Προγεννητικός έλεγχος: Ποιες υπερηχογραφικές εξετάσεις γίνονται ανά τρίμηνο

Photo credits: freepik.com   

Ο προγεννητικός έλεγχος είναι μία σειρά εξετάσεων, που πραγματοποιούνται στη διάρκεια της κύησης, ώστε να γίνει η έγκαιρη διάγνωση τυχόν παθήσεων και συνδρόμων μητέρας και εμβρύου, με σκοπό τη γέννηση ενός σωματικά και νοητικά υγιούς παιδιού.

Οι τρεις εξειδικευμένες υπερηχογραφικές εξετάσεις, που απαιτείται να γίνουν από κάθε γυναίκα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ανά τρίμηνο,  είναι η αυχενική διαφάνεια, το Β΄ Επιπέδου (αναλυτικό υπερηχογράφημα) και το έγχρωμο υπερηχογράφημα Doppler.

1ο τρίμηνο: Το υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας γίνεται από την 11η έως τη 14η εβδομάδα, κατά το οποίο μετράτε το πάχος της πτυχής του αυχένα του εμβρύου, ελέγχεται η ανατομία του και δείκτες που μπορεί να υποδεικνύουν κάποιο πρόβλημα στο έμβρυο, ενώ γίνεται λήψη αίματος για τον έλεγχο ορμονών (PAPPA, free-BHCG και προαιρετικά της ορμόνης PLGF). Έτσι, καθορίζονται πιθανότητες για το σύνδρομο Down (τρισωμία 21), το σύνδρομο Edwards (τρισωμία 18) και το σύνδρομο Patau (τρισωμία 13).

Από το αποτέλεσμα κρίνεται αν η έγκυος θα πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω επεμβατικό έλεγχο με αμνιοπαρακέντηση (ή τροφοβλάστη) ή όχι. Σε αυτό το υπερηχογράφημα με την ορμόνη PLGF και κάποιες παραμέτρους, ελέγχετε η πιθανότητα για προεκλαμψία, την πιο συχνή επιπλοκή της εγκυμοσύνης, που συμβαίνει σε 1-2 στις 20 έγκυες. Εκδηλώνεται με υπέρταση (αυξημένη αρτηριακή πίεση) στη γυναίκα, συνήθως στο 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Το αποτέλεσμα είναι το έμβρυο να μην αναπτύσσεται φυσιολογικά και, σε πολλές περιπτώσεις, όταν τα φάρμακα δεν ωφελούν, χρειάζεται να γίνει καισαρική τομή πρόωρα, αφού το έμβρυο δεν τρέφεται σωστά και κινδυνεύει η ζωή του, αλλά και για να θεραπευτεί η έγκυος, που είναι σε κίνδυνο εκλαμψίας.

Επίσης, στην αυχενική διαφάνεια γίνεται βασικός έλεγχος ανατομίας του εμβρύου και ελέγχεται η πιθανότητα για πρόωρο τοκετό.

Photo credits: freepik.com   
Προγεννητικός έλεγχος: Ποιες υπερηχογραφικές εξετάσεις γίνονται ανά τρίμηνο

2ο τρίμηνο: Το υπερηχογράφημα Β’ Επιπέδου γίνεται μεταξύ 20ης και 24ης εβδομάδας. Ελέγχεται λεπτομερειακά η ανατομία του εμβρύου, η ανάπτυξή του και επανελέγχεται η πιθανότητα για σύνδρομο Down και πρόωρο τοκετό. Αν υπάρχει ένδειξη ή υποψία κάποιου συνδρόμου στο έμβρυο από την αυχενική διαφάνεια ή από το Β’ Επιπέδου ή ακόμη αν και οι δύο γονείς έχουν κάποιο κληρονομικό νόσημα, όπως στίγμα μεσογειακής αναιμίας ή κυστικής ίνωσης και θέλουν να ελέγξουν αν το παιδί τους έχει και εκείνο στίγμα ή τη νόσο, τότε συστήνεται να γίνει λήψη τροφοβλάστης στο 1ο τρίμηνο ή αμνιοπαρακέντηση στο 2ο τρίμηνο για να ελεγχθούν τα χρωμοσώματα και τα γονίδια του εμβρύου.

3ο τρίμηνο: Το υπερηχογράφημα έγχρωμο Doppler γίνεται περίπου στις 28-32 εβδομάδες, για να ελέγξει την καλή ανάπτυξη του εμβρύου. Γίνεται πάλι αδρός έλεγχος της ανατομίας του εμβρύου, γιατί υπάρχουν προβλήματα που εκδηλώνονται μετά το 2ο τρίμηνο. Επίσης, ελέγχεται η αιμάτωση του εμβρύου και του πλακούντα, με σκοπό εκτός από την βεβαιότητα ότι το έμβρυο τρέφεται σωστά λαμβάνοντας την απαραίτητη ποσότητα αίματος, να προβλεφθούν καταστάσεις, οι οποίες μπορούν να βάλουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη του εμβρύου ή να προκαλέσουν ακόμα και εμβρυικό θάνατο.

Προβλήματα τα οποία μπορεί να έχει το έμβρυο, χρωμοσωματικά ή γονιδιακά και διαγιγνώσκονται μόνο με αμνιοπαρακέντρηση ή τροφοβλάστη, μπορεί να υπάρχουν σε 1 ανά 70 έμβρυα. Αυτό αποτελεί μεγάλο ποσοστό, δεδομένου ότι γίνεται αμνιοπαρακέντηση όταν η πιθανότητα για σύνδρομο Down είναι 1 προς 300 και μεγαλύτερη. Υπάρχουν και άλλα σύνδρομα, πέρα από το σύνδρομο Down, που δεν διαγιγνώσκονται με το υπερηχογράφημα, αλλά μόνο με αμνιοπαρακέντηση ή τροφοβλάστη.

Πηγή: ygeiamou.gr