Σχολεία και κορωνοϊός: Πώς συζητείται να γίνει η επιστροφή στα θρανία

H πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει όλους τους τομείς της ζωής και της καθημερινότητάς μας, όπως βέβαια και αυτόν της εκπαίδευσης. Ήδη οι πρώτες αλλαγές έγιναν την περασμένη σχολική χρονιά, με την τηλεκπαίδευση να αντικαθιστά τα δια ζώσης μαθήματα. Πώς θα είναι, όμως, η επιστροφή στις σχολικές αίθουσες;

Λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η πανδημία του κορωνοϊού δεν μας επιτρέπει να γνωρίζουμε ακόμη τον τρόπο που θα διεξάγονται τα μαθήματα. Τα αυξανόμενα κρούσματα και το γεγονός ότι δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πώς θα είναι η κατάσταση τις επόμενες εβδομάδες, έχουν δημιουργήσει εύλογα ερωτήματα.

Οι επιστήμονες πιθανολογoύν ότι τα παιδιά δεν μολύνονται τόσο συχνά από τον κορωνοϊό και όταν αυτό συμβαίνει, τα συμπτώματα είναι ήπια ή δεν υπάρχουν συμπτώματα.

Σύμφωνα με την κα Αναστασία Γκίκα, Γενική Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας και τον κ. Βαγγέλη Μπουντουλούλη, Γενικό Γραμματέα της ΟΛΜΕ, «οι εκπαιδευτικοί θα είναι την 1η Σεπτέμβρη στα σχολεία, ώστε το σχολείο να ξεκινήσει στις 7 του μήνα. Έχουμε δύο σενάρια που είναι τα επικρατέστερα, τα οποία συζητήσαμε πριν από δύο περίπου εβδομάδες με τους ειδικούς, σε τηλεδιάσκεψη.

Το πρώτο σενάριο είναι της πλήρους κανονικότητας, δηλαδή να πάνε κανονικά τα παιδιά στα σχολεία με τα αυξημένα τα μέτρα προστασίας, χρήση μάσκας από όλους και φυσικά την τήρηση της αποστασιοποίησης.
Το δεύτερο σενάριο είναι να ξεκινήσουμε όπως ξεκινήσαμε τον Μάιο και τον Ιούνιο, με λιγότερα από 15 παιδιά στην τάξη και εκ περιτροπής. Θα γίνουν και άλλες συζητήσεις ως την τελική απόφαση, ώστε ένα λάβουμε υπόψιν κάθε λεπτομέρεια σε ό,τι αφορά στα επιδημιολογικά δεδομένα».

Σχολεία και κορωνοϊός: Πώς συζητείται να γίνει η επιστροφή στα θρανία

Ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, κ. Χαράλαμπος Γώγος, ανέφερε σχετικά ότι στόχος είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία. «Όλα αυτά τα μέτρα που παίρνουμε τώρα είναι απαραίτητα ώστε το φθινόπωρο να μπορούμε να μπούμε σε μια διαδικασία κανονική και να μπορέσουν να ανοίξουν τα σχολεία. Η μάσκα είναι κάτι που μπορεί και πρέπει να εφαρμοστεί. Στο τραπέζι είναι και η εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων σε περίπτωση που υπάρχει επιδημιολογική φόρτιση σε σχέση με τη νόσο. Όπου είναι δυνατό πρέπει να ελαττώσουμε τα παιδιά. Τα βασικά όπλα που έχουμε είναι δύο: η μάσκα και η εκ περιτροπής λειτουργία».

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, «αν το τρίπτυχο, μάσκα, απόσταση, καλή υγιεινή των χεριών, τηρηθεί ευλαβικά, δε θα χρειαστεί να πάρουμε επιπλέον μέτρα, καθώς είναι ένα είδος γενικευμένου lockdown για όλη τη χώρα. Αντί να κλείσουμε τα πάντα, κλείνουμε την είσοδο του ιού. Βάζουμε τη μάσκα και αποφεύγουμε τη μετάδοση του ιού. Τηρούμε τα μέτρα για να μην έρθουν πρόσθετα μέτρα. Αν τα επιδημιολογικά αυξηθούν, θα αυξηθούν και τα μέτρα».

Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για τον κορωνοϊό στη χώρα μας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, δήλωσε ότι σε πρώτη φάση θα υπάρχει εκ περιτροπής διδασκαλία (όπως και στα τέλη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς), ενώ θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας στις ηλικίες 10-19 ετών. Όταν τα ημερήσια κρούσματα αρχίσουν να υποχωρούν, τότε σταδιακά θα επανέλθουμε σε μια πλήρη κανονικότητα.

Από την πλευρά των λοιμωξιολόγων πάντως, η σχολική χρονιά που ξεκινάει σε λίγο θεωρείται δύσκολη, δεδομένου ότι εκτός από τον κορωνοϊό, συχνό φαινόμενο στα σχολεία αποτελούν τα κοινά κρυολογήματα και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, γεγονός που μπορεί να επιτείνει τη σύγχυση και την ανησυχία.

Οι τελικές αποφάσεις για τη λειτουργία των σχολείων θα ληφθούν στις 20 Αυγούστου, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.