Τι είναι το lazy parenting και πώς θα το εφαρμόσετε;

Photo credits: freepik.com  

Το χαλαρό μοτίβο γονεϊκότητας ή αλλιώς, lazy parenting, είναι ένα μοντέλο ανατροφής των παιδιών, το οποίο τους επιτρέπει να προσπαθήσουν για κάτι ή να ανταπεξέλθουν μόνα τους σε μία φαινομενικά δύσκολη κατάσταση, χωρίς την άμεση παρέμβαση ή μεσολάβηση των γονιών.

Αυτό, δίνει τη δυνατότητα στο παιδί να αναπτύξει μια αίσθηση αυτο-αποτελεσματικότητας, ενώ επίσης, ενισχύεται η ανεξαρτησία, η αυτοπεποίθηση, η εμπιστοσύνη και υπευθυνότητα του παιδιού.

Τα παιδιά μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη από αυτή την προσέγγιση. Γιατί; Επειδή, αν οι γονείς παρεμβαίνουν γρήγορα όταν κάτι που καλείται να κάνει το παιδί φαίνεται δύσκολο ή δεν αφήνουν καν το παιδί να αντιμετωπίσει κάποια μη προβλέψιμη κατάσταση, δεν του δίνουν την ευκαιρία να ανακαλύψει τις ικανότητές του και να πιστέψει στον εαυτό του.

Ταυτόχρονα, δημιουργούν στο παιδί την πεποίθηση ότι υπάρχουν πράγματα που δεν μπορεί να κάνει ή καταστάσεις που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει, ενώ καλλιεργείται στο παιδί η αίσθηση ότι οι γονείς θα είναι πάντα εκεί έξω για να το βοηθήσουν ανά πάσα στιγμή.

Ουσιαστικά αυτό το μοτίβο ανατροφής στηρίζεται στη νοοτροπία «Πρέπει να κάνω πίσω και να δω αν το παιδί μου μπορεί να το διαχειριστεί μόνο του», αντί για το σκεπτικό «Οφείλω να παρέμβω και να διορθώσω κάτι για το παιδί μου». Πώς μπορείτε να εφαρμόσετε το lazy parenting;

Προσφέρετε στο παιδί έναν ασφαλή χώρο εξερεύνησης
Αν το παιδί είναι σε μικρή ηλικία, ξεκινήστε επιλέγοντας ένα χώρο του σπιτιού και διαμορφώστε τον έτσι, ώστε το παιδί να μπορεί να εξερευνήσει ελεύθερα οτιδήποτε βρίσκεται εκεί. Αν δεν υπάρχει αρκετός χώρος, μπορεί να είναι ακόμη και μια περιοχή ενός δωματίου, την οποία θα περιορίσετε. Γεμίστε το χώρο με αντικείμενα κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού, που δεν απαιτούν τη δική σας επίβλεψη και αφήστε το να εξερευνήσει, να πειραματιστεί, να προσπαθήσει.
Ανάλογα με την προσωπικότητα και την ηλικία του παιδιού, μπορεί να χρειαστεί να είστε παρόντες στο χώρο, αλλά το ζητούμενο είναι να μην παρέμβετε, κατευθύνετε ή περιορίσετε το παιδί με οποιοδήποτε τρόπο. Ο στόχος είναι να ανακαλύψει τις δυνατότητες και τα όριά του.

Αφήστε το παιδί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες
Αν το παιδί είναι σε μεγαλύτερη ηλικία, εφαρμόζοντας το lazy parenting, γνωρίζει ότι θα υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του.

Αν π.χ. το παιδί είναι σε ηλικία να φτιάχνει την τσάντα του σχολείου από το προηγούμενο βράδυ, αλλά δεν το κάνει, η μαμά δεν θα πρέπει να «σώσει» την κατάσταση ετοιμάζοντας η ίδια την τσάντα.

Θα πρέπει το παιδί να διαχειριστεί τις συνέπειες και μέσα από αυτή την εμπειρία να γίνει πιο προσεκτικό και υπεύθυνο για την επόμενη φορά.

Να είστε σίγουροι ότι παιδιά μπορούν να καταφέρουν πολλά πράγματα μόνα τους!