Τι μπορείτε να κάνετε όταν το νεογέννητο μωρό σας δεν κοιμάται

Ο ύπνος είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για το ίδιο το μωρό, αλλά και για ολόκληρη την οικογένεια. Καθώς κάθε νεογέννητο έχει τις δικές του συνήθειες, και σε αυτό τον τομέα, κάποιοι νέοι γονείς είναι πιο τυχεροί, αφού το μωρό τους κοιμάται από την αρχή αρκετές ώρες, και άλλοι λιγότερο, αφού το μωρό τους μοιάζει να μην τα πηγαίνει καλά με τον ύπνο. Η αλήθεια είναι, ότι τους δύσκολους πρώτους μήνες, που είναι μία περίοδος προσαρμογής, το να νιώθετε εξάντληση από την αϋπνία, δεν βοηθάει την κατάσταση.

Καλό είναι να γνωρίζετε ότι οι ανάγκες ύπνου ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία. Γενικά, τα νεογνά κοιμούνται περίπου οκτώ έως εννέα ώρες τη μέρα και περίπου οκτώ ώρες τη νύχτα, αλλά δεν μπορούν να κοιμηθούν περισσότερο από μία έως δύο ώρες τη φορά. Τα περισσότερα νεογέννητα ξυπνούν πάντα στη διάρκεια της νύχτας, μέχρι την ηλικία των 3 μηνών. Όσο μεγαλώνουν, μειώνεται ο συνολικός χρόνος ύπνου τους, αλλά αυξάνεται ο χρόνος του νυχτερινού ύπνου. Έτσι, περίπου τα δύο τρίτα των μωρών κοιμούνται όλη τη νύχτα σε τακτική βάση, μέχρι την ηλικία των 6 μηνών.

Και φτάνουμε στο καίριο ερώτημα: πώς θα βοηθήσετε το μωρό σας να κοιμάται περισσότερο; Υπάρχουν μερικές συμβουλές, που μπορείτε να ακολουθήσετε, ώστε το νεογέννητο να νιώθει ηρεμία και σταδιακά, να αρχίσει να διαχωρίζει τις συνήθειες που ακολουθούμε τη μέρα και τη νύχτα, όπως:

Τι μπορείτε να κάνετε όταν το νεογέννητο μωρό σας δεν κοιμάται

Στη διάρκεια της ημέρας είναι καλό να παίζεται μαζί του αρκετά. Να του τραγουδάτε όσο το ταΐζετε και αν εκείνη την ώρα αποκοιμάται να το ξυπνάτε. Φροντίστε να το εξοικειώνεται με το φως και τους ήχους της ημέρας, ανοίγοντας τα παράθυρα, βγαίνοντας βόλτες, κλπ. Αφήστε το κοιμηθεί κανονικά τις πρωινές ώρες. Πολλοί γονείς πιστεύουν πως αν κρατήσουν ξύπνιο το νεογέννητο για περισσότερες ώρες, θα είναι πιο πιθανό να κοιμηθεί περισσότερο το βράδυ. Η αλήθεια είναι ότι, ένα εξαντλημένο μωράκι συνήθως δυσκολεύεται περισσότερο να κοιμηθεί.

Στη διάρκεια της νύχτας, φροντίστε να κάνετε ησυχία όταν το ταΐζετε και μην του μιλάτε πολύ. Έχετε χαμηλό φωτισμό και βέβαια, καμία οθόνη ή μπλε φως στο χώρο, που μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο του. Προσπαθήστε να ακολουθείτε συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ειδικά όσο το μωρό σας αρχίζει να μεγαλώνει, η τακτική ώρα ύπνου και η στάνταρ διαδικασία που ακολουθείτε όταν το βάζετε στο κρεβάτι, είναι πολύ σημαντική για τη δημιουργία και εφαρμογή ενός προγράμματος ύπνου. Εάν ο χρόνος, ο χώρος ή το πρόγραμμα αλλάζουν, μπορεί να προκληθεί άγχος και σύγχυση. Το να βάζετε το νεογέννητο μωράκι σας σε ένα πρόγραμμα ύπνου θέτει τις βάσεις για μια υγιή συμπεριφορά στο θέμα του ύπνου καθώς μεγαλώνει.

Πριν από τον ύπνο, βοηθήστε το μωρό σας να χαλαρώσει κάνοντάς το μπάνιο, κρατώντας το αγκαλιά ή λέγοντάς του νανουρίσματα. Αν ανοίγει τα μάτια του κάθε φορά που πάτε να το αφήσετε στην κούνια του, ίσως δεν του δίνετε αρκετό χρόνο για να κοιμηθεί βαθιά. Περιμένετε 15-20 λεπτά από τη στιγμή που θα αποκοιμηθεί ή σηκώστε το ένα χεράκι του και αφήστε το. Αν το κουνήσει, είναι ακόμη στο πρώτο στάδιο του ύπνου. Αν το χεράκι πέσει στο πλάι του σώματός του, έχει κοιμηθεί καλά και μπορείτε όντως να το βάλετε στην κούνια του.

Αν το μωρό σας είναι στην κούνια του και ανοίγει τα μάτια του, αλλά δεν κλαίει, αφήστε το εκεί. Μην σπεύσετε να το πάρετε αγκαλιά. Είναι πολύ πιθανό να ξανακοιμηθεί και πάλι μόνο του. Το φάσκιωμα βοηθά, επίσης, τα μωρά να απολαύσουν τον ύπνο για περισσότερη ώρα, γιατί κρατά σταθερά τα άκρα τους, τα οποία τείνουν να κινούνται απότομα κατά τη διάρκεια του ύπνου και να τα ξυπνούν. Ωστόσο, επειδή οι απόψεις για αυτή την παραδοσιακή πρακτική διίστανται, συμβουλευθείτε τον παιδίατρό σας.

Χρησιμοποιήστε συσκευές λευκού θορύβου, οι οποίες μιμούνται τους ήχους στο περιβάλλον της μήτρας, χαλαρώνοντας τα μωρά και κάνοντάς τα να κοιμηθούν πιο εύκολα και για περισσότερη ώρα. Μην βάλετε το μωρό σας να ξαπλώσει αμέσως αφού το ταΐσετε. Κρατώντας το όρθιο έστω και για πέντε λεπτά, το βοηθάτε να χωνέψει καλύτερα το φαγητό του και αποφεύγετε ενοχλήσεις που θα το κρατούσαν ξύπνιο. Φροντίστε να υπάρχει σωστή θερμοκρασία στο χώρο. Η ιδανική θερμοκρασία είναι περίπου στους 20ο C. Χρησιμοποιώντας έναν υπνόσακο, θα είστε σίγουρη ότι δεν θα κρυώνει. Αν τα μαγουλάκια του κοκκινίζουν ή το σωματάκι του ιδρώνει ενώ κοιμάται, σίγουρα πρέπει να μειώσετε λίγο τη θέρμανση.