Τι να προσέξετε στον ύπνο του μωρού το καλοκαίρι

Η θερμοκρασία, που το καλοκαίρι ανεβαίνει, επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου όχι μόνο των ενηλίκων, αλλά και των μωρών.

Η ζέστη συχνά κάνει τα μωρά πιο ανήσυχα και δυσκολεύει τον ύπνο τους. Ειδικά κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους, που δεν ελέγχουν τη θερμοκρασία του σώματός τους, θα πρέπει να φροντίσετε ώστε ο χώρος του σπιτιού να είναι άνετος και δροσερός.

Για να εξασφαλίσετε έναν άνετο, συνεχή και παραγωγικό ύπνο στο μωρό σας, ιδανική θερμοκρασία θεωρείται αυτή μεταξύ 22-25οC. Η σταθερή θερμοκρασία είναι βασικός παράγοντας για τον ποιοτικό ύπνο του μωρού (και όχι μόνο) ανεξαρτήτως εποχής.

Για να εξασφαλίσετε έναν άνετο, συνεχή και παραγωγικό ύπνο στο μωρό σας, η ιδανική θερμοκρασία είναι μεταξύ 22-25οC.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ύπνος σε ένα χώρο ιδιαίτερα ζεστό μπορεί να είναι πιο επικίνδυνος για τα νεογέννητα μωρά, που ακόμα δεν μπορούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους. Η δερματική επαφή με τη μητέρα βοηθάει το μωρό να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σε αυτήν την περίπτωση. Όταν τα μωρά είναι μεγαλύτερα των τεσσάρων μηνών, ο κίνδυνος υπερθέρμανσης μειώνεται.

Επίσης, η υψηλή θερμοκρασία του μωρού την ώρα του ύπνου φαίνεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο για το Σύνδρομο του Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου, ενώ η έντονη ζέστη μπορεί να κάνει το μωρό να πέσει σε λήθαργο.

Με τη χρήση κλιματιστικού θα πετύχετε την επιθυμητή θερμοκρασία του σπιτιού. Φροντίστε, όμως, το κλιματιστικό να είναι καλά συντηρημένο και ο αέρας να μην έρχεται σε άμεση επαφή με το μωρό σας.
Για να ελέγξετε τη θερμοκρασία του μωρού σας επιλέξτε το πίσω μέρος του λαιμού του, και όχι τα χέρια ή τα πόδια του.
Εάν δεν έχετε κλιματιστικό στο δωμάτιο του μωρού, χρησιμοποιήστε ανεμιστήρα. Προσοχή, όμως, να μην είναι πολύ κοντά στο μωρό, ούτε στραμμένος πάνω του. Ο ανεμιστήρας έχει ένα ακόμη πλεονέκτημα. Ο ήχος που κάνει όταν λειτουργεί ανήκει στους λευκούς ήχους, που βοηθούν τα μωρά να ηρεμήσουν και να κοιμηθούν πιο εύκολα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας θα πρέπει να ελέγχετε αν το μωρό ζεσταίνεται και ιδρώνει. Για να ελέγξετε τη θερμοκρασία του μωρού σας επιλέξτε το πίσω μέρος του λαιμού του, και όχι τα χέρια ή τα πόδια του. Εάν το μωρό είναι πολύ ζεστό στο λαιμό ή και ιδρωμένο, θα πρέπει να το ντύσετε με λιγότερα ή πιο ελαφριά ρούχα. Ειδικά, το καλοκαίρι τα μωρά δεν χρειάζονται πολλά ρούχα και σκεπάσματα.

Τα κλινοσκεπάσματα στην κούνια του μωρού πρέπει να είναι ελάχιστα. Ένα σεντονάκι ή μία βαμβακερή κουβερτούλα είναι αρκετά. Το ίδιο ισχύει και για τα ρούχα που φοράει το μωρό σας στον ύπνο του. Αποφεύγετε τα ρούχα από συνθετικά υλικά και προτιμήστε τα βαμβακερά που "αναπνέουν" και βοηθούν περισσότερο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Σε γενικές γραμμές, ντύστε το μωρό σας με έως και ένα ρούχο παραπάνω από αυτά που φοράτε εσείς. Ενδεικτικά, αν η θερμοκρασία του χώρου είναι περίπου στους 21°C, φορέστε στο μωρό σας μακρυμάνικο φορμάκι. Αν είναι γύρω στους 23°C φορέστε του κοντομάνικο φορμάκι, ενώ αν είναι περίπου στους 27°C, αμάνικο φορμάκι.

Σχετικά με τους υπνόσακους, μπορείτε να τους χρησιμοποιείτε και το καλοκαίρι, επιλέγοντας αυτούς που είναι 0,2-0,5tog για θερμοκρασίες δωματίου 24°C+, ώστε το μωρό να κοιμάται με ασφάλεια, διατηρώντας σταθερή τη θερμοκρασία.

Tips

  • Προσπαθήστε να διατηρήσετε τις ώρες που κοιμάται το μωρό σας σταθερές, ανεξάρτητα από την εποχή. Η μεγαλύτερης διάρκειας ημέρα δε θα πρέπει να επηρεάζει τις ώρες του ύπνου του.
  • Προγραμματίστε την ημέρα σας βάσει του ύπνου του μωρού σας. Μην προσπαθήσετε να το κρατήσετε ξύπνιο περισσότερο, γιατί η αλλαγή στο βιολογικό του ρολόι θα του δημιουργήσει υπερένταση και θα διαταράξει το πρόγραμμά του.
Ένα άρθρο για: