Θυμός: Πώς επηρεάζει την ψυχική και σωματική υγεία

Photo credits: freepik.com 

Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα, που όπως όλα τα άλλα, συνοδεύεται από συναισθηματικές και βιολογικές αλλαγές, επηρεάζοντας την ψυχική και τη σωματική υγεία μας.  

Πρόκειται για μία φυσιολογική αντίδραση, σε περιπτώσεις που αισθανόμαστε απειλή ή αδικία, κάποια δυνητική πληγή ή όταν παραβιάζονται σημαντικοί κανόνες. Το άτομο που θυμώνει μπορεί να χάσει την υπομονή του και να ενεργήσει επιθετικά ή και βίαια.

Όταν τα επεισόδια θυμού γίνονται συχνά ή έντονα μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής μας. Όταν ο θυμός είναι πολύ συχνός και έντονος, συνοδεύεται από συνεχές στρες του οργανισμού, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας όπως υπέρταση, καρδιαγγειακά επεισόδια ή μειωμένη αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Όταν εκφράζεται με μη λειτουργικό τρόπο ή φτάνει στα άκρα, οδηγώντας σε επεισόδια βίας, μπορεί επιφέρει αρνητικές συνέπειες, όπως απώλεια ή απομάκρυνση από αγαπημένα πρόσωπα/συναδέλφους/φίλους, συναισθήματα ενοχής, ντροπής, θλίψης, κ.α.

Αν αναλογιστούμε πόσες φορές θυμώνουμε στη διάρκεια μιας μέρας, θα μείνουμε έκπληκτοι με τον αριθμό, καθώς και με την ποσότητα και την ένταση του θυμού που νιώθουμε. Είναι χρήσιμο να εκφράζουμε το θυμό μας, αλλά κυρίως να τον επεξεργαζόμαστε. Δηλαδή να προσπαθούμε να κατανοήσουμε ποιες διεργασίες μας οδηγούν εκεί και να δουλεύουμε με τον εαυτό μας.

Εάν βιώνετε συχνά θυμό και δεν φαίνεται να ξεφεύγετε από αυτήν την κατάσταση, ίσως είναι χρήσιμο να καταλάβετε από πού προέρχεται ο θυμός σας. Ο θυμός συνήθως συνδέεται με ένα άλλο συναίσθημα και συχνά καλύπτει αυτό το «κρυμμένο» συναίσθημα.

Ο θυμός μειώνεται, γίνεται διαχειρίσιμος και η επικοινωνία καθίσταται ο στόχος μέσα από τον διάλογο, εσωτερικό και εξωτερικό. Όπως κάθε δεξιότητα, απαιτεί συχνή εξάσκηση και διαρκείς πρόβες για να αποκτηθεί έτσι και η δεξιότητα αυτή- του εσωτερικού και εξωτερικού διαλόγου- απαιτεί προσπάθεια, ανοχή στις πτώσεις, επανεκκίνηση και εξάσκηση.
Photo credits: freepik.com 
Θυμός: Πώς επηρεάζει την ψυχική και σωματική υγεία

Πώς ο θυμός επηρεάζει τη σωματική υγεία 

Ο θυμός δεν επηρεάζει μόνο την ψυχική, αλλά και τη σωματική υγεία, με πρώτους στόχους την καρδιά, τον εγκέφαλο και το έντερο.

Όταν είμαστε θυμωμένοι, δεν μπορούμε να σκεφτούμε καθαρά. Η κρίση θολώνει και είναι πιθανό να οδηγηθούμε σε αποφάσεις ή συμπεριφορές που δεν μας αντιπροσωπεύουν. Παράλληλα, η υπερδιέγερση του εγκεφάλου είναι πιθανό να διαταράξει τον ύπνο, καθώς και τη λειτουργία της μνήμης.

Ύστερα, ο θυμός «κατεβαίνει» στην καρδιά, αφού όπως λένε οι επιστήμονες, οι εκφάνσεις θυμού επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος, τους χτύπους της καρδιάς και τον ίδιο τον καρδιακό μυ.

Ο θυμός μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης, συστολή των αιμοφόρων αγγείων, απελευθέρωση φλεγμονωδών κυττάρων στον οργανισμό, ενισχύοντας τον κίνδυνο μιας ξαφνικής καρδιακής προσβολής ή δημιουργίας θρόμβων και απειλώντας σοβαρά την υγεία, ιδιαίτερα των ατόμων με καρδιοπάθειες.

Ο θυμός αναστατώνει και το έντερο, που θεωρείται ο «δεύτερος εγκέφαλος» του οργανισμού. Διαταράσσει την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου προκαλώντας γαστρεντερική δυσφορία, ενώ μπορεί είτε να αυξήσει είτε να μειώσει την όρεξη ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του ατόμου.

Σίγουρα, είναι δύσκολο να εξαφανίσουμε τον θυμό από τη ζωή μας. Η διαχείρισή του, όμως, είναι εξαιρετικά σημαντική για έναν υγιή οργανισμό. Συνήθειες όπως ο διαλογισμός, οι ασκήσεις αναπνοής, η άσκηση, ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος, αποδεικνύονται πολύτιμες στην προσπάθεια αυτή. Ας προσπαθήσουμε να ηρεμήσουμε, θα μας κάνει καλό.

Πηγή: ygeiamou.gr