Πώς θα κατανοήσετε τις συμπεριφορές του παιδιού σας

Ένα από τα θέματα που απασχολούν τους περισσότερους γονείς, είναι πώς θα έρθουν κοντά με το παιδί τους, θα καταλάβουν τις συμπεριφορές, τις αντιδράσεις και τα συναισθήματά του. Η κατανόηση της ψυχολογίας του παιδιού σας θα σας βοηθήσει να το γνωρίσετε καλύτερα και να δημιουργήσετε ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ σας.

Στην πραγματικότητα, η κατανόηση του παιδιού σας είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνετε ως γονέας, κάτι που θα σας βοηθήσει πολλαπλά στην καθοδήγηση και την ανατροφή του, καθώς εκείνο μεγαλώνει και ωριμάζει.

Κάτι που, επίσης, πρέπει να έχετε στο μυαλό σας, είναι ότι το παιδί σας έχει τη δική του, μοναδική προσωπικότητα. Αναρωτηθείτε, λοιπόν: οι προσδοκίες που έχετε από το παιδί σας ανταποκρίνονται στις δικές του επιθυμίες ή μήπως προσπαθείτε να καλύψετε δικές σας ανάγκες;

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να καταλάβετε το παιδί σας είναι να το παρατηρείτε όσο εκείνο παίζει, μιλάει, τρώει, ακόμη και όταν κοιμάται. Αναζητήστε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, τα ενδιαφέροντά του και εκείνα που φαίνεται να το απασχολούν, αλλά και το συνεπαίρνουν.

Παρατηρήστε αν η προσαρμογή στις αλλαγές είναι εύκολη για το παιδί σας ή χρειάζεται χρόνο για να εξοικειωθεί. Επίσης, αναλογιστείτε, πώς λειτουργούσατε εσείς ως παιδί σε διάφορες καταστάσεις και πώς αντιδρούσαν οι γονείς σας;

Μη χάνετε την ευκαιρία να μιλάτε με το παιδί σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για να γνωριστείτε καλύτερα και να συλλέξετε τις πληροφορίες που θα σας φανούν χρήσιμες ώστε να κατανοήσετε το παιδί σας.

Όταν τα παιδιά είναι μικρά σε ηλικία, τότε δεν βοηθά τόσο η λεκτική επικοινωνία, όσο οι εκφράσεις του προσώπου και η γλώσσα του σώματος, προκειμένου να κατανοήσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Επίσης, το να τους κάνετε ερωτήσεις θα τους δώσει τη δυνατότητα να μοιραστούν τα συναισθήματά τους με εσάς.
Πώς θα κατανοήσετε τις συμπεριφορές του παιδιού σας

Πώς μπορείτε να ερμηνεύσετε κάποιες συμπεριφορές; Θυμηθείτε ότι τα παιδιά:

  • Θέλουν να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και αναζητούν πάντα την προσοχή σας με οποιοδήποτε τρόπο.
  • Ζηλεύουν και ανταγωνίζονται, είτε τα αδέρφια τους, είτε τα συνομήλικά τους παιδιά, ακόμη και κάποιους ενήλικες.
  • Δεν λειτουργούν με τη λογική των ενηλίκων και δεν κατανοούν τις αξίες τους, επομένως η υπομονή είναι ένα δικό σας χαρακτηριστικό που πρέπει να εξασκήσετε.

Αναπτύσσοντας μία υγιή σχέση γονέα-παιδιού
Η αυτοεκτίμηση είναι ένα σημαντικό κλειδί για την επιτυχία στη ζωή. Η ανάπτυξη μίας θετικής αυτοεικόνας και μίας υγιούς αυτοεκτίμησης είναι εξαιρετικά σημαντική για την ευτυχία και την επιτυχία των παιδιών και των εφήβων.

Η καλή σχέση γονέα-παιδιού και η γονική αποδοχή παρέχει το πλαίσιο και την υποστήριξη του δεύτερου ώστε να αναπτύξει έναν υγιή σεβασμό απέναντι στον εαυτό του, αλλά και στους άλλους.

Όταν τα παιδιά περνούν χρόνο με τους γονείς τους αισθάνονται ξεχωριστά. Οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν να περνούν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους, σε τακτική βάση. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ένας από τους γονείς περνάει χρόνο μόνος του με το παιδί, καθώς επίσης, κοινό χρόνο ολόκληρη η οικογένεια. Αν είστε μονογονεϊκή οικογένεια ή έχετε ένα μόνο παιδί, καλό είναι να καλείτε περιστασιακά συγγενείς ή φίλους για να παίξουν τα παιδιά.

Για κάποιους λόγους, ορισμένα παιδιά δεν αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες τόσο εύκολα όσο άλλα. Μπορεί για παράδειγμα να προσπαθήσουν να αποκτήσουν υγιείς σχέσεις με άλλους, αλλά αν έρθουν αντιμέτωπα με σκληρές συμπεριφορές, υποχωρούν στην ασφάλεια του σπιτιού, της οικογένειας και κλείνονται στον εαυτό τους. Αν η αποτυχία δημιουργίας μιας υγιούς σχέσης αφορά σε αυτή μεταξύ γονιών και παιδιού, αυτό είναι οδυνηρό και για τις δύο πλευρές. Ως γονείς, μην ξεχνάτε ότι η εμπιστοσύνη, ο σεβασμός, η επικοινωνία, η συνεργασία, η επιβράβευση και η οριοθέτηση, αποτελούν βασικούς πυλώνες στην ανάπτυξη ισότιμων και ισορροπημένων σχέσεων.