Τι μπορείτε να κάνετε για να περάσετε δημιουργικά τις καλοκαιρινές διακοπές

Το καλοκαίρι είναι σίγουρα η πιο αγαπημένη εποχή του χρόνου για τα παιδιά. Μακριά από το σχολείο, το διάβασμα και τις υποχρεώσεις, απολαμβάνουν τον ελεύθερο χρόνο τους, την ξενοιασιά και τις διακοπές! Πώς μπορεί, όμως, όλος αυτός ο χρόνος να περάσει δημιουργικά για τα παιδιά;  

Η πρώτη επιλογή είναι πάντα να βγουν έξω και να παίξουν, στον κήπο, στην παιδική χαρά, στο πάρκο, στην παραλία. Υπάρχουν, ωστόσο, και άλλες ιδέες για δημιουργικό παιχνίδι και δραστηριότητες εντός και εκτός σπιτιού.

  • Αν το παιδάκι σας είναι ακόμη μικρό, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν ασφαλή παιδότοπο στο σπίτι, ειδικά αν έχετε μεγάλη βεράντα ή κήπο, τοποθετώντας κουβαδάκια, διαφορετικά παιχνίδια, μία μικρή φουσκωτή πισίνα, κ.λπ.
  • Σε ηλικίες από 7 ετών και πάνω, μπορείτε να φτιάξετε μαζί διάφορες καλοκαιρινές κατασκευές: κοσμήματα από κοχύλια και χάντρες, κολάζ με βότσαλα και κοχύλια, διακοσμητικά αντικείμενα εμπνευσμένα κυρίως από τη θάλασσα και με υλικά που τα ίδια έχουν μαζέψει. Τα παιδιά θα λατρέψουν τις χειροτεχνίες αυτές.
  • Ορίστε μία φορά την εβδομάδα ως θεατρική βραδιά και παροτρύνετε τα παιδιά σας να ανεβάζουν τη δική τους παράσταση, βασισμένη είτε σε κάποια γνωστή ιστορία/παραμύθι, κ.λπ., είτε σε κάποια δική τους πρωτότυπη ιδέα.
    Τι μπορείτε να κάνετε για να περάσετε δημιουργικά τις καλοκαιρινές διακοπές
  • Εκμεταλλευθείτε τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών για να τους μάθετε να κάνουν πατίνι και ποδήλατο, κάτι που θα τους χαρίσει μία υπέροχη αίσθηση ελευθερίας και ανεξαρτησίας, τηρώντας βέβαια πάντα όλα τα μέτρα ασφαλείας και μην ξεχνάτε ποτέ το κράνος.
  • Παίξτε μαζί ομαδικά παιχνίδια λέξεων, μνήμης και παρατηρητικότητας. Τα παιχνίδια αυτά περιλαμβάνουν διασκεδαστικές προκλήσεις που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και εξάσκηση της νοημοσύνης, της μνήμης, της παρατήρησης και της συγκέντρωσης των παιδιών.
  • Επισκεφτείτε μερικά μουσεία, π.χ. Μουσείο Ακρόπολης, Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, Μουσείο Συναισθημάτων, Μουσείο Παιδικής Τέχνης, κ.λπ, ώστε τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τον πολιτισμό, το φυσικό περιβάλλον και την ιστορία.
  • Καθιερώστε 1-2 ώρες κάθε βδομάδα στις οποίες θα διαβάζετε στα παιδιά μερικά από τα πιο σημαντικά παραμύθια της παγκόσμιας λογοτεχνίας, όπως: Πρίγκιπας και Φτωχός - Μαρκ Τουέιν, Το Θαυμαστό Ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον, Το Καπλάνι της Βιτρίνας της Άλκης Ζέη, Τα ψηλά βουνά του Ζαχαρία Παπαντωνίου και το Παραμύθι χωρίς όνομα της Πηνελόπης Δέλτα.