Πώς θα μιλήσετε στα παιδιά για τον κορωνοϊό

Ο κορωνοϊός είναι αναμφισβήτητα το θέμα που κυριαρχεί σε όλες τις συζητήσεις και απασχολεί τους πάντες. Πέρα από την ενημέρωση που λαμβάνουμε εμείς, ως ενήλικες, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να εξηγήσουμε την κατάσταση και στα παιδιά.

Εξηγήστε στα παιδιά τι πρέπει να προσέχουν και ότι το σύνθημα «Μένουμε σπίτι» που απαιτεί αυτοπεριορισμό, υπεύθυνη στάση ατομικής και κοινωνικής ευθύνης, είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, αυτούς που αγαπάμε και ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η νόσος όσο πιο αποτελεσματικά και ανώδυνα γίνεται.

Η ψυχολόγος Χρύσα Λεχουρίτη, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, προτρέπει τους γονείς να μιλήσουν στα παιδιά για τον κορωνοϊό. «Χρειάζεται να έχουμε κατά νου πως εάν υπάρχει μια κατάσταση κρίσης και αποφεύγουμε να μιλήσουμε εμείς στα παιδιά για αυτή, θα τα κάνει να ανησυχήσουν περισσότερο», εξηγεί η ψυχολόγος, που έχει ειδίκευση στην οικογενειακή θεραπεία και την παιγνιοθεραπεία. Σε ένα περιβάλλον όπου τα παιδιά ήδη εκτίθενται αναπόφευκτα σε αντικρουόμενες πληροφορίες (από το διαδίκτυο, την τηλεόραση, τους φίλους τους) έχει μεγάλη σημασία «ο συναισθηματικός τόνος της συζήτησης», επισημαίνει η κα. Λεχουρίτη.

Στόχος της κουβέντας πρέπει να είναι τα παιδιά να αισθανθούν ήρεμα, ενημερωμένα και να λάβουν αξιόπιστες πληροφορίες, διατυπωμένες με τρόπο κατανοητό, ανάλογα με την ηλικία τους. Να νιώσουν πως έχουμε μαζί μια διαρκή γραμμή επικοινωνίας. Σύμφωνα με την ειδικό, καλό είναι «να αποφύγουμε να δώσουμε στα παιδιά πάρα πολλές λεπτομέρειες, γιατί αυτό μπορεί να τα ανησυχήσει πιο πολύ. Θα ήταν περισσότερο βοηθητικό να απαντήσουμε σε δικές τους ερωτήσεις, καθώς έτσι θα εστιάσουμε στα θέματα που απασχολούν εκείνα περισσότερο.

Ειλικρίνεια και σωστή πληροφόρηση είναι οι δύο αρχές που πρέπει να ακολουθήσουν οι γονείς. Κι αν δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε όλα, δεν υπάρχει λόγος να αισθανθούν άσχημα. Σε δεύτερο χρόνο, μπορούν να δώσουν πληρέστερες απαντήσεις στα δύσκολα ερωτήματα. Μια άλλη κρίσιμη παράμετρος είναι να αποφύγουν την ενθάρρυνση των τρομακτικών φαντασιώσεων που συνήθως φτιάχνουν σε καταστάσεις φόβου τα παιδιά», σύμφωνα με την κ. Λεχουρίτη.

Η συζήτηση είναι απαραίτητη, οι εντολές, όμως, περιττές. Η λογική «-Πλύνε τα χέρια σου. -Γιατί; -Γιατί έτσι.» δεν λειτουργεί. «Πρέπει να αποφύγουμε την εύκολη παγίδα των υποδείξεων. Εάν τα παιδιά αισθανθούν άνετα με τις απορίες τους, πολύ πιο εύκολα θα ακολουθήσουν τις κατάλληλες οδηγίες για την προστασία τους», τονίζει η κ. Λεχουρίτη. «Είναι σημαντικό να καταλάβουν πως η φροντίδα του εαυτού μας είναι δική μας ευθύνη. Τους εξηγούμε πως το πολύ καλό πλύσιμο των χεριών αποτελεί τον καλύτερο τρόπο προφύλαξης από τον ιό. Για να κρατήσουμε, λοιπόν, τους εαυτούς μας υγιείς, χρειάζεται να πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό για 20 δευτερόλεπτα όταν επιστρέφουμε από εξωτερικούς χώρους, μετά το παιχνίδι, προτού φάμε, μετά από βήχα, φτέρνισμα, φύσιμα/άγγιγμα της μύτης ή χρήση του μπάνιου.

Σε δύσκολες περιόδους, η βεβαιότητα της καθημερινής ρουτίνας και της προβλεψιμότητας είναι καθησυχαστική για μικρούς και μεγάλους. Στο βαθμό που είναι εφικτό, είναι αποτελεσματικό το να τηρήσουμε ένα καθημερινό πρόγραμμα (ώρα φαγητού, παιχνιδιού, ύπνου). Θα είναι πολύ βοηθητικό να δούμε αυτό το διάστημα σαν μια ευκαιρία να κάνουμε μαζί πράγματα που αγαπάμε», καταλήγει η ψυχολόγος κ. Λεχουρίτη.\

Γενικές αρχές για τα παιδιά

Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Centers for Disease Control and Prevention), μιλώντας στα παιδιά για τον κορωναϊό, θα πρέπει να:

Παραμείνετε ήρεμοι και καθησυχαστικοί:
Τα παιδιά θα αντιδράσουν τόσο στο τι λέτε, όσο και στο πώς το λέτε. Επίσης, παίρνουν μηνύματα από τις συνομιλίες που έχετε και με άλλους.

Είστε διαθέσιμοι για να ακούτε τα παιδιά και να τους απαντάτε:
Φροντίστε να έχετε χρόνο να μιλήσετε στα παιδιά σας και να τους καλύψετε τις απορίες τους. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά γνωρίζουν ότι μπορούν να έρθουν σε σας όταν έχουν ερωτήσεις.

Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε λέξεις ή εκφράσεις που κατηγορούν ή στιγματίζουν άλλους:
Ο κορωναϊός μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από τη φυλή ή την εθνικότητα ενός ατόμου. Επομένως, καλό είναι να μην κάνετε υποθέσεις σχετικά με το ποιος μπορεί να έχει το COVID-19.

Δώσετε προσοχή σε αυτά που βλέπουν ή ακούν τα παιδιά στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο ή στο διαδίκτυο:
Φροντίστε να περιορίσετε το χρόνο που περνούν τα παιδιά σας μπροστά σε οθόνες, όταν το θέμα είναι ο κορωναϊός. Πολλές πληροφορίες σχετικά με αυτό μπορεί να τους δημιουργήσουν άγχος.

Παρέχετε πληροφορίες που είναι ειλικρινείς και ακριβείς.

  • Δώστε στα παιδιά πληροφορίες που είναι ειλικρινείς και κατάλληλες για την ηλικία και το αναπτυξιακό επίπεδό τους.
  • Εξηγήστε στα παιδιά ότι ορισμένα πράγματα που διαβάζουν στο διαδίκτυο ή στα κοινωνικά μέσα, μπορεί να βασίζονται σε φήμες και ανακριβείς πληροφορίες.