Πώς θα μειώσουμε τη χρήση πλαστικών αυτό το καλοκαίρι

Καλή διάθεση, ανεμελιά, μακροβούτια και καλή παρέα, τα βασικά συστατικά για αξέχαστες διακοπές που μας βοηθούν να χαλαρώσουμε από την πίεση της δουλειάς και μας γεμίζουν ενέργεια! Όμως, για να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τη θάλασσα και τη φύση στις διακοπές μας, οφείλουμε να φροντίζουμε το περιβάλλον

Αναλογιστείτε, λοιπόν: πόσα πλαστικά ποτήρια καφέ πέρασαν από τα χέρια σας και πού κατέληξαν; Πόσα αποτσίγαρα βρήκατε ενώ περπατούσατε στην άμμο; Πόσες πλαστικές σακούλες βρήκατε ενώ κάνατε αμέριμνα τις βουτιές σας; Παλιότερα δεν γνωρίζαμε τις σοβαρές επιπτώσεις της πλαστικής ρύπανσης. Τώρα, όμως, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ένα σημαντικό μέρος των πλαστικών
που χρησιμοποιούμε καταλήγει στο φυσικό περιβάλλον, ρυπαίνοντας τις θάλασσες μας, θανατώνοντας τα ζώα που ζουν σε αυτές και απειλώντας την ανθρώπινη υγεία.

Το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση ή WWF όπως είναι γνωστό, μας καλεί να βάλουμε το λιθαράκι μας για να προστατευθεί ο πλανήτης μας, μέσα από τις καθημερινές μας συνήθειες. Είναι πολύ πιο εύκολο απ’ ό,τι νομίζουμε!

Το WWF Ελλάδας μας δίνει μερικές χρήσιμες συμβουλές:

  • Βάλτε στη ζωή σας το ποτήρι πολλαπλών χρήσεων για να απολαμβάνετε τον καφέ σας όπου κι αν είστε. Εκτός από τον πλανήτη, κάνετε καλό και στην τσέπη σας, αφού από το 2022 επιβάλλεται τέλος 10λεπτών/σεντ για κάθε πλαστικό ποτήρι καφέ.
  • Όσο περίτεχνα κι αν θάφτηκαν, τελικά τα αποτσίγαρα ποτέ δεν φύτρωσαν στις παραλίες. Γι’ αυτό αν καπνίζετε, να έχετε πάντα μαζί σας ένα φορητό σταχτοδοχείο. Ακόμη κι αν δεν καπνίζετε, αν δείτε αποτσίγαρα στην παραλία μην αδιαφορήσετε. Αφιερώστε 5 λεπτά να τα μαζέψετε και να τα βάλετε στον κάδο, πριν καταλήξουν τροφή για τα ψάρια και τα θαλάσσια είδη.
  • Αντικαταστήστε τα πλαστικά μπουκάλια νερού στην καθημερινότητά σας με ένα θερμός πολλαπλών χρήσεων. Έτσι, διατηρείτε το νερό σε καλή θερμοκρασία και δίνετε μια ανάσα στο περιβάλλον.
  • Θυμηθείτε ότι στις περισσότερες περιοχές της χώρας το νερό της βρύσης είναι πόσιμο. Αν βρεθείτε σε περιοχή όπου το νερό της βρύσης δεν είναι πόσιμο, μπορείτε να έχετε πάντα μαζί σας το θερμός για να διατηρείτε το εμφιαλωμένο νερό δροσερό. Κρατήστε στο δωμάτιο τα μπουκάλια νερού που αδειάζετε και αναζήτησε μπλε κάδο για να τα απορρίψετε. Αν δεν υπάρχει μπλε κάδος στο μέρος που παραθερίζετε, πάρτε τα μαζί σας στην επιστροφή για να τα πετάξετε στον πρώτο διαθέσιμο μπλε κάδο που θα βρείτε. Είναι κρίμα πολύτιμα υλικά να καταλήγουν στη χωματερή, ενώ θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν.
  • Αντικαταστήστε τα πλαστικά καλαμάκια με υλικά πιο φιλικά για το περιβάλλον, όπως τα ανοξείδωτα καλαμάκια ή αυτά από μακαρόνι ή σιτάρι.
  • Η τσάντα πολλαπλών χρήσεων έχει μπει για καλά στην καθημερινότητά μας για τις αγορές και τα ψώνια μας. Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, υιοθετήστε αυτή τη συνήθεια. Μην ξεχνάτε ότι η πλαστική σακούλα είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτωσης των θαλάσσιων χελωνών, οι οποίες τις καταπίνουν νομίζοντας ότι τρώνε μέδουσες.
  • Όταν φύγετε από την παραλία, μην αφήσετε τίποτα πίσω σας. Και δεν αρκεί να βάλετε τα σκουπίδια σας στους κάδους που ξεχειλίζουν. Το πιο πιθανό είναι ότι με το πρώτο αεράκι αυτά τα σκουπίδια θα βρεθούν στη θάλασσα. Πάρτε μαζί σας όλα τα σκουπίδια και στην επιστροφή ρίξτε τα στον πρώτο κάδο που θα συναντήσετε. Αν έχετε διάθεση να βοηθήσετε ακόμα περισσότερο, μαζέψτε τα σκουπίδια που θα δείτε γύρω σας, ώστε να μην καταλήξουν στο νερό.
Ένα άρθρο για: