Τι πρέπει να προσέξετε στο βάρος της σχολικής τσάντας

Photo credits: freepik.com

Τώρα που η σχολική χρονιά ξεκίνησε, αναρωτιέστε ποιο πρέπει να είναι το βάρος της τσάντας του παιδιού σας και τι πρέπει να προσέχετε; Οι ειδικοί μας δίνουν τις απαντήσεις.

Το βάρος της τσάντας είναι ανάλογο με την τάξη που πηγαίνει το παιδί, το ημερήσιο πρόγραμμα και τις δραστηριότητές του. Πολλές φορές ένα παιδί μπορεί να έχει στην τσάντα του όχι μόνο βιβλία, αλλά και υλικά για τα καλλιτεχνικά, τάπερ για το κολατσιό, θερμός, ζακέτα, κ.λπ.

Σύμφωνα με την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, η σχολική τσάντα ζυγίζει περίπου 4-7 κιλά. Οι ειδικοί τονίζουν ότι το βάρος της δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 10% του βάρους του παιδιού. Επίσης, παίζει σημαντικό ρόλο πόση ώρα κουβαλάει το παιδί την τσάντα (αν δηλαδή περπατάει αρκετά για να φτάσει στο σχολείο και πίσω στο σπίτι).

Το υπερβολικό βάρος της τσάντας, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως η λανθασμένη επιλογή και ο λανθασμένος τρόπος μεταφοράς της, αλλάζουν την στατική του σώματος, με αποτέλεσμα να καταπονείται η σπονδυλική στήλη και να εμφανίζονται τραυματισμοί και πόνοι. Καθημερινοί μικροτραυματισμοι στην εύπλαστη παιδική ηλικία,  μπορεί να εμφανιστούν αργότερα με σοβαρότερες μορφές στην ενηλικίωση.
Photo credits: freepik.com 
https://www.freepik.com/free-photo/kids-getting-back-school-together_29014526.htm#query=school%20bag%20kid&position=44&from_view=search&track=ais

Το παιδί, για να διατηρήσει την ισορροπία του, αλλάζει ασυνείδητα τη στάση του σώματός του, καμπουριάζοντας ή σπρώχνοντας την λεκάνη προς τα εμπρός. Αν αυτό συμβαίνει για μεγάλα χρονικά διαστήματα και σε συνδυασμό με μία βαριά τσάντα και τη διάρκεια της μεταφορά της, μπορεί να δημιουργήσει παρεκκλίσεις ή και ασυμμετρία της στην σπονδυλική στήλη.

Για τους παραπάνω λόγους, είναι καλύτερο να προτιμήσετε μία τσάντα-σακίδιο, την οποία το παιδί θα φορά στην πλάτη και όχι στον ένα ώμο, για να εξισορροπείται το βάρος και να μην υπάρχει μονόπλευρη επιβάρυνση. Η τοποθέτηση των βιβλίων μέσα στην τσάντα πρέπει να γίνεται έτσι ώστε το κέντρο βάρους να βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στη μέση.

Τα σακίδια που φοριούνται χιαστί (ταχυδρόμου) επηρεάζουν την λειτουργία των πνευμόνων, καθώς όταν το λουράκι τοποθετηθεί διαγώνια στο στέρνο ασκεί πίεση στην περιοχή του θώρακα.

Tip
Είναι σημαντικό τα παιδιά να γυμνάζονται, καθώς αυτό βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών, αλλά όχι έντονα, καθώς στις μικρές ηλικίες η υπερβολική άσκηση δεν κάνει καλό

Ένα άρθρο για: