Τα σπορ του καλοκαιριού που θα απολαύσετε στη θάλασσα και στην άμμο

Το καλοκαίρι φέρνει μαζί του πολλές ώρες στην παραλία. Σίγουρα θέλετε να χαλαρώσετε κάποιες στιγμές, αλλά αν δεν είστε από εκείνους που θέλουν μόνο να κάθονται στην ξαπλώστρα, τότε τα σπορ που γίνονται στην άμμο και τη θάλασσα, σίγουρα σας αφορούν.

Μαθαίνοντας ένα νέο σπορ όχι μόνο περνάτε το χρόνο σας δημιουργικά και ευχάριστα, αλλά επιπλέον γυμνάζεστε, κάτι που είναι απαραίτητο για την καλή υγεία μας. Κάποια από τα σπορ που ακολουθούν απαιτούν μαθήματα με δάσκαλο στην αρχή, υπομονή, θέληση και επιμονή, μόλις όμως, εξοικειωθείτε και αποκτήσετε μία σχετική εμπειρία, θα απολαμβάνετε την αίσθηση.

Όσο είστε στη θάλασσα ή στην παραλία, μην ξεχνάτε την απαραίτητη προστασία από τον ήλιο, με αντιηλιακή κρέμα, γυαλιά ηλίου, καπέλο, ακόμη και κάποιο μπλουζάκι/λίκρα, ανάλογα με το σπορ που θα επιλέξετε να κάνετε. Τέλος, λάβετε υπόψη το βαθμό δυσκολίας κάθε δραστηριότητας σε συνάρτηση με τη δική σας φυσική κατάσταση και την εμπειρία σας και βέβαια, τηρείτε πάντα τους κανόνες ασφάλειας.

Σπορ στο νερό

Κολύμβηση
Υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά στυλ κολύμβησης, πρόσθιο, ελεύθερο, ύπτιο και πεταλούδα, με τα δύο πρώτα να είναι τα πιο δημοφιλή. Αποτελεί μια από τις καλύτερες αερόβιες δραστηριότητες και γυμνάζει όλο το σώμα. Η αντίσταση του νερού συμβάλλει στην τόνωση των μυών χωρίς να τους επιβαρύνει. Απευθύνεται σε όλους και συστήνεται αν έχετε παραπανίσια κιλά ή μυοσκελετικά προβλήματα.

Stand up paddle boarding (SUP)
Αν αναζητάτε τρόπο για να διατηρηθείτε σε φόρμα και να κάνετε περιηγήσεις στις γύρω παραλίες, το SUP είναι η ιδανική λύση. Εξασκείτε την ισορροπία σας όση ώρα είστε όρθιοι πάνω στην σανίδα και δουλεύει όλο το σώμα. Βελτιώνει τη δύναμη, την αντοχή και τη σταθερότητα του πυρήνα, ενώ δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις. Μπορεί να το εξασκήσει ο καθένας, ανεξαρτήτως ηλικίας, βάρους, εμπειρίας, αρκεί να επιλέξετε το σωστό εξοπλισμό, απευθυνόμενοι σε κάποιον γνώστη του αντικειμένου.

Κανό
Ιδανικός τρόπος για να εξερευνήσετε κοντινές παραλίες, κάνοντας ταυτόχρονα μια καλή αερόβια άσκηση. Χάρη στην κίνηση που κάνετε με το κουπί, γυμνάζετε πολύ τα χέρια, τους ώμους, την πλάτη και τους πλάγιους κοιλιακούς. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες ικανότητες, αν και η καλή ισορροπία βοηθάει. Αν έχετε παρέα να σας ακολουθήσει, μπορείτε να επιλέξετε ένα διθέσιο κανό.

Θαλάσσιο σκι
Μπορείτε να απολαύσετε το υπέροχο αίσθημα του να «σκίζετε» το νερό, μέσα από ένα σπορ που ενδυναμώνει το σώμα, καθώς γυμνάζει αρκετές μυϊκές ομάδες (χέρια, πόδια, κοιλιακούς) και δεν απαιτεί ιδιαίτερη φυσική κατάσταση. Σίγουρα αν δεν έχετε ξανακάνει σκι, θα χρειαστείτε μαθήματα και καθοδήγηση από δάσκαλο για να προχωρήσετε πιο γρήγορα και να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς.

Τα σπορ του καλοκαιριού που θα απολαύσετε στη θάλασσα και στην άμμο

Ιστιοσανίδα
Ή αλλιώς, windsurf. Δεν χρειάζεται να έχετε καλή φυσική κατάσταση για να ξεκινήσετε, αφού είναι θέμα τεχνικής και όχι δύναμης. Προσπαθώντας να ισορροπήσετε πάνω στην σανίδα, γυμνάζετε όλο το σώμα σας, κυρίως χέρια, κοιλιακούς και πόδια. Οι πρώτες απόπειρες θα πρέπει να γίνουν υπό την καθοδήγηση ενός εκπαιδευτή. Δεν είναι εύκολο σπορ για τους αρχάριους, επομένως μην αποθαρρύνεστε αν στην αρχή πέφτετε συχνά από την σανίδα σας. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες και συμβουλές των ειδικών, ώστε να μην ταλαιπωρηθείτε άδικα και να μην κινδυνεύσετε, ούτε εσείς, ούτε οι υπόλοιποι λουόμενοι.

Αυτόνομη κατάδυση
Γνωστή και ως scuba diving. Η ελευθερία κίνησης, η απόλυτη ησυχία, η υποβρύχια ζωή, κάνουν ξεχωριστή την αίσθηση της κατάδυσης. Αρχικά θα μάθετε να χρησιμοποιείτε τον εξοπλισμό αυτόνομης κατάδυσης σε ρηχά νερά, θα μπορέσετε να καταδυθείτε αυτόνομα, πάντα με συνοδεία έμπειρου εκπαιδευτή και θα ζήσετε μια γρήγορη και εύκολη εισαγωγή στην υποβρύχια εξερεύνηση. Αποτελεί μία δραστηριότητα που προσφέρει ψυχαγωγία και εκγύμναση του σώματος. Όποιος θέλει να ασχοληθεί δεν θα πρέπει να έχει κάποιο πρόβλημα υγείας και βέβαια, θα πρέπει να ακολουθεί όλους τους κανόνες ασφαλείας, όπως π.χ. βουτάμε πάντα με ζευγάρι, τσεκάρουμε πάντα τον αέρα μας, κ.λπ.

Σπορ στην άμμο

Beach volley
Ένας πολύ όμορφος τρόπος να περάσετε την ώρα σας στην παραλία, να κάνετε καινούρ¬γιες παρέες και να γυμναστείτε. Είναι ένα αερόβιο άθλημα, που τονώνει το καρδιαγγειακό και αναπνευστικό σύστημα, ενώ γυμνάζει χέρια, πόδια και κοιλιακούς. Θέλει αντοχή και λόγω της άμμου, ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει αρκετά. Άλματα, πάσες, καρφώματα θα σας κάνουν να χάσετε αρκετές θερμίδες. Μπορείτε βέβαια, να παίξετε ανάλογα με τις δυνατότητές σας, αρκεί να βρείτε τουλάχιστον 3 συμπαίκτες ίδιου επιπέδου. Υπάρχουν, πάντως, πολλές παραλίες που διαθέτουν γήπεδα beach volley.

Beach soccer
Ένα ακόμη ομαδικό σπορ που μπορείτε να παίξετε με την παρέα σας στην αμμουδιά. Η κίνηση στην άμμο προσθέτει κι εδώ βαθμό δυσκολίας, αυξάνοντας την ένταση της αεροβικής προσπάθειας και την καύση θερμίδων. Γυμνάζει ιδιαίτερα τους μηρούς και τις γάμπες. Προσέξτε τον κίνδυνο τραυματισμού, λόγω έντασης και ταχύτητας.