8 πράγματα που δεν ξέρετε για το νεογέννητο μωρό σας

Η βρεφική ηλικία είναι μία συναρπαστική περίοδος ως προς την ανάπτυξη του μωρού. Ως νέοι γονείς μαθαίνετε πολλά καινούρια πράγματα καθημερινά για το μωρό σας, αλλά σίγουρα υπάρχουν πολλά ακόμα που δεν ξέρετε!

Ας δούμε, λοιπόν, μερικές χρήσιμες, όχι τόσο γνωστές, πληροφορίες για τα νεογέννητα μωρά, τα οποία:

Γεννιούνται με 300 οστά
Τα μωρά γεννιούνται με σχεδόν 50% περισσότερα οστά από αυτά των ενηλίκων. Αυτό συμβαίνει γιατί ορισμένα συγχωνεύονται τα πρώτα χρόνια, μειώνοντας τον αριθμό των οστών στα 206.

Δεν έχουν επιγονατίδες
Στην πραγματικότητα γεννιούνται χωρίς επιγονατίδες, οι οποίες αναπτύσσονται πλήρως μέχρι την ηλικία των 6 μηνών.

Έχουν ένα σημάδι γέννησης
Πρόκειται για κάτι φυσιολογικό και μάλιστα περίπου το 80% των μωρών γεννιούνται με κάποιο σημάδι γέννησης, που προκαλείται από μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα, τα οποία διαστέλλονται κατά τη διάρκεια του τοκετού. Τα πιο κοινά αγγειακά σημάδια είναι τα φιλιά του αγγέλου (σημάδια στο μέτωπο, τη μύτη, το άνω χείλος και τα βλέφαρα που συνήθως εξαφανίζονται με την ηλικία) και τα δαγκώματα πελαργού (σημάδια στο πίσω μέρος του λαιμού που μπορεί να εξαφανιστούν με την ηλικία).

Δεν έχουν σωστές αναλογίες
Οι αναλογίες του σώματος του νεογέννητου διαφέρουν αισθητά από τις αναλογίες του όταν θα μεγαλώσει. Αυτό συμβαίνει επειδή κατά τη γέννηση, το κεφάλι του μωρού αποτελεί περίπου το ένα τέταρτο του συνολικού του μήκους και ο εγκέφαλος στην πραγματικότητα αποτελεί το 10% του συνολικού σωματικού βάρους του. Γρήγορα, όμως, αναπτύσσεται και το υπόλοιπο σώμα και δημιουργούνται οι σωστές αναλογίες.

8 πράγματα που δεν ξέρετε για το νεογγένητο μωρό σας

Δεν έχουν δάκρυα
Τα νεογέννητα μωρά δεν μπορούν να παράγουν δάκρυα μέχρι περίπου την τρίτη εβδομάδα της ζωής τους κι αυτό συμβαίνει επειδή οι δακρυϊκοί πόροι δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως κατά τη γέννηση. Παράγεται υγρασία για να διατηρούνται τα μάτια τους υγιή, αλλά τα πρώτα δάκρυα -και τα κλάματα του μωρού- έρχονται μετά τις 3-4 εβδομάδες.

Έχουν πολλούς γευστικούς κάλυκες
Ένα μωρό έχει τρεις φορές περισσότερους γευστικούς κάλυκες σε σχέση με τους ενήλικες και συγκεκριμένα, έχουν περίπου 10.000! Τα μωρά αρχίζουν να αναπτύσσουν γευστικούς κάλυκες γύρω από το στόμα κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Μερικοί επιστήμονες, μάλιστα, προτείνουν στις εγκύους να καταναλώνουν διαφορετικές τροφές κατά το τρίτο τρίμηνο, για να βοηθήσουν να περάσουν αυτές οι ποικίλες γεύσεις στο έμβρυο.

Γελάνε πολύ
Γνωρίζατε ότι το μωρό σας γελάει περίπου 300 φορές την ημέρα; Άρα είναι εύκολο να καταλάβετε γιατί είναι τόσο χαρούμενο!

Μπορούν να καταπιούν και να αναπνέουν ταυτόχρονα
Το μωρό σας έχει την ικανότητα να καταπίνει και να αναπνέει ταυτόχρονα μέχρι περίπου την ηλικία των 7 μηνών, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει εάν, τυχόν, κρυώσει και «κλείσει» η μύτη του.

Διαβάστε, επίσης, όλα όσα χρειάζεστε για να υποδεχθείτε στο σπίτι το νεογέννητο μωρό σας και τι συμβαίνει κατά τον πρώτο χρόνο ζωής του μωρού.

 

Ένα άρθρο για: