Τέταρτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού: Τι ισχύει, ποιους αφορά

Διευκρινίσεις δόθηκαν σχετικά με την τέταρτη δόση του εμβολίου, η οποία αφορά στα ευάλωτα άτομα λόγω σοβαρών παθήσεων, τους ηλικιωμένους και τα άτομα σε ανοσοκαταστολή και θα πρέπει να γίνεται τέσσερις μήνες μετά την τρίτη δόση. Ωστόσο, όσοι έχουν νοσήσει και έχουν κάνει τρεις δόσεις δεν χρειάζονται τέταρτη δόση.

Η τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, δηλαδή η δεύτερη αναμνηστική, δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό κάτω των 60 ετών, ξεκαθάρισε η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στην ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας.

"Μπορεί η τέταρτη δόση να μην αφορά τον υγιή πληθυσμό, αλλά, όπως γνωρίζετε, μέσα στον γενικό πληθυσμό υπάρχουν και άνθρωποι κάτω των 60 ετών που είναι αρκετά ευάλωτοι, καθώς ταλαιπωρούνται από σοβαρά νοσήματα και αυτοί θα πρέπει να ζητήσουν τη γνώμη και τη συμβουλή του γιατρού τους", τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, επισημαίνοντας ότι η επιτροπή εισηγείται να παρέχεται η δυνατότητα στα άτομα ηλικίας 30 έως 59 ετών να επιλέξουν αν θα κάνουν την τέταρτη δόση μετά τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους.

Η κυρία Θεοδωρίδου δικαιολόγησε τη σύσταση αυτή της επιτροπής, εξηγώντας ότι φαίνεται από τα μέχρι τώρα στοιχεία πως σε αυτή την ηλικιακή ομάδα του γενικού πληθυσμού είναι περιορισμένο το όφελος από την τέταρτη δόση.

Η σύσταση της επιτροπής για εμβολιασμό όλων των ατόμων ηλικίας άνω των 70 ετών με τέταρτη δόση και άνω των 60 ετών που έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα αλλά και όσων διαμένουν σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, βασίστηκε, όπως είπε, στο γεγονός ότι πλέον η πανδημία καταγράφει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα λόγω της παραλλαγής Ομικρον και ότι συχνά ξεφεύγει από τα εμβόλια. Επίσης, ρόλο στη σύσταση αυτή έπαιξε και η χαλάρωση των μέτρων, η οποία επιτρέπει στον ιό να διασπείρεται ευκολότερα.

Το θετικό, τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, είναι πως παρατηρούμε διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα, παρά τον αυξημένο αριθμό μολύνσεων, ότι έχουμε λιγότερες νοσηλείες και θανάτους.

Τέλος, η κ. Θεοδωρίδου παραδέχτηκε ότι είναι υπαρκτό το φαινόμενο της ανοσοδιαφυγής, δηλαδή ότι, παρότι εμβολιαζόμαστε, έχουμε πολλές επαναλοιμώξεις, αλλά τόνισε ότι ενώ αυξάνεται ο αριθμός τους, η σοβαρή νόσηση και οι θάνατοι παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.