Η υπερβολική ενασχόληση με τις οθόνες σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης μεταβολικού συνδρόμου

Photo credits: freepik.com

Τα περισσότερα παιδιά στην εποχή μας έχουν σχέση εξάρτησης με τις οθόνες, γεγονός ανησυχητικό, καθώς η υπερέκθεση στην οθόνη των συσκευών μπορεί να επηρεάσει πολλούς τομείς υγείας και λειτουργίας των παιδιών.

Πέρα από προβλήματα μάθησης, ύπνου, όρασης, κ.α., μία νέα μελέτη συνδέει τον υπερβολικό χρόνο ενασχόλησης με τις οθόνες με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης μεταβολικού συνδρόμου στη μέση ηλικία, προσθέτοντας μια ακόμη επίπτωση στην υγεία που προκαλεί αυτή η σύγχρονη, ανθυγιεινή συνήθεια.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη που δημοσιεύεται στο Pediatrics υποστηρίζει ότι η υπερβολική ενασχόληση με τις οθόνες στην παιδική ηλικία ενισχύει το ενδεχόμενο μεταβολικού συνδρόμου αργότερα στη ζωή, ακόμη κι αν ένας άνθρωπος αλλάξει συνήθειες στην πορεία.

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα σύμπλεγμα συμπτωμάτων, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων υψηλό σάκχαρο στο αίμα, μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης, υψηλή αρτηριακή πίεση και παχυσαρκία και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά επεισόδια και διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη εξέτασε περισσότερους από 1.000 συμμετέχοντες που γεννήθηκαν μεταξύ 1972 και 1973 στη Νέα Ζηλανδία, μετρώντας τον χρόνο που περνούσαν βλέποντας τηλεόραση στις ηλικίες των 5, 7, 9, 11, 13, 15 και 32 ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η υπερβολική παρακολούθηση τηλεόρασης κατά την παιδική ηλικία συσχετίστηκε με χαμηλότερη καρδιοαναπνευστική ικανότητα, υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης μεταβολικού συνδρόμου στη μέση ηλικία.

Αν και δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί απόλυτα, η συσχέτιση μεταξύ του χρόνου οθόνης και του μεταβολικού συνδρόμου είναι εύλογη, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, εξηγώντας ότι αυτός ο χρόνος ισοδυναμεί με έλλειψη δραστηριότητας, η οποία έχει αποδειχθεί επανειλημμένα ότι σχετίζεται με προβλήματα υγείας. Ταυτόχρονα, ο χρόνος της οθόνης συχνά συνδυάζεται με άλλες ανθυγιεινές συνήθειες, όπως η κατανάλωση σακχαρούχων ροφημάτων και λιπαρών σνακ.

Πηγή: ygeiamou.gr