10 απαντήσεις στις πιο συχνές απορίες για το νεογέννητο μωρό σας

Photo credits: freepik.com  

Είναι πολλά τα ερωτήματα που σας απασχολούν με τον ερχομό του νεογέννητου μωρού σας και αυτό είναι απόλυτα λογικό. Ειδικά όταν το νεογέννητο έρχεται στο σπίτι, οι νέοι γονείς θέλουν να ανταποκριθούν με τον καλύτερο τρόπο στις ανάγκες του μωρού.

Συγκεντρώσαμε 10 από τις πιο βασικές και συχνές απορίες που έχουν οι νέοι γονείς σχετικά με το νεογέννητο μωρό τους και τις απαντήσεις σε αυτές.

Θηλασμός ή ξένο γάλα;
Ο μητρικός θηλασμός είναι πολύτιμος για την υγεία και ανάπτυξη του μωρού σας, ενώ πολλά είναι τα οφέλη και για τη μητέρα. Ωστόσο, αν για κάποιο λόγο δεν μπορείτε να θηλάσετε, ο παιδίατρος θα σας συστήσει το γάλα που ταιριάζει στο μωρό σας και τον τρόπο που θα του το χορηγήσετε.

Πόσο συχνά πρέπει να τρώει;
Ένα μωρό που θηλάζει μπορεί να τρώει όποτε αναζητήσει το στήθος. Καλό είναι να μην αφήνετε το μωρό περισσότερο από δέκα λεπτά σε κάθε μαστό για να μην δημιουργηθούν ραγάδες στη θηλή. Αν το μωρό σας τρέφεται με μπιμπερό, συνήθως τρώει κάθε 3 ώρες στη διάρκεια της ημέρας και κάθε 3-4 ώρες στη διάρκεια της νύχτας. Photo credits: freepik.com  
10 συμβουλές για το νεογέννητο μωρό σας
Χρειάζεται να πίνει νερό;
Τα μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά δεν χρειάζονται συμπλήρωμα υγρών. Α, όμως, το μωρό σας τρέφεται με τροποποιημένο γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας, μπορεί να χρειαστεί να πίνει νερό ή λίγο χαμομήλι, κυρίως το καλοκαίρι, όταν κάνει πολύ ζέστη.

Πόσο βάρος πρέπει να παίρνει;
Περίπου την 10η με 15η ημέρα, τα νεογέννητα ανακτούν το βάρος γέννησης. Στη συνέχεια παίρνουν περίπου 200γρ. την εβδομάδα.

Πόσες ώρες, πού και πώς πρέπει να κοιμάται; 
Το νεογέννητο κοιμάται περίπου 16-18 ώρες την ημέρα, ώρες που όσο το μωρό μεγαλώνει αλλάζουν. Σύμφωνα με τις συστάσεις της Αμερικάνικης Ακαδημίας Παιδιατρικής, τα μωρά θα πρέπει κοιμούνται στο δωμάτιο των γονιών τους έως την ηλικία των 6 μηνών, όχι όμως στο κρεβάτι τους. Κρατήστε μαλακά αντικείμενα, λούτρινα παιχνίδια και χαλαρά σκεπάσματα μακριά από την περιοχή ύπνου του μωρού σας, γιατί μπορεί να είναι επικίνδυνα για την ασφάλειά του. Κοιμίζετε το μωρό σας στο πλάι ή ανάσκελα με το κεφαλάκι στο πλάι και ποτέ μπρούμυτα, σε σκληρό στρώμα, χωρίς μαξιλάρι.

Πότε μπορεί να κάνει το πρώτο του μπάνιο;
Το πρώτο μπανάκι του μωρού στην μπανιέρα θα πρέπει να γίνει αφού πέσει ο ομφαλός και λίγες ημέρες αργότερα, αφού στεγνώσει καλά η περιοχή αυτή (περίπου τη δεύτερη εβδομάδα ζωής). Έως τότε, μπορείτε να πλύνετε το μωρό σας τμηματικά, δηλαδή το άνω μέρος και το κάτω μέρος από τον ομφαλό, προσέχοντας όσο γίνεται να μην βρέξετε την περιοχή.

Πώς να κρατάω σωστά το μωρό μου;
Στα μωρά αρέσει να τα κρατάτε με διάφορους τρόπους, αλλά τα νεογέννητα δεν μπορούν να στηρίξουν το κεφάλι τους, γι’ αυτό πρέπει πάντα να στηρίζετε το κεφάλι και το λαιμό τους, για να μην πέφτει προς τα πίσω το κεφάλι τους. Χρησιμοποιήστε μάρσιππο για να έχετε το μωρό σε στενή επαφή με το σώμα σας και τα χέρια σας ελεύθερα για άλλες δουλειές.

Ποια διαδικασία ακολουθώ για να το ντύνω;
Στα περισσότερα μωρά δεν αρέσει να τους περνούν ρούχα από το κεφάλι. Προτιμήστε ζιπουνάκια που δένουν σταυρωτά μπροστά ή κουμπώνουν στο πλάι. Μαζέψτε το φανελάκι στη λαιμόκοψη με τη μπροστινή του πλευρά προς το μέρος σας και φέρτε την πίσω πλευρά του επάνω από το κεφάλι του μωρού. Ανασηκώστε απαλά το κεφάλι του και περάστε προσεκτικά το φανελάκι από το πρόσωπό του. Τραβήξτε το φανελάκι προς τα κάτω περνώντας το από το λαιμό και τους ώμους και ακουμπήστε πάλι κάτω το κεφάλι του. Μαζέψτε το μανίκι με το ένα χέρι, ανοίξτε το καλά και κρατώντας τον καρπό του μωρού, περάστε το χέρι του μέσα στο μανίκι. Επαναλάβετε με το άλλο χέρι. Τραβήξτε το φανελάκι κάτω πίσω από την πλάτη του και δέστε το.
συμβουλές μωρο

Πώς να αλλάζω την πάνα;
Αφαιρέστε τη λερωμένη πάνα. Εάν είναι μόνο βρεγμένη, σκουπίστε απαλά το δερματάκι του με ένα μωρομάντηλο ή με ένα πανάκι βρεγμένο με ζεστό νερό ή πλύνετε το μωρό σας με τρεχούμενο νερό στην κατάλληλη θερμοκρασία, κάτι που συστήνεται μετά από κάθε κένωση. Η χρήση αφρόλουτρου δεν είναι απαραίτητη σε κάθε αλλαγή πάνας.
Περιποιηθείτε τον ομφάλιο λώρο (μέχρι να πέσει) με μια γάζα ποτισμένη με οινόπνευμα. Σκουπίστε απαλά (ταμποναριστά) το μωρό σας, ειδικά στις πτυχές, ανάμεσα στα ποδαράκια του, ώστε να μην μείνει υγρασία στην περιοχή. Προαιρετικά βάλτε αλοιφή για το σύγκαμα (μικρή ποσότητα), ανάλογα με τις οδηγίες πάντα του παιδιάτρου σας, και τοποθετείστε τη στεγνή πάνα κλείνοντας καλά και από τις δύο πλευρές ώστε να μην υπάρχουν διαρροές

Ποια είναι η σωστή θερμοκρασία μέσα στο σπίτι;
Τον χειμώνα η θερμοκρασία στο δωμάτιο του μωρού πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 20ο-24οC, ενώ το καλοκαίρι μεταξύ 26ο-30οC. Μπορείτε να ανάβετε για κάποια διαστήματα το κλιματιστικό, αρκεί να μην χτυπάει ο αέρας το μωρό και με την προϋπόθεση ότι θα αερίζετε το δωμάτιο συχνά και θα εξασφαλίζετε στο χώρο την απαιτούμενη υγρασία (χρησιμοποιώντας π.χ. ένα μπολ γεμάτο με νερό).