Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας να συγκεντρώνεται όταν διαβάζει

Οι περισσότεροι γονείς έρχονται κάποια στιγμή αντιμέτωποι με την απροθυμία του παιδιού να διαβάσει ή την αδυναμία του να συγκεντρωθεί κατά τη μελέτη. Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας σε αυτό; 

Ξεκινώντας από κάποιες πιο γενικές συμβουλές, καλό είναι να φροντίσετε το περιβάλλον όπου διαβάζει το παιδί να βοηθάει στη συγκέντρωση, έχοντας μόνο τα απαραίτητα, να είναι ήσυχο και φωτεινό.

Θέστε κάποιους κανόνες, εξηγώντας στο παιδί σας ότι θα μπορεί να παίξει αφού έχει κάνει τα μαθήματά του και ότι όσο καθυστερεί τη μελέτη, τόσο χρόνο χάνει από το παιχνίδι.

Κάνετε μαζί μια λίστα με όλα όσα έχει να κάνει κάθε μέρα στη διάρκεια της εβδομάδας. Το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι ρεαλιστικό και να αφήνει μία μέρα του Σαββατοκύριακου εντελώς ελεύθερη από υποχρεώσεις. Ενημερώστε το ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις αν δεν είναι συνεπής στις σχολικές του υποχρεώσεις.

Ορίστε ποια και πόση ώρα επιτρέπεται να βλέπει τηλεόραση ή να παίζει με ηλεκτρονικές συσκευές στη διάρκεια της εβδομάδας.

Φροντίστε για την καλή διατροφή και τις επαρκείς ώρες ύπνου του παιδιού. Και οι δύο παράγοντες συμβάλλουν στη συγκέντρωση.

Επίσης, έχετε υπόχη ότι αν κάποιες καταστάσεις μέσα στο σπίτι είναι δύσκολα διαχειρίσιμες, μπορεί να αποσυντονίζουν το παιδί από τη μελέτη του.
Photo credits: freepik.com
Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας να συγκεντρώνεται όταν διαβάζει

Πέρα από τα παραπάνω υπάρχουν, κάποια ακόμη tips που θα βοηθήσουν το παιδί σας να παραμένει συγκεντρωμένο και να διαβάζει πιο αποτελεσματικά:

  • Φροντίστε να μην υπάρχει στο χώρο μελέτης τηλεόραση, tablet, κινητό ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή του αποσπά την προσοχή.
  • Βοηθήστε το παιδί, παρέχοντάς του π.χ. τετράδια για σημειώσεις, έναν πίνακα για να σχεδιάζει ή βιβλία όπου θα ανατρέχει για τυχόν απορίες.
  • Βοηθήστε το να οργανώσει τη μελέτη του, ξεκινώντας από τα πιο δύσκολα μαθήματα, εκείνα που θέλουν περισσότερη συγκέντρωση και καταλήγοντας σε αυτά που απαιτούν λιγότερη προσπάθεια.
  • Η διαχείριση του χρόνου είναι δύσκολη υπόθεση, ειδικά για τα παιδιά. Μπορείτε να έχετε ένα ρολόι κοντά του όταν διαβάζει για να αποκτήσει αίσθηση του χρόνου.
  • Όταν διαβάζετε μαζί του, μην το υπερφορτώνετε με πληροφορίες. Όσο με πιο απλό τρόπο του δίνετε τη γνώση, τόσο πιο εύκολα θα συγκρατήσει την ουσία.
  • Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβερτε τι μαθησιακός τύπος είναι το παιδί σας, γιατί έτσι θα μπορείτε να του προσφέρετε την καινούρια γνώση, με τον τρόπο που εκείνο μαθαίνει καλύτερα.
  • Φροντίστε να ενθαρρύνετε το παιδί πριν τη μελέτη και να το επιβραβεύετε όταν ολοκληρώσει τις εργασίες του. Η ενίσχυση και τα κίνητρα είναι πολύ σημαντικά για το παιδί.
  • Τα σύντομα, τακτικά διαλείμματα, π.χ. για ένα σνακ, είναι απαραίτητα, καθώς βοηθούν το παιδί να ξεκουράζεται και να επιστρέφει στο διάβασμα με πιο καθαρό μυαλό. Ωστόσο, μην αφήσετε το παιδί να ασχοληθεί με κάτι άλλο την ώρα αυτού του διαλλείματος.
  • Αν η μελέτη εξακολουθεί να είναι μία δύσκολη υπόθεση, ζητήστε τη βοήθεια ενός δασκάλου ή άλλου επαγγελματία, που θα μπορεί να εντοπίσει γιατί το παιδί σας δυσκολεύεται.
Ένα άρθρο για: