Η χημεία του έρωτα: τι πραγματικά συμβαίνει σύμφωνα με την επιστήμη

Καρδιά που φτερουγίζει, στομάχι που δένεται κόμπος, διάθεση με σκαμπανεβάσματα. Ποια είναι η χημεία του έρωτα και τι πραγματικά συμβαίνει σύμφωνα με τους επιστήμονες; Ο έρωτας είναι μία σπίθα που προκαλεί καταιγισμό συναισθημάτων και μας παρασύρει σε άλλη διάσταση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για μία κατάσταση που έχει πολλά κοινά με τον παραλογισμό και συγκρίνεται με μία διαταραγμένη κατάσταση του μυαλού. Πώς λειτουργεί, λοιπόν, ο έρωτας και ποιες διεργασίες συντελούνται στον οργανισμό μας, πέρα από τα ροζ συννεφάκια και τις κόκκινες καρδούλες που βλέπουμε παντού;  

Από τα μάτια ξεκινά
Σύμφωνα με τις έρευνες η έλξη ορίζεται πρώτα από το βλέμμα και μετά από τη συνείδηση. Όταν ένα άτομο μας ελκύει ερωτικά, χωρίς να το συνειδητοποιούμε, διαστέλλονται οι κόρες των ματιών μας και ανοιγοκλείνουμε γρήγορα τα βλέφαρα, ως ένδειξη διαθεσιμότητας. Η λειτουργία αυτή γίνεται ασυνείδητα αντιληπτή από το πρόσωπο που μας ενδιαφέρει, το οποίο εκπέμπει αντίστοιχα σημάδια.

Θέμα μυρωδιάς
Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του μοναδική μυρωδιά, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερωτική επιθυμία ή να απωθήσει κάποιον. Η οσμή συνδέεται άμεσα με την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη συναισθηματική συμπεριφορά. Υπεύθυνες για αυτή τη διαδικασία είναι οι φερομόνες, ουσίες που παράγει το σώμα από αδένες που βρίσκονται στο στόμα, τις μασχάλες, το στήθος και τα γεννητικά όργανα. Παράγονται κατά την περίοδο της εφηβείας και σχετίζονται άμεσα με τη σεξουαλική διέγερση. Μεταφράζεται ως μία προσπάθεια του οργανισμού να επιλέξει τον ιδανικό σύντροφο, ώστε να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή συμβατότητα των ανοσοποιητικών συστημάτων των δύο ατόμων, με απώτερο σκοπό να αποκτήσουν γερά παιδιά.

 Η χημεία του έρωτα: τι πραγματικά συμβαίνει σύμφωνα με την επιστήμη

Ο ρόλος του εγκεφάλου
Το συναίσθημα του έρωτα συνδέεται με την παραγωγή ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που προκαλεί έκρηξη ευφορίας, καθώς προκαλείται από τα κέντρα του εγκεφάλου που ελέγχουν την ευχαρίστηση. Ταυτόχρονα, λειτουργούν η σεροτονίνη, που απομακρύνει τυχόν αναστολές και η νοραδρεναλίνη, που συμβάλλει στην καλή διάθεση. Οι επιστήμονες παρομοιάζουν τους ερωτευμένους με τους καταθλιπτικούς, που εξαιτίας των χαμηλών επιπέδων σεροτονίνης σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, παρουσιάζουν διάφορες εμμονές. Είναι ενδεικτικό ότι, την πρώτη περίοδο ενός έρωτα, το μυαλό μας είναι απασχολημένο από την σκέψη του άλλου προσώπου τουλάχιστον στο 80% του χρόνου. Σε αυτή την περίοδο, τα τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη σωστή κρίση υπολειτουργούν. Έτσι, βλέπουμε τον άνθρωπο που επιθυμούμε ως το ιδανικό ταίρι, χωρίς ελαττώματα και ψεγάδια. Στη συνέχεια, στην περίοδο εδραίωσης της σχέσης, παίζουν ρόλο οι ορμόνες οξυτοκίνη και βαζοπρεσίνη, που σχετίζονται με το συναίσθημα της οικειότητας και της τρυφερότητας.

Πόσο διαρκεί ο έρωτας;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, από ενάμισι μέχρι τρία χρόνια. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα ο σύντροφός μας παύει να αποτελεί έμμονη ιδέα, η έκσταση και η τρέλα δίνουν τη θέση τους στη συντροφικότητα και την αγάπη. Η εξήγηση των βιολόγων είναι η εξής: ο οργανισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει άλλο σε κατάσταση άγχους και αδημονίας και έχει ανάγκη να ηρεμήσει. Έτσι, σιγά σιγά, έρχονται τα σχέδια για το μέλλον και η ανάγκη δημιουργίας οικογένειας. Αν ο έρωτας δεν μετασχηματιστεί σε βαθιά αγάπη, επέρχεται αργά ή γρήγορα ο χωρισμός. Η αγάπη ωστόσο, προϋποθέτει κοινές αξίες, επιθυμίες και στόχους, σεβασμό, εμπιστοσύνη και συνεχή προσωπική ανάπτυξη. Ο έρωτας είναι πραγματικά υπέροχος, αλλά η αγάπη αποτελεί θεμελιώδη συναισθηματική μας ανάγκη.