Ποιες δεξιότητες μπορούν να αποκτήσουν τα παιδιά παίζοντας video games

Η ραγδαία αύξηση του χρόνου που περνούν τα παιδιά μπροστά στις οθόνες δημιουργεί ανησυχία στους γονείς, ταυτόχρονα, όμως, το gaming καλλιεργεί κάποιες δεξιότητες, σύμφωνα με την εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας ESET.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παγκοσμίως, ο αριθμός μικρών και μεγάλων που παίζουν βιντεοπαιχνίδια έχει ξεπεράσει τα τρία δισεκατομμύρια και ο αριθμός αυτός δεν αφορά μόνο στις γνωστές κονσόλες και πλατφόρμες παιχνιδιών, αλλά και τους χρήστες στους υπολογιστές και στα "έξυπνα" κινητά τηλέφωνα.

Ας δούμε, λοιπόν, πώς τα βιντεοπαιχνίδια βοηθούν τα παιδιά να αποκτήσουν δεξιότητες και ποιες είναι αυτές:

Γνωστικές δεξιότητες

Τα βιντεοπαιχνίδια συχνά απαιτούν ακραία συγκέντρωση, αντιδράσεις σε κλάσματα του δευτερολέπτου και γρήγορη λήψη αποφάσεων, επιτρέποντας στα παιδιά να ανιχνεύουν και να αντιδρούν καλύτερα στις αλλαγές στο περιβάλλον τους. Παράλληλα, το γεγονός ότι πρέπει να θυμούνται εικόνες, χαρακτήρες, μυστικά περάσματα και να χρησιμοποιούν χάρτες, βοηθά στη βελτίωση της μνήμης και της προσοχής στη λεπτομέρεια. Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένα παιχνίδια, όπως το Minecraft, είναι εξαιρετικά για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας.

Δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων

Η επίλυση προβλημάτων, η χρήση της λογικής, της δημιουργικότητας και η εύρεση λύσεων που απαιτούνται για να προχωρήσουν τα παιδιά στα επόμενα επίπεδα, είναι μερικά ακόμη από τα πλεονεκτήματα του gaming. Tα παιδιά μαθαίνουν πώς να "σπάνε" το πρόβλημα σε επιμέρους τμήματα και να δουλεύουν κομμάτι-κομμάτι κάθε φορά, αναπτύσσοντας την κατανόηση του τρόπου διαχείρισης σύνθετων προβλημάτων.

Δεξιότητες συλλογισμού

Η κατανόηση του τρόπου ανάγνωσης των δεδομένων, του τρόπου λειτουργίας των διαφόρων εργαλείων και του τρόπου ανάγνωσης των διαφόρων μετρήσεων, είναι πολύτιμες δεξιότητες, που βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους. Στη σημερινή κοινωνία των δεδομένων, η δυνατότητα να κατανοούν τον πλούτο των πληροφοριών, να προωθούν ουσιαστικές συνδέσεις, να εφαρμόζουν ορθές κρίσεις και να οικοδομούν πειστικά επιχειρήματα, θα βοηθήσει τα παιδιά σε όλη τους τη ζωή. Η οξυδερκής κριτική σκέψη είναι μια θεμελιώδης δεξιότητα ζωής.

Κοινωνικές δεξιότητες

Οι λειτουργίες συνομιλίας στο παιχνίδι επιτρέπουν την κοινωνική αλληλεπίδραση, η οποία βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας, ενώ τα διδάσκει πώς να εργάζονται αρμονικά σε μια ομάδα. Ενώ παλιότερα οι κοινωνικές σχέσεις περιορίζονταν στο χώρο του σχολείου, τώρα τα παιδιά συνομιλούν με ανθρώπους από όλο τον κόσμο.
Ποιες δεξιότητες μπορούν να αποκτήσουν τα παιδιά παίζοντας video games Photo credits: freepik.com  

Αυτογνωσία

Πολλές μελέτες που εξέτασαν τη διάθεση και το άγχος των ανθρώπων, παρατήρησαν ότι τα βιντεοπαιχνίδια βοηθούν σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση, σε σύγκριση με ένα παθητικό διάλειμμα, την πλοήγηση στο διαδίκτυο ή την εκτέλεση μιας δραστηριότητας χαλάρωσης. Επιπλέον, τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να δώσουν μια αίσθηση πληρότητας. Τέλος, τα παιδιά μπορούν να μάθουν τα οφέλη της περάτωσης μιας εργασίας, τη σημασία της οργάνωσης, του προγραμματισμού και πώς η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων μπορεί να τα οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα και επιτυχίες.

Χρήσιμες συμβουλές για βιντεοπαιχνίδια

  • Όταν αγοράζετε στο παιδί ένα παιχνίδι, ελέγξτε την αξιολόγηση με βάση την ηλικία.
  • Αποφύγετε τα βιντεοπαιχνίδια που δίνουν τη δυνατότητα αγορών εντός της εφαρμογής, καθώς αυτά κάνουν κατάχρηση του μάρκετινγκ και επιτρέπουν στους παίκτες να παρακάμπτουν την εκμάθηση δεξιοτήτων που βασίζονται στην πρόοδο του παιχνιδιού, αγοράζοντας απλώς τον δρόμο τους προς πιο προχωρημένα επίπεδα.
  • Επιτρέψτε το παιχνίδι μόνο στους κοινόχρηστους χώρους του σπιτιού, ώστε να είστε σε θέση να επιβλέπετε τη συμπεριφορά τους. Θυμηθείτε, ωστόσο, να μην τα ελέγχετε επίμονα. Αντίθετα, στοχεύστε στη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης και επιτρέψτε στον εαυτό σας να μαθαίνει ή και να παίζει τα ίδια παιχνίδια.
  • Συμφωνήστε εκ των προτέρων σχετικά με τις ώρες και τη διάρκεια του παιχνιδιού. Έτσι, τα παιδιά μπορούν να μάθουν πώς να προγραμματίζουν το χρόνο τους όπως εκείνα θέλουν. Και επειδή τα παιχνίδια είναι επίσης κοινωνικές δραστηριότητες, θα μπορέσουν να τα μιλάνε με τους φίλους τους.
  • Απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις όταν δεν είναι ώρα για παιχνίδι και ρυθμίστε γονικούς ελέγχους.
  • Μιλήστε στα παιδιά για το πώς να παραμένουν ασφαλή στο διαδίκτυο, τους κινδύνους που κρύβει η χρήση του, τι είναι ο διαδικτυακός εκφοβισμός, τα είδη απάτης που μπορεί να συναντήσουν και ότι δεν είναι όλοι όσοι συναντούν στο διαδίκτυο τόσο καλοπροαίρετοι όσο φαίνονται.

Πηγή: iefimerida.gr