Τι κάνουμε εάν μας τσιμπήσει θαλάσσια ανεμώνη

Photo credits: freepik.com 

Αναστάτωση προκάλεσε το περοστατικό ενός 9χρονου αγοριού, το οποίο τσιμπήθηκε από θαλάσσια ανεμώνη σε παραλία στο Καλαμάκι Κορινθίας, με αποτέλεσμα το παιδί να μεταφερθεί στο νοσοκομείο προκειμένου να λάβει την κατάλληλη αγωγή.

Τι μπορεί να συμβεί από τσίμπημα θαλάσσιας ανεμώνης; Εκτός από τις εκτεταμένες δερματικές βλάβες που μπορεί να προκαλέσουν τα πλοκάμια της θαλάσσιας ανεμώνης, εάν ένα άτομο πάσχει από αλλεργία, μπορεί η ζωή του να μπει σε κίνδυνο.

Η θαλάσσια ανεμώνη μοιάζει με λουλούδι, εξ ου και το όνομά της. Έχει πολλά χρώματα και μπορεί να βρεθεί σε βράχια ή στα ρηχά νερά, στην άμμο, ακόμη και σε κοχύλια. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν είναι φυτό, αλλά σαρκοφάγο ζώο. Επειδή δεν μπορεί να μετακινείται πολύ εύκολα, η επιβίωσή της εξαρτάται από την τροφή που θα μπλεχτεί στα μακριά πλοκάμια ή στο περιστόμιό της.

Δεν κολυμπούν στο νερό, όπως για παράδειγμα οι τσούχτρες. Στον Κορινθιακό κόλπο φαίνεται φέτος ότι υπάρχουν αρκετές. Έχουν συνήθως κίτρινο χρώμα κι αν το νερό είναι θολό, δεν φαίνονται. Γι' αυτό καλύτερα σ’ αυτές τις περιοχές να φοράει κανείς ειδικά παπουτσάκια θαλάσσης.

Αν την ακουμπήσει κανείς, ο πόνος είναι πάρα πολύ έντονος, λόγω του καυστικού υγρού που έχουν. Ανάλογα με το πόσο μεγάλη θα είναι η επαφή, θα είναι αντίστοιχη η βλάβη. Το τσίμπημά της μοιάζει με αυτό της τσούχτρας. Ωστόσο μπορεί να εκκρίνει μεγαλύτερη ποσότητα από δηλητήριο.

Εάν μας τσιμπήσει θαλάσσια ανεμώνη:

  • ξεπλένουμε την περιοχή με γλυκό νερό
  • τρίβουμε το σημείο με μια πιστωτική κάρτα για να φύγουν τα πλοκάμια
  • δίνουμε κορτιζόνη και αντισταμινικά, αν υπάρχουν αλλεργικά συμπτώματα από το άτομο το οποίο τσιμπήθηκε
  • ΔΕΝ προσπαθούμε να αποκολλήσουμε τα πλοκάμια της ανεμώνης με γυμνά χέρια