πώς πρέπει να μεγαλώνουμε τους γιους μας για να αποτρέπουμε τέτοια περιστατικά

Photo credits: freepik.com 

Η ανατροφή των παιδιών αποτελεί πρόκληση. Στην εποχή μας, σχεδόν όλοι οι γονείς που έχουν κόρες ανησυχούν να μην πέσουν τα κορίτσια τους θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης, ενώ σχεδόν όλοι οι γονείς που έχουν γιους θέλουν να εξασφαλίσουν ότι το παιδί τους δεν θα γίνει εν δυνάμει θύτης.

Κανείς δεν σκέφτεται, ότι ο γιος του μεγαλώνοντας, μπορεί να παρενοχλεί τις γυναίκες στο δρόμο, να τις προσβάλλει ή ακραίο βέβαια, αλλά συμβαίνει, να γίνει βιαστής. Τι μπορούμε να κάνουμε ως γονείς για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας και να αποτρέψουμε περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης;

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα αγόρια που καταφεύγουν σε τέτοιες πρακτικές έχουν μεγαλώσει με το πρότυπο του "μάτσο" άντρα και δεν έχουν μάθει να σέβονται τις γυναίκες, τις οποίες θεωρούν κατώτερες και υποχείρια. Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να καλλιεργήσουν την κουλτούρα του σεβασμού στα παιδιά τους;

Γίνετε οι ίδιοι σωστό πρότυπο

Οι γονείς θα πρέπει να δίνουν το καλό παράδειγμα στο παιδί και την εικόνα που αυτό χρειάζεται να έχει. Δηλαδή, το σεβασμό του πατέρα προς τη μητέρα και την κόρη, αν υπάρχει στην οικογένεια. Ακόμη και τυχόν σχόλια που μπορεί να κάνει ένας πατέρας για άλλες γυναίκες, περνάνε μηνύματα στο παιδί, τα οποία πρέπει να έχουμε κατά νου. Αν πάλι, το παιδί μεγαλώνει σε ένα σπίτι όπου η μαμά είναι θύμα παρενόχλησης ή υπάρχει λεκτική / σωματική βία, τότε είναι πιθανό και το παιδί να γίνει θύτης, μιμούμενο τη συμπεριφορά του πατέρα.

Δημιουργήστε τον κώδικα ηθικής της οικογένειάς σας 

Εσείς θα ορίσετε τα βασικά σημεία αυτού του κώδικα, μερικά από τα οποία μπορεί να είναι τα εξής:

  • Το σπίτι είναι ένα ασφαλές μέρος για όλους μας.
  • Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε λεκτική ή/και σωματική βία.
  • Συμπεριφερόμαστε δίκαια και με σεβασμό.
  • Δεν προσβάλλουμε και δεν ντροπιάζουμε τους άλλους.
  • Αναλαμβάνουμε την ευθύνη των πράξεών μας.

Photo credits: freepik.com  https://www.freepik.com/free-photo/mother-with-adorable-kid_6355812.htm#page=2&query=parents%20talking%20to%20son&position=4&from_view=search&track=ais

Δείξτε έμπρακτα την αγάπη σας

Μπορεί ο γιος σας να βρίσκεται στην εφηβεία και μην θέλει ιδιαίτερα τη σωματική επαφή μαζί σας, αλλά από την άλλη αυτή την περίοδο το παιδί σας έχει ανάγκη το χάδι, την αγκαλιά, το γλυκό σας λόγο. Χρειάζεται να μάθουμε στους γιους μας την εγγύτητα, την ενσυναίσθηση, την αγάπη, ώστε να μπορούν κι εκείνοι με τη σειρά τους να τα βιώσουν και να τα προσφέρουν.

Προσοχή στην επιθετικότητα

Η επιθετικότητα στη διάρκεια του παιχνιδιού συνήθως δεν είναι ανησυχητικό σημάδι, καθώς στο παιχνίδι τα παιδιά επιτρέπεται να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους. Ωστόσο, αν πρόκειται για ένα μοτίβο που επαναλαμβάνεται, θα πρεπει να το συζητήσουμε με το παιδί, για να καταλάβουμε από πού προέρχεται η επιθετικότητα, αν το παιδί έχει βιώσει κάτι ή μιμείται κάποιον. Ίσως χρειαστεί να ζητήσουμε και τη βοήθεια κάποιου ειδικού.

Γνωρίστε τους φίλους του παιδιού σας

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε με ποιούς κάνει παρέα ο γιο σας. Καλέστε τα άλλα παιδιά στο σπίτι σας κι αν τυχόν δείτε κάποια συμπεριφορά που δεν σας αρέσει, μη διστάσετε να το επισημάνετε.

Μάθετε στο παιδί σας την απόρριψη 

Κάθε γονιός πρέπει να μάθει στο γιο του ότι η απόρριψη είναι κάτι φυσιολογικό και είναι μέρος της ζωής. Εξηγήστε του ότι είναι φυσιολογικό μεγαλώνοντας να έχει αισθήματα για κάποιο κορίτσι, αλλά ότι δεν αρέσουν όλα τα αγόρια σε όλα τα κορίτσια. Επίσης, είναι σημαντικό να μάθετε στο γιο σας να διαχειρίζεται την απόρριψη. Ο καλύτερος τρόπος είναι να συζητάτε μαζί του συχνά για τα κορίτσια που του αρέσουν, με ποια βγαίνει ραντεβού, κλπ. Αν δυσκολεύεστε να το κάνετε, ζητήστε από κάποιον άλλο ενήλικα της οικογένειας να κάνει αυτή την κουβέντα μαζί του. Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να είστε πλάι στο γιο σας κι όταν πληγωθεί σε κάποια σχέση, να του μιλήσετε για τις δικές σας εμπειρίες και να τον συμβουλεύσετε πώς θα χειριστεί την κατάσταση. Βοήθήστε τον να εξελιχθεί και να μάθει στη ζωή του το “ναι” και το “όχι”.