Ποιο άθλημα να επιλέξω για το παιδί μου

Η ενασχόληση με τον αθλητισμό έχει πολλαπλά οφέλη για τα παιδιά, όχι μόνο για την υγιή σωματική και πνευματική τους ανάπτυξη, αλλά επίσης, γιατί καλλιεργεί πολλές αρετές και συμβάλει στην υιοθέτηση καλών συνηθειών και θετικών συμπεριφορών.

Η ενασχόληση γενικότερα με δραστηριότητες που εμπεριέχουν κίνηση, συμβάλλουν, επίσης, στην ευεξία, την ψυχοσυναισθηματική ωριμότητα και την κοινωνικοποίηση των παιδιών.

Ας δούμε τι προσφέρουν στα παιδιά μερικές από τις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες, που συνήθως προτιμούν να ασχοληθούν στον ελεύθερο χρόνο τους τα παιδιά.

  • Στίβος

Όταν μιλάμε για αθλητισμό, αξίζει να αναφερθούμε στο στίβο, τα αγωνίσματα του οποίου έρχονται από τα βάθη των αιώνων, γι’ αυτό και αναφέρεται ως κλασικός αθλητισμός.

Τα αγωνίσματα του στίβου είναι συνδεδεμένα με τις πιο απλές φυσικές δραστηριότητες, όπως το τρέξιμο, το κυνηγητό, το πέταγμα μιας πέτρας, το πέρασμα ενός εμποδίου. Κάποια στιγμή στην πορεία των χρόνων πήραν τη μορφή οργανωμένων αγωνισμάτων κι έτσι δημιουργήθηκαν οι δρόμοι, τα άλματα, οι ρίψεις. Ο στίβος, ως άθλημα, υπάρχει σε όλους τους Ολυμπιακούς αγώνες, αρχαίους και σύγχρονους,

Στο στίβο τα παιδιά έχουν ως "αντίπαλό" τον εαυτό τους κι έτσι προσπαθούν κάθε φορά να τον ξεπεράσουν, μαθαίνουν να θέτουν τα όριά τους και να τα διαχειρίζονται, ώστε να κατακτήσουν αυτό που θέλουν. Ταυτόχρονα αντιλαμβάνονται ότι το αποτέλεσμα εξαρτάται από τη συνέπεια και την "άσκησή" τους.

Ο Μάνος Καράλης, αρχιπροπονητής και ιδρυτής του Αθλητικού Ομίλου Γλυφάδας «Πάνθηρες», μας εξηγεί όσα πρέπει να γνωρίζουμε πριν επιλέξουμε το στίβο ως άθλημα για το παιδί μας.
Ποιο άθλημα να επιλέξω για το παιδί μου - Τα οφέλη του στίβου
Ποια είναι τα αθλήματα που περιλαμβάνει ο στίβος;
Τα αγωνίσματα του στίβου χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

  1. τους δρόμους: ταχύτητας, αντοχής, σκυταλοδρομίες
  2. τα άλματα: μήκος, ύψος, τριπλούν, επί κοντώ
  3. τις ρίψεις: σφαιροβολία, σφυροβολία, ακοντισμός, δισκοβολία

Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί το στίβο;
Από την ηλικία των πέντε χρόνων μπορεί να ξεκινήσει την ενασχόληση με τον στίβο. Στην αρχή με γενική προπόνηση, ασκήσεις για όλο το σώμα, γνωριμία με όλα τα αγωνίσματα. Μετά την ηλικία των δέκα χρόνων αρχίζει η σταδιακή εξειδίκευση σε συγκεκριμένο αγώνισμα.
Ποιο άθλημα να επιλέξω για το παιδί μου - Τα οφέλη του στίβου
Γιατί να ξεκινήσει ένα παιδί το στίβο; Ποια είναι τα οφέλη που του προσφέρει;
Ο στίβος σε αυτή την κρίσιμη ηλικία των περίπου δέκα ετών, βοηθάει στη θεμελίωση ενός υγιούς τρόπου ζωής και στην προάσπιση της υγείας. Ως ατομικό άθλημα, κάθε αθλητής μαθαίνει να βασίζεται αποκλειστικά στις δικές του δυνάμεις, φυσικές και ψυχοπνευματικές. Μέσα από την προπόνηση και τους αγώνες γνωρίζει καλύτερα τον εαυτό του, μαθαίνει να βάζει στόχους και βρίσκει τρόπους να τους πετύχει. Αποκτά δηλαδή αυτογνωσία, αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Μέσω της ομαδικής προπόνησης και των αγωνισμάτων των σκυταλοδρομιών καλλιεργείται το ομαδικό πνεύμα και η συνεργασία. Αναπτύσσονται έντονα τα συναισθήματα της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας. Επίσης, δημιουργούνται δυνατές φιλίες, που διαρκούν μια  ολόκληρη ζωή. Η ενασχόληση με το στίβο αναπτύσσει πλήρως όλα τα στοιχεία της φυσικής κατάστασης: δύναμη, ταχύτητα, αντοχή, ευλυγισία, επιδεξιότητα.

Τι περιλαμβάνει η προπόνηση και πόσες φορές την εβδομάδα γίνεται;
Οι προπονήσεις  στις ακαδημίες καλό είναι να γίνονται 2-3 φορές/εβδομάδα, ενώ στο αγωνιστικό γίνονται καθημερινά. Πολλές φορές και δύο προπονήσεις την ημέρα.

Πώς διαφοροποιείται η προπόνηση ανάλογα με την ηλικία ενός παιδιού;
Στις ακαδημίες δίνεται έμφαση στην πολυπλευρικότητα. Δηλαδή στην ολόπλευρη ανάπτυξη όλων των φυσικών και κινητικών ικανοτήτων και στην επιδεξιότητα. Όσο μεγαλώνει ο αθλητής σιγά σιγά ειδικεύεται σε συγκεκριμένο αγώνισμα.
Ποιο άθλημα να επιλέξω για το παιδί μου - Τα οφέλη του στίβου
Υπάρχει κάποιος λόγος που ένα παιδί δεν πρέπει να ξεκινήσει ή να συνεχίσει το στίβο;
Με τον στίβο δεν μπορούν να ασχοληθούν άτομα με καρδιολογικά προβλήματα ή με κάποιες μορφές σωματικής αναπηρίας.

Είναι αυτά τα αθλήματα ασφαλή για τα παιδιά;
Ο στίβος γενικά είναι από τα πιο ασφαλή αθλήματα με τους λιγότερους και πιο ανώδυνους τραυματισμούς. Υπό την προϋπόθεση ότι οι προπονήσεις γίνονται με την καθοδήγηση εξειδικευμένου, έμπειρου προπονητή - παιδαγωγού.

Λίγα λόγια για τους "Πάνθηρες"
Οι Πάνθηρες ιδρύθηκαν το 2007. Ασχολούνται αποκλειστικά με τον στίβο και κυρίως με τα δρομικά αγωνίσματα. Δίνουν έμφαση στις ακαδημίες και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό γενικότερα. Γυμνάζουν 300 σταθερούς αθλητές όλων των ηλικιών και άλλους 70 εποχιακούς. Μέχρι την κατηγορία Κ16 διακρίνονται όχι μόνο στην περιφέρεια Πειραιά, όπου ανήκουν, αλλά και Πανελλαδικά.
Στόχος του συλλόγου είναι να εντάξει τον αθλητισμό και την αγάπη για το στίβο στη νεολαία των Νοτίων Προαστίων, μέσα σε παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά πλαίσια, αποσκοπώντας στην διαμόρφωση πρώτα απ’ όλα υγιών ανθρώπων και αθλητών.
Όλοι προπονητές του είναι απόφοιτοι ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα στον στίβο και κάτοχοι άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, με πολύχρονη προπονητική εμπειρία και παιδαγωγική κατάρτιση.

Πάνθηρες A.O Γλυφάδας
Άλσους και Ηρακλέους, Γλυφάδα
Τηλ. 2109613193 / 6972406613

  •  Κολύμβηση

Η κολύμβηση είναι ένα άθλημα που συμβάλλει τόσο στην καλή ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών, όσο και στη σωματική ανάπτυξή τους.

Έχει ελάχιστους τραυματισμούς, δεν επιβαρύνει το μυοσκελετικό σύστημα κατά την αναπτυξιακή ηλικία του παιδιού, ενώ παράλληλα γυμνάζει όλο το σώμα και το καρδιαγγειακό σύστημα. Επίσης, βελτιώνεται η στάση και η θέση του σώματος.

Τα παιδιά που κολυμπούν έχουν καλύτερη  ψυχική και συναισθηματική υγεία. Καθώς μπορούν να κινούνται ελεύθερα στο νερό, νιώθουν μεγαλύτερη ευεξία, ενώ η επαφή με το νερό και η συγκέντρωση για την τεχνική, δημιουργούν έναν χαλαρωτικό διαλογισμό μέσα στο υγρό στοιχείο.

Τέλος, τα παιδιά ξεπερνούν τους φόβους τους και αποκτούν αυτοπεποίθηση, αναπτύσσοντας πιο υγιείς και δυναμικές προσωπικότητες.

O προπονητής κολύμβησης Δημήτρης Βουτσάς, απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με ειδικότητες Κολύμβηση και Ειδική Φυσική Αγωγή και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Τ.Ε.Φ.Α.Α. Κομοτηνής, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μας δίνει τις απαντήσεις σε όλα όσα θέλουμε να γνωρίζουμε σχετικά με την κολύμβηση και τα παιδιά.
Ποιο άθλημα να επιλέξω για το παιδί μου – Τα οφέλη της κολύμβησης

Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδάκι την κολύμβηση;
Θεωρητικά, 6 μήνες μετά από τη γέννησή του, ένα βρέφος επιτρέπεται να έρθει σε επαφή με το νερό της πισίνας, όπου μέχρι και τα τρία μπορεί να ενταχθεί σε διάφορα προγράμματα, κυρίως εξοικείωσης με το νερό, με την υποστηρικτική συμμετοχή του γονέα στις πιο μικρές ηλικίες, ενώ όσο μεγαλώνει, η συμμετοχή του στο μάθημα αυτονομείται και η βοήθεια περιορίζεται στην παρουσία μόνο του δασκάλου. Από τα τέσσερα έτη, όμως, κι έπειτα μπορούμε να κάνουμε λόγο για εκμάθηση κολύμβησης, αφού μπορούν να διδαχθούν βασικές δεξιότητες, όπως η ποδιά ελευθέρου ή υπτίου, οι αλλαγές θέσεων του σώματος στο νερό ή η επίπλευση, με στόχο και έμφαση αυτή τη φορά στη σωστή τεχνική, στα πλαίσια βέβαια των δυνατοτήτων αυτών των ηλικιών.

Ποια είναι τα οφέλη της κολύμβησης;
Η κολύμβηση είναι μία κινητική δεξιότητα, άμεσα συνδεδεμένη με την ανθρώπινη φύση. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το ανθρώπινο ον υπάρχει ως κολυμβητής πρώτα - στην κοιλιά της μητέρας - και μετά μαθαίνει να περπατάει και να τρέχει, δεξιότητες που αναπτύσσει μετά το πρώτο έτος της γέννησης του. Η αξία της κολύμβησης είναι κοινωνικό πολιτιστική, ψυχαγωγική, είναι θέμα υγείας και θέμα επιβίωσης, όταν πρέπει να ανταποκριθεί κανείς, σε έκτακτες  καταστάσεις, βρισκόμενος κοντά ή εντός του νερού. Χρόνια τώρα, τόσο η  κολύμβηση, όσο και η άσκηση μέσα στο νερό, εντάσσονται στο επιστημονικό κάδρο ως αντικείμενο μελέτης, με τα ευρήματα να δείχνουν και να αποδεικνύουν τα οφέλη για την ψυχική και  σωματική υγεία όλων των ηλικιακών ομάδων, με  αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής.   

Πώς διαφοροποιείται η προπόνηση που ακολουθεί κάθε παιδί ανάλογα με την ηλικία του ή τυχόν ιδιαιτερότητες του;
Αν εξαιρέσουμε τη βρεφική ηλικία, όπου στόχος είναι η εξοικείωση, στα επόμενα στάδια, τόσο των πρώτων παιδικών ηλικιών, όσο και των επόμενων, δε διαφέρει και πολύ η διαδικασία της εκμάθησης, δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με αρχάριους κολυμβητές. Σίγουρα σε παιδιά νηπιακής ηλικίας ή και παραπάνω, υπάρχει πιο έντονο το αίσθημα του παιχνιδιού, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει εκμάθηση μέσω παιχνιδιού ή κάποιου άλλου εκπαιδευτικού μοντέλου σε μεγαλύτερες ηλικίες, πχ. σε εφήβους. Η προσέγγιση της προπόνησης έχει να κάνει καθαρά με τον εκπαιδευτή ή και το πρόγραμμα που ενδεχομένως ακολουθεί ένας οργανισμός. Ωστόσο να ξεκαθαρίσουμε, ότι όλα αυτά που λέμε, αφορούν στις διαδικασίες εκμάθησης της τεχνικής της κολύμβησης, σε ένα σχολείο ή σε μια ακαδημία. Εκεί ο στόχος είναι η μάθηση και η καλλιέργεια της δια βίου άσκησης, που είναι και το σημαντικότερο. Οι λεγόμενες ‘προπονήσεις’, για να είμαστε πιο σαφείς, ξεκινούν όταν κάποιος έχει κατακτήσει το κομμάτι της βασικής τεχνικής στα περισσότερα στιλ ή όταν ένα παιδί φτάνει σε επίπεδο προαγωνιστικής, συνήθως από τα δέκα και μετά. Νωρίτερα, μιλάμε μόνο για εκμάθηση κολύμβησης, όπου ένα μάθημα προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες των αθλούμενων, ακόμα και ειδικά, γιατί όπως είπαμε ο στόχος είναι διαφορετικός, απ’ ότι σε μια αγωνιστική ομάδα.
Ποιο άθλημα να επιλέξω για το παιδί μου – Τα οφέλη της κολύμβησης

Ποια είναι τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για την εγγραφή ενός παιδιού στο κολυμβητήριο;
Σίγουρα παιδιάτρου ή παιδοκαρδιολόγου και ορισμένες φορές ζητούν σε κάποια κολυμβητήρια και δερματολόγου.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για να επιλέξουμε μία πισίνα, ασφαλή ως προς τις συνθήκες υγιεινής;
Αυτό πραγματικά δεν μπορούμε να το ξέρουμε εξ αρχής. Σίγουρα ένα καθαρό και διαυγές νερό στην πρώτη όψη ή οι καθαροί αρμοί στα πλακάκια δίνουν μια εικόνα ενός κολυμβητηρίου που τυγχάνει φροντίδας. Στις αθλητικές πισίνες συνήθως δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος κίνδυνος, αφού πλέον συνηθίζεται να συντηρούνται από εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά και σε οποιοδήποτε ατόπημα, λογοδοτούν σε ομάδες και συλλόγους, όπου υπάρχει και ευθύνη απέναντι στους αθλητές. Τις πισίνες όμως των ξενοδοχείων, μπορώ να πω ότι καλό είναι να τις προσεγγίζουμε με επιφύλαξη, γιατί εκεί όντως τη συντήρησή της, μπορεί να την έχει αναλάβει ο... κηπουρός! Αν τώρα, ένα παιδί έχει ιατρικό ιστορικό, πχ άσθμα, τότε καλό είναι να προτιμηθεί μια ανοιχτή πισίνα. Παρόλα αυτά, το πιο σημαντικό για την υγιεινή μας σε ένα κολυμβητήριο δεν είναι στο νερό, όσο στα αποδυτήρια. Εκεί κρύβονται οι περισσότεροι κίνδυνοι κι εκεί συνήθως μεταδίδονται όλα. Ποτέ ξυπόλητοι στα αποδυτήρια, στα ντους ή στο χώρο της πισίνας, ποτέ επαφή με τα πράγματα του άλλου, ποτέ δεν ακουμπάμε το γυμνό μας σώμα στους πάγκους. Πάντοτε ντους πριν και μετά από την πισίνα και καλό στέγνωμα των ποδιών.

Υπάρχει κάποιος λόγος που ένα παιδί δεν πρέπει να ξεκινήσει ή να συνεχίσει την κολύμβηση;
Πραγματικά, δεν μπορώ να σκεφτώ έναν λόγο για να μην ξεκινήσει ή συνεχίσει ένα παιδί την κολύμβηση. Αντιθέτως, θα έλεγα στους γονείς ότι η κολύμβηση είναι δικαίωμα σε κάθε παιδί, είναι μια δεξιότητα ζωής, πάνω απ’ όλα για την ασφάλειά του στο νερό, κυρίως για το πως θα μπορεί να το διαχειριστεί σε έκτακτες περιπτώσεις και σε συνθήκες κινδύνου. Δεν αρκεί κάποιος να μπορεί, να επιπλέει. Θεωρώ πως κάθε παιδί πρέπει οπωσδήποτε να  ολοκληρώνει την εκμάθηση δυο, τουλάχιστον, βασικών κολυμβητικών στιλ. Τα ετήσια αποτελέσματα με τα στατιστικά των πνιγμών παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας, είναι πραγματικά σοκαριστικά. Αρκεί να σας πω ότι κάθε ενενήντα δευτερόλεπτα στον κόσμο, ένας άνθρωπος πνίγεται.

  • Ενόργανη

Στα παιδιά αρέσει να κάνουν τούμπες, κατακόρυφο και «ρόδα», να χοροπηδάνε και να δοκιμάζουν την ισορροπία τους, δηλαδή, όλα αυτά που περιλαμβάνονται στις ασκήσεις της ενόργανης γυμναστικής.

Ό,τι κάνουν τα παιδιά μόνα τους στο σπίτι ή στην παιδική χαρά, μπορούν να τα κάνουν στο γυμναστήριο, με το πολύζυγο, το τραμπολίνο, τη δοκό, κ.λπ, πάντα υπό την επίβλεψη των γυμναστών.

Γι’ αυτό και τα παιδιά ενθουσιάζονται με την ενόργανη, καθώς, όχι μόνο παίζουν και εκτονώνονται, αλλά παράλληλα μαθαίνουν να πειθαρχούν, να συνεργάζονται, να σέβονται, να μοιράζονται με τους συναθλητές τους.
Photo credits: freepik.com
Photo credits: freepik.com
Ο Γεώργιος Χατζηευσταθίου, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στην Ενόργανη Γυμναστική, Πρωταθλητής και μέλος της Εθνικής Ομάδας από το 2008 έως το 2020, που πλέον προπονεί τα παιδιά στο Gymnastic Stars, μαζί με τον Λευτέρη Πετρούνια, Χρυσό και Χάλκινο Ολυμπιονίκη στο άθλημα των κρίκων και την Βασιλική Μιλλούση, πρωταθλήτρια ενόργανης γυμναστικής με διεθνείς διακρίσεις και τρεις συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μας δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.
Γεώργιος Χατζηευσταθίου

Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδάκι την ενόργανη γυμναστική;
Ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει την ενασχόληση με την ενόργανη γυμναστική από την ηλικία των 3 ετών. Η προπόνηση σε αυτές τις ηλικίες έχει κυρίως παιγνιώδη μορφή και σιγά σιγά εντάσσονται οι μικροί αθλητές στο πρώτο βασικό ασκησιολόγιο.  

Ποια είναι τα επιμέρους αγωνίσματα της ενόργανης και πότε ένα παιδί μπορεί να προπονείται σε αυτά; 
Τα επιμέρους αγωνίσματα της ενόργανης γυμναστικής είναι για αγόρια το έδαφος, το μονόζυγο, το δίζυγο, οι κρίκοι, ο πλάγιος ίππος και το άλμα ενώ για τα κορίτσια είναι το έδαφος, το άλμα, οι ασύμμετροι ζυγοί και φυσικά η δοκός. Από 3 ετών μπορούν να αρχίσουν να έρχονται σε επαφή με τα όργανα, χωρίς κανένα κίνδυνο και χωρίς καμία σωματική επιβάρυνση, πάντα υπό την σωστή καθοδήγηση άρτια εκπαιδευμένων προπονητών.
Photo credits: freepik.com
Ποιο άθλημα να επιλέξω για το παιδί μου – Τα οφέλη της ενόργανηςΠοια είναι τα οφέλη της ενόργανης;
Η ενόργανη γυμναστική θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η μητέρα όλων των αθλημάτων, καθώς τα οφέλη που αποκομίζει ένας αθλητής με την ενασχόληση του με την ενόργανη, μπορούν να τον ωφελήσουν σε οποιοδήποτε άλλο άθλημα. Συγκεκριμένα, μέσω της ενόργανης γυμναστικής οι αθλητές αναπτύσσουν τη μυϊκή τους δύναμη και αντοχή, ευλυγισία, ισορροπία, ταχυδύναμη και μυϊκή τους συναρμογή. Φυσικά, πέρα από τα σωματικά οφέλη, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα ψυχολογικά οφέλη, που αφορούν στην ευεξία και στην σημαντικά βελτιωμένη λειτουργία του πνεύματος και της ψυχής που γενικά προωθείται μέσα από τον αθλητισμό.

Πώς διαφοροποιείται η προπόνηση που ακολουθεί κάθε παιδί ανάλογα με την ηλικία του ή τυχόν ιδιαιτερότητες του;
Όλοι οι μικροί αθλητές που καταπιάνονται με το άθλημα της ενόργανης ξεκινούν από ένα βασικό ασκησιολόγιο, ανάλογα με την ηλικία και τις ιδιαιτερότητες τους. Εδώ, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει ο προπονητής και η εμπειρία που διαθέτει, ώστε να μπορεί να διαχειρίζεται κάθε αθλητή διαφορετικά με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Με ειδικές προασκήσεις και ανάλογα με τη συχνότητα της προπόνησης αλλά και τις επιλογές του προπονητή, οι αθλητές βελτιώνονται και εξελίσσονται, ενώ άλλοι κατευθύνονται και σε επίπεδο πρωταθλητισμού.
Photo credits: freepik.com
Ποιο άθλημα να επιλέξω για το παιδί μου – Τα οφέλη της ενόργανης

Υπάρχει κάποιος λόγος που ένα παιδί δεν πρέπει να ξεκινήσει ή να συνεχίσει την ενόργανη;
Κανένας απολύτως λόγος. Βασική προϋπόθεση για μένα είναι τα παιδιά να αισθάνονται χαρούμενα κατά τη διάρκεια της προπόνησής τους και να αγαπούν το εκάστοτε άθλημα με το οποίο καταπιάνονται. Εάν υπάρχει αυτή η προϋπόθεση, τότε δεν βλέπω κανέναν λόγο να διακόψει ένα παιδί την ενασχόλησή του με την ενόργανη, εξαιρώντας φυσικά τις περιπτώσεις ακραίων τραυματισμών όπου εκεί κρίνεται απαραίτητη η συμβουλή του θεράποντος ιατρού.

Είναι ένα άθλημα ασφαλές για παιδιά;
Φυσικά! Ενδεχόμενο μικροτραυματισμών υπάρχει σε κάθε άθλημα εφόσον απαιτείται σωματική δραστηριότητα. Όλα τα αθλήματα είναι ασφαλή υπό την σωστή καθοδήγηση επαγγελματιών. Ειδικά σε επίπεδο μαζικού αθλητισμού οι περιπτώσεις τραυματισμών είναι σχεδόν μηδαμινές, όμως οι γονείς θα πρέπει να διαλέγουν με πολλή προσοχή τους προπονητές που ασχολούνται με τα παιδιά τους καθώς η επιλογή ενός μη εκπαιδευμένου προπονητή χωρίς πτυχία και πιστοποιήσεις μπορεί να οδηγήσει σε λάθος χειρισμό των αθλητών και κατ’ επέκταση να αυξηθούν οι πιθανότητες τραυματισμών.

Gymnastic Stars
Λεωφ. Δημάρχου Αγγέλου Μεταξά 42, Γλυφάδα

Τηλ. 6986763256
Email: [email protected]
www.gymnasticsstars.gr

  • Καράτε

Στη διαδικασία αναζήτησης και επιλογής του αθλήματος με το οποίο θα ασχοληθεί το παιδί μας, εξετάζουμε τα οφέλη που αυτό έχει όχι μόνο στη σωματική, αλλά και στην πνευματική ανάπτυξή του. Το Καράτε είναι ένα άθλημα που συνδυάζει και τα δύο.

Πρόκειται για μία πολεμική τέχνη, ένα ασφαλές και πρακτικό μέσο αυτοάμυνας, που διδάσκει βασικές αξίες της ζωής, όπως ο σεβασμός, η κατάκτηση στόχων και η ιεραρχία. Μέσα από την προπόνηση οι αθλητές μαθαίνουν να εστιάζουν την προσοχή τους και να κατευθύνουν την ενέργεια τους με θετικό τρόπο, ενώ παράλληλα βελτιώνουν την αντοχή, την ταχύτητα και τον συντονισμό της κίνησής τους.

Ειδικά τα μικρά παιδιά, μαθαίνοντας και εκτελώντας τις βασικές τεχνικές, εκτονώσουν την ενεργητικότητά τους, αποκτούν καλή φυσική κατάσταση, καλλιεργούν την αυτοπεποίθηση, τη δύναμη και την πειθαρχία.

Ο Παναγιώτης Θανόπουλος, Διπλωματούχος προπονητής Καράτε, μας εξηγεί όσα πρέπει να γνωρίζουμε πριν επιλέξουμε το συγκεκριμένο άθλημα για το παιδί μας.
Παναγιώτης Θανόπουλος

Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδάκι καράτε;
Η κατάλληλη ηλικία είναι σίγουρα αυτή που δεν χρειάζεται η βοήθεια-συμβολή του γονέα ή του συνοδού κατά τη διεξαγωγή της προπόνησης και που τα παιδιά ακολουθούν οδηγίες, ώστε το μάθημα να μην παίρνει ανεξέλεγκτη μορφή. Για εμάς, αφετηρία είναι η ηλικία των 4 ετών. Τα παιδιά ξεκινούν με ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα για προσχολική ηλικία. Πρόκειται για γνωριμία με το καράτε και γενικότερα με τον αθλητισμό. Το καράτε είναι από τα δημοφιλέστερα αθλήματα πρώτης επαφής με τον αθλητισμό. Με αθλητικά παιχνίδια με σκοπό τη δημιουργία αθλητικών προσαρμογών εντάσσουν τα παιδιά στον κόσμο της άθλησης και της άσκησης. Στην ηλικία των 6 ετών έχουμε μεγαλύτερη εξειδίκευση στις τεχνικές, αφού πρόκειται για το στάδιο όπου ξεκινούν και οι αγώνες για τους μικρούς αθλητές. Σε ακόμη μεγαλύτερες ηλικίες ξεκινάει και η κατανόηση του νοήματος της πολεμικής τέχνης. Αυτό αποτελεί και ένα σημαντικό πλεονέκτημα για το καράτε καθώς στη σημερινή του μορφή, έχουμε ένα ευγενές αναγνωρισμένο άθλημα με τα προνόμιά του από την πολιτεία αλλά και μία παραδοσιακή πολεμική τέχνη για όλους.

Ποια είναι τα οφέλη του για τα παιδιά;
Το καράτε σίγουρα απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα του αθλητισμού, όπως κοινωνικοποίηση, ομαδικό πνεύμα, εκγύμναση σώματος, εκτόνωση ενεργητικότητας, αλλά
και κάποια πιο ειδικά και όχι λιγότερο σημαντικά οφέλη λόγω της δομής του και του συγκεκριμένου τρόπου διεξαγωγής του, που αποτελεί παράδοση. Βάσει αυτών αναπτύσσεται έντονα και γρήγορα το αίσθημα της αυτοπεποίθησης και παράλληλα του αυτοέλεγχου. Σε αυτό συμβάλλουν ιδιαίτερα οι ακριβείς κινήσεις που απαιτούνται,
αλλά και ο σκοπός τους. Επίσης, ο σεβασμός, είναι κυριολεκτικά το πρώτο στοιχείο που διδάσκεται από την πρώτη μέρα και κάθε μέρα στο ντότζο (γυμναστήριο πολεμικών τεχνών – ιαπωνικά). Αυτό δεν είναι απαίτηση, αλλά φυσιολογική συνήθεια μέσα στο μάθημα. Πρόκειται για εφόδια και αξίες που θα ακολουθούν και θα συντροφεύουν τα παιδιά και έξω από την προπόνηση, σε όλες τις φάσεις της ζωής τους. Ένα παράδειγμα είναι η συγκέντρωση στο σχολείο και οι μαθησιακές επιδόσεις. Τέλος, να μην ξεχάσουμε την αντιμετώπιση του μείζονος θέματος του bullying, κυρίως με την αυτοπεποίθηση που προανέφερα. Εδώ πρέπει να διευκρινιστεί ότι το καράτε δεν καλλιεργεί την βία, αλλά αντιτίθεται σε αυτήν. Βεβαίως να τονιστεί ότι για όλα τα παραπάνω δεν αρκεί μόνο η φιλοσοφία και η δομή της πολεμικής τέχνης, αλλά και η επιλογή του σωστού δασκάλου.
Photo credits: freepik.com
Ποιο άθλημα να επιλέξω για το παιδί μου – Τα οφέλη του karate

Είναι ένα άθλημα ασφαλές για παιδιά;
Αναφερθήκαμε στην πειθαρχία και τον σεβασμό, όπου μαζί με τις ακριβείς και όχι ανεξέλεγκτες κινήσεις αποτρέπουν σε πολύ σημαντικό βαθμό τους τραυματισμούς και
τους κατατάσσουν σπάνιους στις λίστες των αγωνισμάτων, σύμφωνα με ό,τι καταδεικνύουν σημαντικές έρευνες. Στις μικρές ηλικίες δίνουμε έμφαση και στην σωστή απόσταση των χτυπημάτων, η οποία είναι μεγαλύτερη από την επιδερμική επαφή (δηλαδή χτυπήματα που δεν ακουμπούν στο πρόσωπο). Απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφάλεια μαζί με όλα αυτά είναι η θέσπιση κανόνων και η χρήση σωστού και προβλεπόμενου προστατευτικού εξοπλισμού, κάτι που μας το εξασφαλίζει ο κανονισμός της επίσημης Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Το καράτε δίνει στα παιδιά εφόδια και αξίες που θα τα ακολουθούν και θα τα συντροφεύουν και έξω από την προπόνηση, σε όλες τις φάσεις της ζωής τους.

Τι περιλαμβάνει η προπόνηση καράτε για ένα παιδί;
Το καράτε είναι από τις πληρέστερες πολεμικές τέχνες και περιλαμβάνει τεράστια γκάμα χτυπημάτων με τα χέρια και τα πόδια σε όλο το σώμα, τεχνικές άμυνας (μπλοκ) και ρίψεων και μια πληθώρα διαφορετικών στάσεων. Αντίστοιχα και το αγωνιστικό καράτε, θεωρείται θεαματικό εξαιτίας των πολλών τεχνικών του, οι οποίες βέβαια έχουν κάποιους περιορισμούς στα σημεία και την επαφή για την ασφάλεια των αθλητών. Το καράτε αποτελείται από δύο αγωνίσματα το "Κούμιτε", δηλαδή την πάλη μεταξύ δύο αθλητών και το "Κάτα", το οποίο είναι άθλημα επίδειξης ενός συνόλου προκατασκευασμένων κινήσεων και ασκήσεων παραδοσιακών τεχνικών με φανταστικούς αντιπάλους. Επομένως, οι προπονήσεις αντλούν από ολόκληρο αυτόν τον πλούτο πολυάριθμες ασκήσεις άμυνας- επίθεσης, συνδυασμένες τεχνικές που κάποιες αφορούν την πολεμική τέχνη και άλλες το άθλημα. Οι καρατέκα (αθλητές καράτε) άλλες φορές προπονούνται σε ζευγάρια, άλλες με τη μορφή ομάδας και κάποιες φορές ακόμα και ατομικά. Οι αθλητές που κάνουν πρωταθλητισμό εξειδικεύονται στο αθλήματα τους στοχευμένα με προπονητικούς κύκλους βασικής και αγωνιστικής προετοιμασίας. Να μην ξεχνάμε ότι η βελτίωση της φυσικής κατάστασης είναι κι αυτή μέρος της προπόνησης ενός καρατέκα κάθε επιπέδου. Η ρουτίνα, λοιπόν, είναι μια λέξη άγνωστη για όποιον ασχολείται με το καράτε, γιατί δεν προσπαθεί απλά την διαρκή βελτίωση, αλλά πάντα θα έχει κάτι καινούριο να μάθει.

Πώς διαφοροποιείται η προπόνηση που ακολουθεί κάθε παιδί ανάλογα με την ηλικία του ή τυχόν ιδιαιτερότητές του;
Η προπόνηση διαφοροποιείται σύμφωνα με την ηλικία και το επίπεδο των καρατέκα. Όσο μεγαλώνουν οι ηλικίες και ο χρόνος ενασχόλησης, προοδευτικά αυξάνεται και η
επιβάρυνση της προπόνησης. Επίσης, αυξάνεται η ύλη των τεχνικών ανάλογα με το επίπεδο, το οποίο καθορίζεται από το γνωστό σύστημα ζωνών. Επομένως, ξεκινάμε με στόχο την ανάπτυξη αθλητικών προσαρμογών και με βασικές τεχνικές, ενώ σταδιακά έρχεται η εξέλιξη και η εξειδίκευση με την προσθήκη νέων τεχνικών και ερεθισμάτων. Για τον πρωταθλητισμό σε μεγαλύτερες ηλικίες, οι απαιτήσεις σίγουρα είναι περισσότερες, καθώς και οι προπονητικές μονάδες (δηλαδή ο αριθμός προπονήσεων) γίνονται περισσότερες. Οι ιδιαιτερότητες δεν μας απασχολούν –μιλώντας πάντα για παιδιά που είναι σε θέση να αθληθούν μαζί μας και εμείς αρμόδιοι για αυτό– ενώ αντιθέτως είναι μια πρόκληση για εμάς και από αυτήν απολαμβάνουμε ικανοποίηση καθώς το καράτε είναι για όλους χωρίς εξαιρέσεις στα ανθρωπομετρικά στοιχεία ή σε οποιαδήποτε άλλη διαφορετικότητα αρκεί να βρούμε τον σωστό τρόπο να αντλήσουμε τα καλά στοιχεία του καθενός ξεχωριστά, καθώς οι τεχνικές είναι αμέτρητες και είναι αδύνατο να βρεθούν αυτές που ταιριάζουν σε κάποιους. Το αγώνισμα του κούμιτε διαιρείται σε κατηγορίες κιλών και έτσι εντάσσονται όλοι οι τύποι σώματος. Το αγώνισμα του κούμιτε είναι ένα άθλημα υψηλής διέγερσης, ενώ το αγώνισμα του κάτα χαμηλής, το οποίο στηρίζεται στις απόλυτες και σταθερές κινήσεις και στην αποφυγή λαθών κατά την επίδειξη. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι απευθύνονται σε διαφορετικούς τύπους αθλητών και ενδεχομένως και χαρακτήρων.

Karate Dojo Glyfada
Α.Σ. ΚΑΡΑΤΕ Α.ΓΛΥΦΑΔΑΣ
Δ.ΓΟΥΝΑΡΗ 227, ΓΛΥΦΑΔΑ
211 111 4886

  • Krav Maga

Αν αναζητάτε μία δραστηριότητα για τη νέα σχολική χρονιά, που να μαθαίνει στο παιδί σας τεχνικές αυτοάμυνας, τότε το Krav Maga για παιδιά είναι μία από τις επιλογές που έχετε.

Το Krav Maga για παιδιά ή αλλιώς Kid Krav, εξελίχτηκε από την IKMF (τη μεγαλύτερη ομοσπονδία Krav Maga παγκοσμίως), ως τμήμα των λύσεων αυτοάμυνας οι οποίες δημιουργήθηκαν για τους διάφορους τομείς του Krav Maga για πολίτες.

Χωρίζεται σε τρεις ηλικιακές ομάδες:

  • Kiddy Krav Maga για ηλικίες 5-7 ετών
  • Kids Krav Maga για ηλικίες 8-10 ετών
  • Junior Krav Maga για ηλικίες 11-14 ετών

Η παιδική αυτοάμυνα καθιστά ικανά τα παιδιά, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να μάθουν τεχνικές αυτοάμυνας προσεκτικά προσαρμοσμένες, ώστε να ταιριάζουν με την ηλικία, τις φυσικές και πνευματικές τους ικανότητες.

Ποια δραστηριότητα να επιλέξω για το παιδί μου – Τα οφέλη του Krav Maga
Μέσω της εξάσκησης στο Krav Maga τα παιδιά διδάσκονται πώς να αναγνωρίζουν συνηθισμένες απειλές, όπως παλληκαράδες (bullies) και απαγωγείς. Η εξάσκηση στοχεύει, επίσης, στη βελτίωση της αυτοεκτίμησης, αυτοπεποίθησης, σεβασμού και πειθαρχίας.

Οι μέθοδοι του Krav Maga για παιδιά της IKMF, ειδικά στις νεότερες ηλικίες, διδάσκονται κυρίως μέσα από εκπαιδευτικά παιχνίδια, τα οποία βοηθούν τα παιδιά να αναπτύσσουν τον συντονισμό των μελών του σώματός τους, να ακολουθούν οδηγίες και να βελτιώνουν την αυτοπεποίθησή τους.

Επίσης, μέσω των παιχνιδιών αυτών τα παιδιά μαθαίνουν πώς να αποφεύγουν τις επιθέσεις και πώς να αμύνονται όταν αυτό είναι απαραίτητο, με τελικό σκοπό τη διαφυγή.

Το Krav Maga εξηγεί στα παιδιά σενάρια επιθέσεων τις οποίες είναι πιθανόν να δεχτούν, τη διαφορά μεταξύ του να υποστούν τις ενοχλήσεις ενός παλληκαρά συμμαθητή τους ή ενός αγνώστου ενήλικα, τις επιλογές τους και ποια πρέπει να είναι η αντίδρασή τους σε κάθε περίπτωση.
Ποια δραστηριότητα να επιλέξω για το παιδί μου – Τα οφέλη του Krav Maga
Τα παιδιά τα οποία εξασκούνται στο Krav Maga διδάσκονται πώς να δεσμεύονται σε έναν στόχο και αποκτούν υπομονή, επιμονή και αντοχή.

Στη διαδικασία αυτή κάνουν, επίσης, μία καταπληκτική και ειδικά σχεδιασμένη για την ηλικία τους γυμναστική.

Ο Δημήτρης Σκουρλής, κάτοχος επιπέδου Εxpert 2 και Lead Civilian Instructor, τα τελευταία χρόνια έχει εστιάσει στις κοινωνικές ομάδες που χρειάζονται περισσότερο την αυτοάμυνα, δηλαδή τις γυναίκες και τα παιδιά. Έχει συνεργαστεί με τον Δήμο Ελληνικού και Αργυρούπολης για την διεξαγωγή σεμιναρίων για γυναίκες και διδάσκει Krav Maga σε παιδιά στο Diamond Camp και στο Life Spring Club, οπότε μας δίνει περισσότερες πληροφορίες.
Δημητρης Σκουρλής
Τι είναι το Krav Maga;
Είναι ένα σύγχρονο σύστημα αυτοάμυνας που μαθαίνει στα παιδιά να διαχειρίζονται κάθε μορφή βίας, σωματική, λεκτική, ψυχολογική ή ακόμα και κοινωνική (bullying).

Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί το Krav Maga;
Μπορεί να ξεκινήσει από 4 ετών, στα παιδικά τμήματα. Από την ηλικία των 15 ετών, εντάσσονται πλέον στα τμήματα των ενηλίκων. Η εκπαίδευση ανά διετία χωρίζεται σε επίπεδα, τα οποία είναι προσαρμοσμένα στις σωματικές και νοητικές ικανότητες κάθε παιδιού.
Ποια δραστηριότητα να επιλέξω για το παιδί μου – Τα οφέλη του Krav Maga

Ποια είναι τα οφέλη του Krav Maga για τα παιδιά;
Βοηθάει τα παιδιά να αποκτήσουν δεξιότητες, να παρατηρούν, να αναλύουν τα δεδομένα και να κινούνται στοχευμένα. Αυτή είναι και η ουσία του Krav Maga ακόμα και στους ενήλικες. Δεν είναι πολεμική τέχνη, ούτε άθλημα. Όπως προαναφέραμε, είναι ένα σύγχρονο σύστημα αυτοάμυνας, που βοηθάει τα παιδιά να διαχειρίζονται τη διαφορετικότητα κάθε στιγμής. Αλλιώς θα αντιδράσω αν κάποιος μου μιλήσει άσχημα και αλλιώς αν προσπαθήσει να με χτυπήσει. Εννοείται ότι το Krav Maga είναι απόλυτα ασφαλές.

Τι περιλαμβάνει η προπόνηση για τα παιδιά;
Η προπόνηση περιλαμβάνει συζήτηση, παιχνίδια δεξιοτήτων και τεχνικές αυτοάμυνας. Μέσω αυτών, τα παιδιά μαθαίνουν τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν σε μια ενδεχόμενη επίθεση. Για εμάς στην IKMF Greece, ένα παιδί που σκέφτεται και συζητάει, δεν θα κινδυνέψει ποτέ.

Diamond Camp, Ελ. Βενιζέλου 3, Ελληνικό
Life Spring Club, Ανθέων 21 Γλυφαδα
Τηλ: 6948789785
Ε-mail: [email protected]

  • Yoga

Η yoga είναι η μέθοδος που ενδυναμώνει το πνεύμαγυμνάζοντας το σώμα και ηρεμώντας το μυαλό, κάτι που τα σημερινά παιδιά έχουν ανάγκη. Είναι αλήθεια ότι η yoga έχει πολλά οφέλη για τα παιδιά: ενδυναμώνει την αυτοπεποίθηση, την πνευματική διαύγεια, το σώμα, την οξύτητα του νου, διδάσκει επιμονή, υπομονή, προσπάθεια για τους στόχους τους, κ.λπ.
Photo credits: freepik.com 
Ποια δραστηριότητα να επιλέξω για το παιδί μου – Τα οφέλη της παιδικής yoga
Το Yoga for Happy Kids, η μέθοδος που δημιούργησε η Αριάδνη Οικονομίδη, Kids Yoga Instructor και Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού, μετά από χρόνια εμπειρίας, αφενός διδάσκοντας παιδιά και αφετέρου παρακολουθώντας τις ανάγκες τους από κοντά, είναι η προσαρμογή όλων των πολύτιμων διδαγμάτων της yoga σε μαθήματα που απευθύνονται σε παιδιά.

Τα μαθήματα Yoga for Happy Kids είναι μια σπάνια ευκαιρία για τα παιδιά να βιώσουν το παιχνίδι και την πειθαρχία της yoga, χωρίς να ανησυχούν για το αν κάνουν λάθος. Ακόμη και τα παιδιά που δεν έχουν αθλητική κλίση, βρίσκουν στα μαθήματα αυτά τον τρόπο να προσεγγίζουν την άσκηση με διαφορετική νοοτροπία.

Η Αριάδνη Οικονομίδη μας λύνει όλες τις απορίες σχετικά με την παιδική yoga.
Kids Yoga Ariadni Oikonomidi
Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδάκι την yoga;  
Η παιδική yoga ενδείκνυται για παιδιά ηλικίας από 3 ετών και πάνω. Το μάθημα γίνεται χωρίς κάποιον συνοδό, οπότε θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι το παιδί μπορεί να παραμείνει στο μάθημα (με εξαίρεση τα πρώτα μαθήματα προσαρμογής) χωρίς κάποιο ενήλικα.

Ποια είναι τα οφέλη της yoga για τα παιδιά;
Τα οφέλη της yoga for happy kids είναι πολλά. Ενδεικτικά θα ήθελα να αναφέρω ότι βοηθά να τονώσουν τη σωματική τους δύναμη, να βελτιώσουν και να διατηρήσουν την ευλυγισία τους, να μάθουν να συντονίζουν τις κινήσεις τους, να έχουν μια σωστή στάση σώματος, να βελτιώσουν τις κινητικές τους ικανότητες, να έχουν επίγνωση του σώματός τους, να ενισχύσουν τη μνήμη τους, να διαχειριστούν το άγχος τους, να αποκτούν την ικανότητα γρήγορης συγκέντρωσης, να έχουν καλύτερο αυτοέλεγχο. Και φυσικά να παίζουν με έναν τρόπο που συνδυάζει όλα τα παραπάνω!

Τι περιλαμβάνει ένα μάθημα yoga για τα παιδιά;
Για τους μικρούς yogis, 3-6 ετών, το μάθημα έχει κυρίως μορφή παιχνιδιού. Μέσα από τα ειδικά σχεδιασμένα παιχνίδια αντιλαμβάνονται πώς λειτουργεί το σώμα τους, μαθαίνουν τα ζώα του κόσμου και μιμούνται τις κινήσεις και τη δυναμικότητά τους. Σε αυτές τις ηλικίες, το μάθημα ξεκινάει με την εκμάθηση της σωστής αναπνοής, ώστε το παιδί να αρχίσει να αντιλαμβάνεται τι σημαίνει “αναπνέω σωστά” και να έχει την επιλογή να τη χρησιμοποιεί στην καθημερινότητά του. Asanas (θέσεις της yoga), παιχνίδια, χρήση αυτοσχέδιου υλικού και πολλά άλλα, αποτελούν το κυρίως μέρος του μαθήματος. Φυσικά, κάθε μάθημα ολοκληρώνεται με λίγες στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας του σώματος και του νου, και πολλά γέλια και χαμόγελα.
Photo credits: freepik.com
Ποια δραστηριότητα να επιλέξω για το παιδί μου – Τα οφέλη της παιδικής yoga 3

Για τους μεγαλύτερους yogis, 7-11 ετών, η δομή των μαθημάτων περιλαμβάνει θέσεις (asanas) συνδυασμένες με τη ροή της αναπνοής. Είναι πιο δυναμικά μαθήματα, σχεδιασμένα με τρόπο ώστε να κερδίζουν το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων παιδιών.

Στα παιδιά άνω των 7 ετών, το μάθημα ξεκινάει με παιχνίδια που βασίζονται σε διαφορετικά είδη αναπνοών. Στη συνέχεια μαθαίνουν και εξελίσσουν asanas (θέσεις της yoga) ανάλογες της ηλικίας τους με στόχο τη συγκέντρωση, τη μυϊκή ενδυνάμωση, την ευλυγισία, την ομαδικότητα και το νευρομυϊκό συντονισμό. Βασικό στοιχείο του κάθε μαθήματος είναι η εξάσκηση πιο απαιτητικών θέσεων, ώστε τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν τον εαυτό τους και να βελτιώσουν την υπομονή αλλά και την επιμονή τους. Στο τέλος απολαμβάνουν μερικά λεπτά χαλάρωσης, έχοντας την ευκαιρία να αφομοιώσουν τα οφέλη του μαθήματος, να ηρεμίσει το κεντρικό νευρικό σύστημα και να μοιραστούν ό,τι επιθυμούν.

Υπάρχει κάποιος λόγος που ένα παιδί δεν πρέπει να ξεκινήσει ή να συνεχίσει την yoga;
Κανένας απολύτως. Όλα τα παιδιά μπορούν να κάνουν Yoga for Happy Kids, ακόμα και αν δεν έχουν δοκιμάσει στο παρελθόν.

Είναι μία δραστηριότητα ασφαλής για παιδιά;
Είναι απόλυτα ασφαλής. Το μάθημα είναι προσαρμοσμένο στις κινητικές ικανότητες κάθε παιδιού και διεξάγεται με απόλυτη προσοχή.

Αριάδνη Οικονομίδη
Yoga-for-happy-kids
Τηλ. 6977227809
Email: [email protected]

  • Βόλεϊ

Η ενασχόληση με τον αθλητισμό, ειδικά όταν αρχίζει από την παιδική ηλικία, συμβάλλει στην σωστή μυοσκελετική ανάπτυξη, στην ψυχική ισορροπία, στη διασκέδαση και στην εκτόνωση των παιδιών.

Τα ομαδικά αθλήματα, μεταξύ άλλων, διαμορφώνουν και ενισχύουν τη υπευθυνότητα, την αυτοπειθαρχία, την αυτοπεποίθηση των παιδιών. Σε αυτά περιλαμβάνεται και το βόλεϊ, ένα από τα τρία πιο δημοφιλή αθλήματα στον κόσμο και ένα από τα κύρια αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο λόγος για αυτή την ευρεία επιτυχία είναι ότι το βόλεϊ είναι ένα εξαιρετικά ευέλικτο άθλημα. Μπορεί να παιχθεί από ανθρώπους κάθε ηλικίας, σε κλειστό ή ανοικτό γήπεδο, ακόμη και στην παραλία, ενώ απαιτεί λίγο εξοπλισμό. Παρέχει φυσική και πνευματική δραστηριότητα και έτσι συμβάλλει στη συνολική ευεξία.
Photo credits: @voleyporelmundo
βόλεϊ
Είναι ένα άθλημα που απαιτεί συλλογική προσπάθεια και συνεργασία, βελτιώνει τα σωματικά και νοητικά αντανακλαστικά του παιδιού, προσφέροντας ταυτόχρονα δύναμη, ταχύτητα, αλτικότητα και ευλυγισία.

Επίσης, το βόλεϊ ανήκει στα προσιτά αθλήματα, καθώς δεν προϋποθέτει ακριβό εξοπλισμό και τα ρούχα της ακαδημίας είναι συνήθως τα κύρια έξοδα των γονέων.

Η Μαρία Διονυσοπούλου, προπονήτρια βόλεϊ στα αναπτυξιακά και αγωνιστικά τμήματα του ΑΣΠΕ Θέτις Βούλας, μας δίνει περισσότερες πληροφορίες για την ενασχόληση των παιδιών με το βόλεϊ.  
Μαρία Διονυσοπούλου

Σε ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί το βόλεϊ;
Ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 8-10 ετών. Για τις μικρές ηλικίες προτείνεται το μίνι βόλεϊ, μια αθλητική δραστηριότητα με εκπαιδευτικό σκοπό, που απευθύνεται στην ηλικιακή κατηγορία 6-8 ετών, αλλά γίνονται δεκτά και τα παιδιά νηπιακής ηλικίας.

Πόσο ασφαλές είναι το βόλεϊ για τα παιδιά;
To βόλεϊ είναι ένα από τα πιο ασφαλή αθλήματα, γιατί δεν έρχεσαι σε επαφή με τον αντίπαλο και έτσι μειώνεται η περίπτωση τραυματισμού. Παρ’ όλα αυτά, όπως κάθε άθλημα, μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στις αρθρώσεις ώμων, γονάτων και αστραγάλων.

Ποια είναι τα οφέλη που προσφέρει;
Το βόλεϊ είναι ένα όμορφο άθλημα, που συμβάλει στην ομαδικότητα, το αθλητικό πνεύμα, στη σωματική υγεία και ευεξία του παιδιού. Βελτιώνει τη δύναμη, την αλτικότητα και γυμνάζει όλο το σώμα, με αποτέλεσμα μια ισορροπημένη και υγιεινή ζωή.
Photo credits: @sportclub.by & @bvf_kidsvolley
Παιδιά βόλεϊ
Πόσες φορές την εβδομάδα προπονείται το παιδί;
Η προπόνηση γίνεται 3-4 φορές την εβδομάδα, ενώ υπάρχει και ένας αγώνας, αν μιλάμε για αγωνιστικό τμήμα. Μια προπόνηση περιλαμβάνει φυσική κατάσταση, τεχνική κατάρτιση, ενδυνάμωση και αποθεραπεία. Κάθε κομμάτι της προπόνησης εξαρτάται από την περίοδο και από την ηλικία των παιδιών. Στα παιδιά μικρής ηλικίας, ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια, κάνουμε ασκήσεις και παιχνίδια προετοιμασίας, που έχουν πάντα έναν χαρακτήρα συναγωνιστικό και ψυχαγωγικό.

Γιατί να επιλέξει ένας γονιός το βόλεϊ ως άθλημα για το παιδί του;
Το βόλεϊ είναι ένα άθλημα αγάπης και ζωής. Όποιος το έχει αγαπήσει το ακολουθεί και συνεχίζει να το αγαπάει για πάντα! Προσφέρει συγκινήσεις, χαρίζει φιλίες, καλλιεργεί την ομαδικότητα και συμβάλει σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

  • Τένις

Ο αθλητισμός συμβάλλει στην ανάπτυξη της φυσικής κατάστασης και των ψυχοπνευματικών ικανοτήτων, στη διαμόρφωση της προσωπικότητας, στη διατήρηση υγιεινού τρόπου ζωής, στην ομαδικότητα και στην κοινωνικοποίηση.

Ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα είναι το τένις ή στα ελληνικά, αντισφαίριση. Πρόκειται για ένα σύγχρονο αθλητικό παιχνίδι, που γυμνάζει αρμονικά ολόκληρο το σώμα.

Το τένις διακρίνεται για τα ξεχωριστά ποιοτικά χαρακτηριστικά του, όπως η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, η ανάπτυξη θετικής σκέψης, η ανεξαρτησία, η πειθαρχία, κ.α. 
Photo credits: freepik.com  
Ποιο άθλημα να επιλέξω για το παιδί μου – Τα οφέλη του τένιςΕπιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι το τένις είναι ένα από τα λίγα αθλήματα με το οποίο μπορεί κανείς ν’ ασχοληθεί ενεργά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, βελτιώνοντας την υγεία του χωρίς ταυτόχρονα να διατρέχει σοβαρό κίνδυνο τραυματισμού.

Ο Άκης Χαβιαρόπουλος, Πρωταθλητής Ελλάδος με πολλές διακρίσεις, εξειδικευμένος προπονητής τένις και πιστοποιημένος από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, μας δίνει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επιλογή του τένις ως αθλητική δραστηριότητα για τα παιδιά.
Άκης Χαβιαρόπουλος
Από ποια ηλικία μπορούν να ξεκινήσουν τένις τα παιδιά;
Μπορούν να ξεκινήσουν από τα 3,5 χρόνια. Σε αυτές τις ηλικίες, το ονομάζουμε Kids tennis. Η πιο διαδεδομένη ηλικία, όμως, είναι τα 5 έτη και ονομάζεται Mini tennis.

Ποια είναι τα οφέλη του τένις για τα παιδιά;
Πρόκειται για ένα άθλημα πολύ διασκεδαστικό, που απαιτεί αφοσίωση και πολλά προσόντα,  τόσο πνευματικά όσο και σωματικά. Παράλληλα, είναι ένα άθλημα που διδάσκει πολλά πράγματα, διότι εμπεριέχει πολύ τεχνική και τακτική.
Photo credits: freepik.com  
Ποιο άθλημα να επιλέξω για το παιδί μου – Τα οφέλη του τένις

Τι περιλαμβάνει η προπόνηση για τα παιδιά;
Η προπόνηση περιλαμβάνει εκμάθηση τεχνικής, παιχνίδια με ρακέτα και μπάλα, καθώς και εξειδικευμένη γυμναστική για το τένις. Ξεκινάμε με δυο προπονήσεις την εβδομάδα. Όπως ανέφερα και παραπάνω, το τένις είναι ένα άθλημα με πολύ τεχνική, όποτε είναι καλό να μην υπάρχει κενό πολλών ημερών μεταξύ των προπονήσεων. 

Είναι ένα άθλημα ασφαλές για παιδιά;
Είναι απόλυτα ασφαλές για παιδιά από πολύ μικρή ηλικία έως και την πιο μεγάλη.
Photo credits: freepik.com  
Ποιο άθλημα να επιλέξω για το παιδί μου – Τα οφέλη του τένις
Τι εξοπλισμός χρειάζεται και ποιο είναι το κόστος;
Ο εξοπλισμός που είναι αναγκαίος για να αρχίσει ένα παιδί, είναι τα παπούτσια και μια ρακέτα. Η τιμή μπορεί να ξεκινήσει από 40-50€ για μια ρακέτα και το ίδιο για τα παπούτσια.

  • Μπάσκετ

Στη χώρα μας, όπου η καλαθοσφαίριση ή μπάσκετ, όπως έχει επικρατήσει να το λέμε, έχει αναδείξει κορυφαία ονόματα -Γκάλης, Γιαννάκης, Σπανούλης, Διαμαντίδης, Αντεντοκούμπο, κ.α.- είναι ένα πολύ δημοφιλές άθλημα.

Το μπάσκετ είναι ένα ομαδικό άθλημα, που προσφέρει πολλά οφέλη στα παιδιά, τόσο ως προς τη σωματική τους διάπλαση, όσο και ως προς την πνευματική ανάτπυξή τους. Επιπλέον, διαμορφώνει το ήθος και το χαρακτήρα των παιδιών.

Η Φωτούλα Βολονάκη, πρώην διεθνής καλαθοσφαιρίστρια και νυν προπονήτρια στις Ακαδημίες Μπάσκετ του Αθλητικού Ομίλου Βουλιαγμένης, μας δίνει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα οφέλη του αθλήματος για τα παιδιά.
Φωτούλα Βολονάκη
Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί το μπάσκετ;
Αρχικά να πούμε ότι είναι για ένα σπορ για όλες τις ηλικίες και όλα τα επίπεδα. Η ιδανική ηλικία για να ασχοληθεί ένα παιδί με το άθλημα της καλαθοσφαίρισης είναι από τα 6-7 έτη.

Ποια είναι τα οφέλη του μπάσκετ για τα παιδιά;
Το μπάσκετ βοηθά στη σωστή και αρμονική ανάπτυξη του μυοσκελετικού συστήματος των παιδιών, γυμνάζοντας ισομερώς το σώμα τους ενώ, βελτιώνει παράλληλα την ταχύτητα, την ισορροπία και την ευλυγισία τους. Τα βοηθάει να αποκτήσουν ένα αρμονικό σώμα και υψηλότερο δείκτη IQ. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και ισχυροποιεί τον οργανισμό μέσα από την φυσική άσκηση. Αναπτύσσει τις διανοητικές ικανότητές τους, γιατί είναι παιχνίδι δευτερολέπτων. Το παιδί πρέπει να σκεφτεί και να πάρει τη σωστή απόφαση μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου.
Photo credits: freepik.com 
Ποιο άθλημα να επιλέξω για το παιδί μου – Τα οφέλη του μπάσκετ
Επίσης, ενισχύει την εμπιστοσύνη και την ομαδικότητα, καθώς τα παιδιά κοινωνικοποιούνται και μαθαίνουν να πειθαρχούν σε κοινώς αποδεκτούς κανόνες. Στα ομαδικά αθλήματα, όπως το μπάσκετ, τα παιδιά τείνουν να αναπτύσσουν ένα επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ τους στο γήπεδο, γεγονός που οδηγεί σε βαθύτερες φιλίες, ενώ η συνεργασία και η ευγενής άμιλλα για την επίτευξη ενός κοινού στόχου είναι ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο διαπαιδαγώγησης. Παράλληλα, βελτιώνουν τις κινητικές τους δεξιότητες. Μέσα από την ενασχόληση με το μπάσκετ το παιδί βελτιώνει τις λειτουργίες της αντίληψης, της αντίδρασης. της ευκινησίας και της συγκέντρωσης, τις κινητικές δεξιότητες, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για κάθε άνθρωπο συνολικά. Παράλληλα αναπτύσσεται η ικανότητα του μυϊκού συντονισμού και της ισορροπίας, μέσω των τεχνικών δεξιοτήτων που καλούνται τα παιδιά να εκτελέσει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, όπως lay up, αλλαγές κατεύθυνσης, σουτ, κ.α. 

Πόσες φορές την εβδομάδα γίνονται οι προπονήσεις;
Οι προπονήσεις για τα παιδιά στην ηλικία των 6-10 ετών γίνονται 3 φορές την εβδομάδα.
Photo credits: freepik.com  
Ποιο άθλημα να επιλέξω για το παιδί μου – Τα οφέλη του μπάσκετ

Υπάρχει κάποιος λόγος που ένα παιδί δεν πρέπει να ξεκινήσει ή να συνεχίσει το μπάσκετ;
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην εντάξει ένα παιδί στη ζωή του ένα ομαδικό άθλημα όπως είναι το μπάσκετ, για τους λόγους τους οποίους ανέφερα παραπάνω.

Είναι ένα άθλημα ασφαλές για τα παιδιά;
Το μπάσκετ είναι ένα ιδανικό άθλημα για κάθε παιδί και η ενασχόληση από νεαρή ηλικία είναι επένδυση για το μέλλον και την συνολική υγεία των παιδιών, ανεξάρτητα από την πορεία τους στο σχολείο και το πανεπιστήμιο μετέπειτα.

Ποιος είναι ο απαραίτητος εξοπλισμός που πρέπει να αγοράσει ο γονιός;
Το παιδί θα χρειαστεί μόνο την αθλητική του περιβολή δηλαδή ένα σορτς ένα μπλουζάκι και τα αθλητικά του παπούτσια.

  • Ποδόσφαιρο

Το ποδόσφαιρο είναι το πιο αγαπητό και διαδεδομένο άθλημα στον κόσμο. Παίζεται από μικρούς και μεγάλους, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει και το γυναικείο φύλο ως άθλημα.

Αν ο στόχος σας είναι το παιδί σας να διασκεδάζει ως μέλος μιας ομάδας και να μάθει ενώ εκτελεί μια άσκηση, τότε το ποδόσφαιρο είναι από τα καλύτερα αθλήματα.

Τα οφέλη της ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο είναι πολλά για τα παιδιά. Σε μικρή ηλικία, με τη χρήση της μπάλας, αναπτύσσουν τις λεπτές κινητικές δεξιότητες, την ισορροπία, τον συντονισμό ποδιού – ματιού, αποκτούν ένα γερό και ευλύγιστο μυϊκό σύστημα, γερά οστά, ευκινησία, κ.α.

Επιπλέον, παίζοντας ένα παιδί σε μια ομάδα ποδοσφαίρου, αναπτύσσει την ικανότητα να συνεργάζεται και να αλληλεπιδρά με άλλα παιδιά.

Ο Ανδρέας Γιαννάκης, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής και κάτοχος διπλώματος UEFA B της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, είναι ο συντονιστής του τμήματος Φ.Α. του Δημοτικού στο CGS και τεχνικός Διευθυντής της Juventus Academy Athens. Το 2009 μετά την εκπαίδευσή του στο Juventus University (Τορίνο), συμμετείχε στη δημιουργία της πρώτης ακαδημίας της Juventus εκτός Ιταλίας ως Head Coach και στην συνέχεια ως Τεχνικός διευθυντής μέχρι σήμερα. Ο κ. Γιαννάκης μας λέει όλα θα θέλαμε να ξέρουμε πριν επιλέξουμε το ποδόσφαιρο ως άθλημα για τα παιδιά μας.

Photo credits: freepik.com   
 Ποιο άθλημα να επιλέξω για το παιδί μου – Τα οφέλη του ποδοσφαίρου

Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί το ποδόσφαιρο; Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις;Ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει το άθλημα του ποδοσφαίρου από την ηλικία των 5 ετών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ακαδημία ποδοσφαίρου που θα επιλέξει ο γονέας να υλοποιεί το κατάλληλο προπονητικό πρόγραμμα, σύμφωνα με την ηλικία του παιδιού του.

Ποια είναι τα οφέλη του ποδοσφαίρου για τα παιδιά;
Τα οφέλη του ποδοσφαίρου και της προπόνησή του είναι σημαντικά για τα παιδιά καθώς  βελτιώνει:
 Τις φυσικές ικανότητες όπως:

  • Καρδιοαναπνευστική αντοχή
  • Μυϊκή δύναμη
  • Ταχύτητα
  • Ευλυγισία-ελαστικότητα

Τις ατομικές αθλητικές δεξιότητες που απαιτεί το ποδόσφαιρο και είναι η βασική τεχνική του, όπως:

  • Έλεγχος και υποδοχή της μπάλας
  • Μεταβίβαση (πάσα)
  • Προσποίηση και ντρίπλα (Προσπέραση αντιπάλου)
  • Λάκτισμα της μπάλας (Σουτ)

Στον ψυχολογικό τομέα, ένας μικρός ή μεγάλος ποδοσφαιριστής ενδυναμώνει την αυτοπεποίθησή του, την αποφασιστικότητά του, γίνεται πιο υπεύθυνος και μαθαίνει να παίρνει πρωτοβουλίες γιατί όταν έχει την μπάλα στα πόδια του αποφασίζει εκείνη την στιγμή για την εξέλιξη του παιχνιδιού. Τέλος μαθαίνει να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του σε κάθε αποτέλεσμα, στη νίκη, την ήττα, την ισοπαλία. Η κοινωνικοποίηση μέσω του ποδοσφαίρου είναι πολύ σπουδαία, γιατί το παιδί δημιουργεί νέες φιλίες, αποδέχεται τους κανόνες και τις αξίες που υπάρχουν στην ομάδα, αναπτύσσει τον σεβασμό απέναντι στους συναθλητές του, τους αντιπάλους, τους προπονητές, τους διαιτητές και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και αγωνίζεται πάντα τηρώντας το Fair Play.
Photo credits: freepik.com 

Ποιο άθλημα να επιλέξω για το παιδί μου – Τα οφέλη του ποδοσφαίρου 2

Τι περιλαμβάνει η προπόνηση; Διαφοροποιείται για κάθε παιδί ανάλογα με την ηλικία του;
Μια προπόνηση ποδοσφαίρου συνήθως περιλαμβάνει:

Προθέρμανση

  • Μυϊκή συναρμογή
  • Ασκήσεις βελτίωσης των Φυσικών Ικανοτήτων
  • Απλές και σύνθετες ασκήσεις τεχνικής
  • Ατομική και ομαδική τακτική σε μορφή παιχνιδιού
  • Παιχνίδι

Τα προπονητικά προγράμματα σχεδιάζονται με βάση τις ανάγκες της κάθε ηλικίας και διαφοροποιούνται ανάλογα, ώστε να είναι ασφαλή και ευεργετικά για την πολύπλευρη (σωματική, κοινωνικοσυναισθηματική) ανάπτυξη των παιδιών, σε κάθε στάδιο της ηλικίας τους.

Πόσες φορές την εβδομάδα γίνονται οι προπονήσεις;
Η συχνότητα των προπονήσεων είναι, συνήθως, 2-3 φορές την εβδομάδα και έχουν διάρκεια 1 ώρα έως 1ώρα και 15 λεπτά για τις μικρές ηλικίες (5-11 ετών), και 3-4 φορές την εβδομάδα για τις πιο μεγάλες ηλικίες (12-17 ετών) και έχουν διάρκεια 90΄.

Είναι ένα άθλημα ασφαλές για τα παιδιά;
Το ποδόσφαιρο είναι ένα πολύ ασφαλές άθλημα για τα παιδιά, αρκεί να υπάρχει το σωστό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, η κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή στα γήπεδα και ο σωστός εξοπλισμός από τον ποδοσφαιριστή.

Ποιος είναι ο απαραίτητος εξοπλισμός που πρέπει να αγοράσει ο γονιός;
Ο απαραίτητος εξοπλισμός που χρειάζεται να αγοράσει ο γονέας είναι ποδοσφαιρικά παπούτσια (με σχάρα για γήπεδα με συνθετικό χλοοτάπητα) και επικαλαμίδες στο σωστό μέγεθος (ανάλογα την ηλικία).

  • Μπαλέτο

Ο κλασικός χορός ή αλλιώς μπαλέτο, είναι ένα από τα πιο όμορφα είδη χορού, όπου οι αρμονικές κινήσεις σε συνδυασμό με την κλασική μουσική, προσδίδουν στα παιδιά καλλιέργεια πνεύματος, σώματος και ψυχής.

Το μπαλέτο προσφέρει στα παιδιά σωματική ευεξία και τους μαθαίνει να σέβονται το σώμα, το μυαλό τους και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Τονώνει την αυτοπεποίθηση και την εμπιστοσύνη τους, συμβάλλει στη δημιουργία μίας συγκροτημένης προσωπικότητας και στην ισορροπία της ψυχής τους.

Το μπαλέτο περιλαμβάνει ασκήσεις που βελτιώνουν τη στάση του σώματος και το συντονισμό των μελών του, την αίσθηση του ρυθμού και τη μνήμη, ενώ καλλιεργούν τη δημιουργικότητα, την καλλιτεχνική έκφραση, τη χάρη, την πειθαρχία.

Συμβάλλει στην καλή φυσική κατάσταση και ενδυναμώνει τους μύες της πλάτης και τους κοιλιακούς, χτίζοντας δυνατά, ευλύγιστα και σμιλεμένα κορμιά.

Επίσης, ενισχύει τη μουσική καλλιέργεια των παιδιών και ενθαρρύνει την αγάπη για την κλασσική μουσική.

Για τις μικρές ηλικίες, η επαφή με το χορό είναι μία δημιουργική διασκέδαση με συνοδεία μουσικής, με μαθήματα μουσικοκινητικής αγωγής κατάλληλα δομημένα, που μέσα από αυτά, τα παιδιά προετοιμάζονται για τη μετάβαση σε υψηλότερα επίπεδα, καθώς μαθαίνουν να:

  • Κινούνται με συντονισμό και αυτοπεποίθηση
  • Ορίζουν καλύτερα το σώμα τους και τον τρόπο με τον οποίο κινούνται μέσα στο χώρο
  • Αντιλαμβάνονται τη μουσική με τις αισθήσεις τους
  • Εκφράζουν τα συναισθήματά τους μέσω της κίνησης

Photo credits: freepik.com   
Ποια δραστηριότητα να επιλέξω για το παιδί μου – Τα οφέλη του μπαλέτου
Μέτα την μουσικοκινητική αγωγή, σε ηλικία 6 ετών, τα παιδιά παρακολουθούν για δύο έτη προπαρασκευαστικά τμήματα πριν ξεκινήσει η εκπαίδευση στον κλασικό χορό. Διδάσκονται τις βασικές θέσεις με την επίσημη ονομασία τους και το μάθημα αρχίζει να αποκτά την κλασική «φόρμα», ώστε να μπουν σιγά σιγά στη φιλοσοφία του μπαλέτου. Η εξάσκηση στις pointes (χορός στις μύτες) αρχίζει όταν τα παιδιά συμπληρώσουν το 10ο έτος της ηλικίας τους. 

Η Αλίκη Διαμαντή, η ψυχή της αναγνωρισμένης από το κράτος, Πρότυπης Σχολής Ρυθμικής, Κλασικού και Σύγχρονου Χορού «Αλίκη Διαμαντή» και μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού για τις Εισαγωγικές και τις Πτυχιακές Εξετάσεις του χορού, μας δίνει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το μπαλέτο και την τέχνη του χορού.

Το μπαλέτο απευθύνεται μόνο στα κορίτσια;
Το μπαλέτο δεν απευθύνεται μόνο σε κορίτσια. Τα αγόρια πια έχουν ενεργό ρόλο στον χορό.

Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδάκι το μπαλέτο;
Το κλασικό μπαλέτο ξεκινά από τα 6-7 χρόνια.
Photo credits: freepik.com 
Ποια δραστηριότητα να επιλέξω για το παιδί μου – Τα οφέλη του μπαλέτου

Ποια είναι τα οφέλη του μπαλέτου για τα παιδιά;
Το κλασικό μπαλέτο δεν προσφέρει μόνο χάρη και ευεξία, ούτε μόνο επιμήκυνση στους μύες, αλλά επίσης, δίνει καλή στάση και αντοχή στο σώμα μας, ενώ ακόμη πιο σημαντικό ίωσς, τονώνει κυρίως την εμπιστοσύνη και μας δίνει αυτοπεποίθηση. Ακόμα κι αν ο στόχος μας δεν είναι να χορέψουμε μπροστά στο πλατύ κοινό, η δυνατότητα εκτέλεσης των βημάτων του χορού μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της αυτοπεποίθησης και της εμπιστοσύνης στον εαυτό μας. Επιπλέον, μειώνει το άγχος, αφού η κλασική μουσική αποτελεί μεγάλο αντίδοτο. Ένα ακόμα όφελος για το παιδί, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, είναι ότι θα μάθει να εκφράζει τα συναισθήματά του.

Πόσες φορές την εβδομάδα γίνονται τα μαθήματα;
Τα μαθήματα γίνονται 2-3 φορές την εβδομάδα.

Είναι μία δραστηριότητα ασφαλής για παιδιά;
Ο χορός είναι απολύτως ασφαλής δραστηριότητα, αφόσον γίνεται σε σχολές που είναι αναγνωρισμένες από το κράτος, όποτε και οι δάσκαλοι που διδάσκουν σε αυτές είναι πτυχιούχοι. Καλό θα είναι οι γονείς να ρωτούν για την σχολή που πρόκειται να επιλέξουν για το παιδί τους, είτε στο Υπουργείο Πολιτισμού, είτε στην Περιφέρεια.

  • ΠΟΛΟ

Η υδατοσφαίριση (water polo) είναι ένα από τα πιο θεαματικά και διαδεδομένα αθλήματα στον κόσμο, με σημαντικές επιτυχίες και διακρίσεις για τη χώρα μας.

Η ενασχόληση με την υδατοσφαίριση, δίνει στα κορίτσια και τα αγόρια που το επιλέγουν, ένα αίσθημα ικανοποίησης, αφού πρόκειται για ένα διασκεδαστικό και συναρπαστικό άθλημα, αλλά παράλληλα, τους μαθαίνει τη συνεργασία, το σεβασμό, την αφοσίωση, την αλληλεγγύη.

Με τη μορφή παιχνιδιού, τα παιδιά εγκλιματίζονται σιγά σιγά στο υγρό στοιχείο και μαθαίνουν βασικές κολυμβητικές ικανότητες. Ο συνδυασμός με τη χρήση της μπάλας, δίνει περισσότερο ενδιαφέρον στα παιδιά, που από μικρά μαθαίνουν την ομαδικότητα και την πειθαρχία.

Ο Σταύρος Τσαγκόζης, προπονητής Ακαδημιών Υδατοσφαιρισης στον Αθλητικό Ναυτικό Όμιλο Γλυφάδας (ΑΝΟΓ), μας δίνει περισσότερες πληροφορίες για τα οφέλη του πόλο και γιατί ένα παιδί να ασχοληθεί με αυτό το άθλημα.
Photo credits: @clonard_waterpolo 
Photo credits: @clonard_waterpolo

Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί το πόλο; Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις;
Ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει πόλο από την ηλικία των 8-9 ετών, μαθαίνοντας πολύ καλό κολύμπι μέσα από το παιχνίδι με την μπάλα, που του προσφέρει το ίδιο το πόλο. Φυσικά, μπορεί να ξεκινήσει και αργότερα, με την προϋπόθεση ότι ξέρει καλό κολύμπι. Πολλά παιδιά ξεκινούν μετά από 2-3 χρόνια στην αγωνιστική κολύμβηση.

Τι περιλαμβάνει η προπόνηση και με τη συχνότητα γίνονται οι προπονήσεις; 
Οι προπονησεις είναι καθημερινές, από Δευτέρα μέχρι Σάββατο, ενώ κάποιες Κυριακές συνήθως υπάρχουν αγωνιστικές υποχρεώσεις, φιλικά παιχνίδια ή πανελλήνια πρωταθλήματα. Η διάρκεια της προπόνηση είναι 1,5 - 2 ώρες. Η προπόνηση περιλαμβάνει ασκήσεις φυσικής κατάστασης (κολύμπι / κολυμβητικές ασκήσεις), ατομική τεχνική με μπάλα και ομαδική τακτική / προπονητικό διπλό. Όσο ανεβαίνουν τα παιδιά σε αγωνιστικές ομάδες / κατηγορίες, οι προπονήσεις γίνονται πιο απαιτητικές και οι αθλητές έχουν και γυμναστήριο πριν την προπόνηση. Όμως, οι προπονήσεις αποτελούν για τα παιδιά μια ευχάριστη ώρα στην οποία ξεδίνουν από τον φόρτο της μέρας τους.

Έχει κάποιες δυσκολίες η εκμάθηση του αθλήματος;
Η μόνη δυσκολία της υδατοσφαίρισης είναι ότι είναι ένα πολύ δυναμικό άθλημα από μόνο του, με σωματική επαφή μέσα στο υγρό στοιχείο. Όσο μικρότερα σε ηλικία ξεκινήσουν τα παιδιά, τόσο προσαρμόζονται πιο εύκολα.
Photo credits: @clonard_waterpolo
Photo credits: @clonard_waterpolo

Ποια είναι τα οφέλη του πόλο για τα παιδιά;
Το πόλο είναι η καλύτερη μορφή άσκησης και όλτα τα οφέλη του, σωματικά και πνευματικά, αποκομίζονται μέσα από τη διαδικασία του παιχνιδιού και της διασκέδασης. Στο κολύμπι το σώμα γυμνάζεται ομοιόμορφα. Με τις ασκήσεις να εκτελούνται εντός του νερού αποφεύγονται οι κακώσεις και οι τραυματισμοί του μυοσκελετικού συστήματος και των αρθρώσεων, που συχνά παρατηρούνται σε αθλήματα με μπάλα στο έδαφος. Το παιδί αποκτά ιδιαίτερες δεξιότητες στην κολύμβηση και στον χειρισμό της μπάλας στο νερό, μαθαίνει σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και αποκτά αυξημένες αθλητικές ικανότητες, όπως αντοχή, μέγιστη δύναμη, έκρηξη, αντίληψη, οξυδέρκεια, γρήγορα αντανακλαστικά και ψυχραιμία. Επίσης, μέσα από το πόλο, το παιδί αναπτύσσει τη νοημοσύνη, την  αυτοπεποίθηση και το αίσθημα ευθύνης, μαθαίνει να θέτει στόχους και προσπαθεί να τους πραγματοποιήσει. Τέλος, ως ομαδικό άθλημα, βοηθάει στην ασφαλή κοινωνικοποίηση των παιδιών.

Υπάρχει κάποιος λόγος που ένα παιδί δεν πρέπει να ξεκινήσει ή να συνεχίσει το πόλο;
Για να συμμετέχει κάποιο παιδί στις Ακαδημίες των Δελφινιών θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να είναι θετικό στην ιδέα να ασχοληθεί με το άθλημα του πόλο και προαιρετικά να κατέχει κάποιες βασικές δεξιότητες κολύμβησης.

  • Ιστιοπλοΐα

Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία περιβάλλεται από θάλασσα στο μεγαλύτερο τμήμα της, η ιστιοπλοΐα δεν είναι μια ακόμη αθλητική δραστηριότητα, αλλά ένας τρόπος ζωής που θα ακολουθεί τα παιδιά για πάντα.

Τα περισσότερα παιδιά που ασχολούνται με την ιστιοπλοΐα, μένουν κοντά στη θάλασσα και μεγαλώνοντας μπορούν να ασχοληθούν με τις διάφορες επιλογές που τους προσφέρει η ιστιοπλοΐα: να συμμετέχουν σε αγώνες, να κάνουν διακοπές με ιστιοπλοϊκό, να εργαστούν στο θαλάσσιο τουρισμό.

Η ιστιοπλοΐα αναπτύσσει δεξιότητες κινητικές, προσανατολισμού και διαχείρισης αποφάσεων και καλλιεργεί πειθαρχία, υπευθυνότητα και συνεργασία, με αποτέλεσμα τα παιδιά να γίνονται πιο ανεξάρτητα και να αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Σκοπός των ακαδημιών που λειτουργούν στους Ναυτικούς Ομίλους είναι η γνωριμία με το άθλημα της ιστιοπλοΐας, με πρακτική και θεωρητική εκπαίδευση, με σκάφη τύπου Optimist για τις ηλικίες 6-12 ετών και τύπου Laser & 420 για ηλικίες 13-17 ετών.

Η προπονήτρια Δέσποινα Ορφανίδου, υπεύθυνη του τμήματος Optimist στο Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης, μας δίνει περισσότερες πληροφορίες για τα οφέλη της ιστιοπλοΐας, τις προπονήσεις και όλα όσα θέλει να γνωρίζει κάθε γονιός, ώστε να επιλέξει αυτό το άθλημα για το παιδί του.
ιστιοπλοΐα Δέσποινα Ορφανίδου
Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί την ιστιοπλοΐα; Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις;
Ένα παιδί από την ηλικία των 6 ετών μπορεί να ξεκινήσει την ενασχόλησή του με το άθλημα της ιστιοπλοΐας . Η βασική προϋπόθεση για να ξεκινήσει ένα παιδί μαθήματα ιστιοπλοΐας είναι να γνωρίζει κολύμπι, ώστε να αισθάνεται άνετα και ασφαλές κατά τη διάρκεια του μαθήματος, ενώ για να συνεχίσει τα μαθήματα είναι μία και μοναδική η προύπόθεση, να του αρέσει και να απολαμβάνει το μάθημα!

Ποια είναι τα οφέλη της ιστιοπλοΐας για τα παιδιά;
Τα οφέλη του εν λόγω αθλήματος είναι πολλαπλά. Ξεκινώντας από το γεγονός ότι ο αθλητής έρχεται σε επαφή με το ευμετάβλητο θαλάσσιο περιβάλλον, μπορούμε να αναλογιστούμε όλες τις δεξιότητες που δύναται να αναπτύξει. Πέρα από τη χαρά και την αυτοπεποίθηση που νιώθει τo παιδί που καταφέρνει σε τόσο μικρή ηλικία να ταξιδέψει μόνο του ένα σκάφος, παράλληλα μαθαίνει τα όριά του, που είναι σε απόλυτη συνάφεια όχι μόνο με την ηλικία και το γνωστικό του επίπεδο, αλλά και με την κατάσταση της θάλασσας. Μαθαίνει να σέβεται τα στοιχεία της φύσης, να τα υπολογίζει και μέσω του βιώματος να έχει επίγνωση των δυνατοτήτων του. Αυτή η διαδικασία σταδιακά ενισχύει την αίσθηση αυτονομίας και ανεξαρτησίας του παιδιού, στο πλαίσιο του ασφαλούς περιβάλλοντος των ναυτικών ομίλων και μέσα από μία ελεγχόμενη και συντονισμένη αλληλουχία μαθημάτων στη θάλασσα.  
Photo credits: facebook.com/vouliagmeninauticalclub 
Ποιο άθλημα να επιλέξω για το παιδί μου – Τα οφέλη της ιστιοπλοϊας
Αντιλαμβάνεται κανείς ότι, όπως συμβαίνει σε κάθε φυσικό περιβάλλον, έτσι και στο θαλάσσιο, οι παράμετροι που πρέπει να συνυπολογίσει κάθε αθλητής είναι πολλές. Επί τροχάδην αναφέρω, τη διεύθυνση και την ένταση του ανέμου, το κύμα και τα άλλα σκάφη. Ως εκ τούτου, τα παιδιά αναπτύσσουν τη δεξιότητα της σύνθετης σκέψης, ενώ συν το χρόνω, εκπαιδεύονται στην ανάλυση δεδομένων, με σκοπό τη λήψη αποφάσεων, άρα την ανάπτυξη κριτικής σκέψης.
Η πολυπλοκότητα και ευμεταβλητότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος ενισχύουν την ψυχική και σωματική αντοχή των παιδιών, προκαλούν αυτό που θα αποκαλούσε κανείς "σκληραγώγηση". Σωματικά, τα παιδιά ασκούνται συστηματικά στην μυϊκή ενδυνάμωση, την αντοχή και την ευλυγισία. Πνευματικά, ενισχύεται η ικανότητα συγκέντρωσης, η ηρεμία και η μεθοδικότητα.

Παράλληλα, ενώ οι αθλητές πλέουν ατομικά με το δικό τους σκάφος, ασκούνται και προπονούνται στο πλαίσιο μιας ομάδας. Θα λέγαμε ότι είναι ατομικό και ομαδικό άθλημα, λοιπόν, καθώς η αίσθηση και η λειτουργία της ομαδικότητας είναι απαραίτητες για την εύρυθμη και αποδοτική προπόνηση. Τόσο η συντήρηση των υλικών, όσο και η συμμετοχή των παιδιών στην προπόνηση και στους αγώνες, απαιτούν συνεργασία. Κατά αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά συνδέονται μεταξύ τους και σχηματίζουν άρηκτους δεσμούς που, όπως έχει δείξει η ιστορία, τους συντροφεύουν και στην ενήλικη ζωή τους. Εν κατακλείδι, ένα παιδί έξι ετών και άνω που θα έρθει στη μεγάλη οικογένεια της ιστιοπλοΐας, στην πορεία της ενασχόλησής του θα είναι ένας αθλητής με οξύ νου, δυναμικό και ανθεκτικό χαρακτήρα, γεμάτος αυτοποίθηση, που αγαπά και σέβεται τη θάλασσα και την ομάδα του.
Photo credits: facebook.com/vouliagmeninauticalclub 
Ποιο άθλημα να επιλέξω για το παιδί μου – Τα οφέλη της ιστιοπλοϊας
Τι περιλαμβάνει η προπόνηση, με τι τύπο σκάφους γίνεται και πώς διαφοροποιείται για κάθε παιδί ανάλογα με την ηλικία του;
Η προπόνηση περιλαμβάνει ασκήσεις πλεύσης του σκάφους στο νερό και θεωρητικά μαθήματα ναυσιπλοίας, γνωριμία με το σκάφος, πρεοτοιμασία του σκάφους και συντήρησή του.  Με απλά λόγια, τα παιδιά μαθαίνουν να ταξιδεύουν το σκάφος προς διάφορες κατευθύνσεις και σε ποικίλες καιρικές συνθήκες. Παράλληλα, μαθαίνουν να φροντίζουν τα υλικά με τα οποία προπονούνται.

Η προπόνηση σε ηλικίες από 6-15 ετών γίνεται με σκάφη τύπου Optimist, μήκους 2,31 m και πλάτους 1,13 m. Το πανί, χάρη στο οποίο κινείται το σκάφος εκμεταλλευόμενο τον άνεμο, είναι μεγέθους 3,3 τετραγωνικών μέτρων. Το συγκεκριμένο σκάφος είναι η λεγόμενη «δασκάλα» των σκαφών, καθώς κυρίως στη χώρα μας χρησιμοποιείται ευρέως για τη διάδοση του αθλήματος σε νεαρές ηλικίες. Να σημειώσουμε ότι είναι απόλυτα ασφαλές να πλέει κανείς με τον συγκεκριμένο τύπο σκάφους, καθώς διαθέτει τρία μπαλόνια γεμάτα με αέρα που το καθιστούν αβύθιστο.

Βεβαίως, η προπόνηση διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία και το γνωστικό επίπεδο. Στα πρώτα στάδια εκμάθησης επιδιώκουμε όλες οι ασκήσεις να γίνονται με τη μορφή παιχνιδιού και πολύ κοντά στην ακτή, ώστε τα παιδιά να μαθαίνουν παίζοντας με χαρά και παράλληλα να αισθάνονται σιγουριά και ασφάλεια. Στην πράξη, κάθε προπονητής μέσα από το φουσκωτό του κατευθύνει μια μικρή ομάδα παιδιών, 5-6 σκάφη, ώστε να ολοκληρώσουν σύντομες διαδρομές μεταξύ συγκεκριμένων σημείων, που ονομάζονται σημαδούρες. Στο προχωρημένο και αγωνιστικό επίπεδο, ο βαθμός δυσκολίας των ασκήσεων ανεβαίνει, ενώ το εύρος των συνθηκών πλεύσης μεγαλώνει. Όλα τα παραπάνω φυσικά συνδέονται απόλυτα με την ετοιμότητα, την ωριμότητα και τα όρια του κάθε αθλητή.
Photo credits: facebook.com/vouliagmeninauticalclub 
Ποιο άθλημα να επιλέξω για το παιδί μου – Τα οφέλη της ιστιοπλοϊας
Πόσες φορές την εβδομάδα γίνονται οι προπονήσεις;
Οι ακαδημίες ασκούνται δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Σάββατο και Κυριακή. Το μάθημα διαρκεί δύο ώρες. Κατά τους θερινούς μήνες πραγματοποιούνται camps εκμάθησης, όπου τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα καθημερινής και πολύωρης ενασχόλησης τόσο με το συγκεκριμένο άθλημα, όσο και με παράλληλες δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα σε κάθε ναυταθλητικό όμιλο. Οι αγωνιστικές και προαγωνιστικές ομάδες προπονούνται τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου και του Σαββατοκύριακου. Τόσο η συχνότητα, όσο και το ασκησιολόγιο των προπονήσεων, καθορίζονται από το αγωνιστικό πρόγραμμα.

Υπάρχει κάποιος λόγος που ένα παιδί δεν πρέπει να ξεκινήσει ή να συνεχίσει την ιστιοπλοΐα;
Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο κάποιο παιδί ή κάποιος ενήλικας δεν ενδείκνυται να συνεχίσει τα μαθήματα ιστιοπλοΐας, είναι να μην του αρέσει η συγκεκριμένη ενασχόληση. Η ιστιοπλοΐα δύναται να αποτελεί μια ευχάριστη δραστηριότητα έως και ένα απαιτητικό άθλημα υψιλού πρωταθλητισμού. Επομένως ανάλογα με τη θέληση αλλά και τις δεξιότητες του κάθε ατόμου, μπορεί να αφορά όλους όσους αγαπούν τη θάλασσα και απολαμβάνουν την πλεύση!
Photo credits: facebook.com/vouliagmeninauticalclub 
Ποιο άθλημα να επιλέξω για το παιδί μου – Τα οφέλη της ιστιοπλοϊας
Είναι ένα άθλημα ασφαλές για τα παιδιά;
Δεν θα το φανταζόταν κανείς, αλλά η ιστιοπλοΐα είναι από τα ασφαλέστερα των αθλημάτων, εάν και εφόσον βεβαίως τηρούνται βασικοί κανόνες. Έτσι, ένα παιδί που γνωρίζει κολύμπι στο βαθμό του να νιώθει άνετα κοντά στο νερό, είναι απόλυτα ασφαλές φορώντας το ειδικό σωσίβιο, το οποίο είναι ανάλογο του βάρους του και πάντα σωστά δεμένο πάνω του. Όπως ανέφερα παραπάνω, το σκάφος Οptimist δεν βυθίζεται και μάλιστα αποτελεί το καλύτερο «σωσίβιο» για το παιδί. Όσον αφορά τους τραυματισμούς, θα πρέπει να αναφέρω ότι είναι ελάχιστοι έως μηδαμινοί, καθόσον το παιδί είναι μόνο στο σκάφος και η σωματική δραστηριότητα είναι ελεγχόμενη και συγκεκριμένη, ενώ μυικά ασκούνται οι αθλητές ισομετρικά. Παράλληλα, θα πρέπει να επισημάνω ότι καθόλη τη διάρκεια προπόνησης και αγώνων, τα παιδιά συνοδεύονται απαραιτήτως από φουσκωτό σκάφος και προπονητή.

Ποιος είναι ο απαραίτητος εξοπλισμός που πρέπει να αγοράσει ο γονιός;
Ξεκινώντας την ενασχόληση με το άθλημα, το παιδί πρέπει να φοράει αθλητικά ρούχα που επιτρέπουν την κίνηση και αθλητικά παπούτσια. Στην πορεία και ανάλογα με την εποχή, εξοπλιζόμαστε με τα κατάλληλα ρούχα. Αυτά για τους χειμερινούς μήνες είναι η ολόσωμη στολή δυτών, παπούτσια από το ίδιο υλικό και ένα αντιανεμικό μπουφάν για επιπρόσθετη προστασία. Κατά τους θερινούς μήνες, προτείνουμε τα παιδιά να φορούν μακρυμάνικες λίκρες και κολάν με αντιηλιακή προστασία. Βεβαίως, τα γυαλιά, το καπέλο και η κρέμα αντιηλιακής προστασίας είναι πάντα στην τσάντα μας!

Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης
Λαιμός Βουλιαγμένης, Βουλιαγμένη
Τηλ. 2108962416
Email: [email protected]