Πώς θα επιλέξετε δραστηριότητα για το παιδί σας

Photo credits: freepik.com   

Είναι σημαντικό να παροτρύνουμε τα παιδιά να ασχολούνται με δραστηριότητες ή να τα εντάσσουμε με κάποιο τρόπο στα δικά μας ενδιαφέροντα, καθώς οι δραστηριότητες προσφέρουν πολλά οφέλη στα παιδιά: συμβάλλουν στη σωματική και ψυχική υγεία τους, την ψυχοκοινωνική ωρίμανση και την ανάπτυξη μιας δομημένης προσωπικότητας.

Τα παιδιά που συμμετέχουν σε εξωσχολικές δραστηριότητες μπορούν να εντάσσονται καλύτερα σε ένα σύνολο από συνομήλικους, καθώς αποκτούν οργανωτική σκέψη, μαθαίνουν να θέτουν στόχους και να τους πετυχαίνουν, κοινωνικοποιούνται αποτελεσματικότερα, αποκτούν υπευθυνότητα και γίνονται ανεξάρτητα.

Για να επιλέξουμε μαζί με το παιδί μία δραστηριότητα, λαμβάνουμε υπόψη τους εξής παράγοντες:

  • την ηλικία του
  • το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού
  • την επιθυμία του παιδιού
  • τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά του
  • τυχόν προηγούμενη θετική εμπειρία
  • το σωματότυπο του παιδιού
     

Ένα παιδί 7 - 10 ετών είναι σε θέση να επιλέξει μία δραστηριότητα που του αρέσει. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι το παιδί δεν μπορεί να κάνει κάποια δραστηριότητα πιο πριν, ανάλογα πάντα με την ηλικία του

Μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών μπορεί να δοκιμάσει δραστηριότητες όπως baby swimming, θεατρικό και μουσικό παιχνίδι ή ζωγραφική σε κάποιο παιδικό εργαστήρι. Στη συνέχεια καλό είναι να παρατηρούμε τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα του παιδιού, αν προτιμά π.χ. να ζωγραφίζει, να χορεύει, να τραγουδά ή αν είναι πιο δραστήριο και θέλει να τρέχει, να σκαρφαλώνει ή να παίζει με μία μπάλα.

Αφού αξιολογήσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του παιδιού και πάντα σύμφωνα με τις επιθυμίες του, το παιδί σας να δοκιμάσει διαφορετικά πράγματα, προκειμένου να ανακαλύψει από μόνο του τι είναι αυτό που του αρέσει. Ας μην ξεχνάμε ότι, υπάρχουν παιδιά που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν με επιτυχία σε μία συγκεκριμένη δραστηριότητα, γιατί δεν είναι έτοιμα ακόμη, είτε σωματικά είτε πνευματικά. Για την επιλογή οποιαδήποτε δραστηριότητας, λοιπόν, θα πρέπει να έχουμε τη σύμφωνη γνώμη του παιδιού, γιατί μόνο έτσι θα το αγαπήσει.
Photo credits: freepik.com  
Πώς θα επιλέξετε δραστηριότητα για το παιδί σας

Ομαδικά αθλήματα

Αθλήματα όπως είναι το ποδόσφαιρο, το βόλεϊ, το μπάσκετ κ.λπ., παρέχουν ευκαιρίες εκτόνωσης αλλά και αναπτύσσουν την ομαδικότητα, τη θετική διαχείριση των αποτυχιών και τη σκληρή δουλειά. Η ηλικία εισαγωγής σε αυτές τις δραστηριότητες είναι τα 6-7 έτη.

Ατομικά αθλήματα

Ο στίβος, το τένις, η ενόργανη γυμναστική, η κολύμβηση, είναι μερικά από αυτά. Ένα ατομικό άθλημα θα αυξήσει από νωρίς την ψυχική δύναμη του παιδιού. Το παιδί μαθαίνει να βασίζεται στον εαυτό του, μαθαίνει τα όριά του και αναλαμβάνει τις δικές του ευθύνες.

Πολεμικές τέχνες

Αν παρατηρήσετε το παιδί σας να ενθουσιάζεται από ταινίες και παιδικά που οι ήρωες γνωρίζουν κάποια πολεμική τέχνη, τότε καλό θα ήταν να δοκιμάσει κάποιο άθλημα όπως το καράτε, που βοηθά το παιδί να αποκτά έλεγχο στις κινήσεις και τα συναισθήματά του, καθώς μαθαίνει πρώτα να σκέφτεται και μετά να πράττει, ενώ παράλληλα βελτιώνει την φυσική του κατάσταση. Οι πολεμικές τέχνες ενδείκνυνται σε παιδιά που παρουσιάζουν επιθετικές συμπεριφορές, παρόρμηση, ΔΕΠ-Υ κ.α.

Αυτό που θα πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη είναι ότι κάθε παιδί έχει ανάγκη από ξεκούραση και ελεύθερο χρόνο για παιχνίδι.

Ρομποτική

Μία δραστηριότητα που ολοένα και αναπτύσσεται είναι η ρομποτική. Αν παρατηρήσετε το παιδί σας να παρουσιάζει περιέργεια για το πως λειτουργούν διάφορες κατασκευές τότε, καλό είναι να δοκιμάσει την ρομποτική, η οποία ασχολείται με το σχεδιασμό, την κατασκευή, τη λειτουργία και τη χρήση ρομπότ. Το παιδί σας μπορεί μέσω της ρομποτικής να παίξει με ρομπότ, να μάθει να συναρμολογεί  και να προγραμματίζει ένα ρομπότ.

Σκάκι

Αν παρατηρείτε στο παιδί σας μια προδιάθεση και ενδιαφέρον για αριθμητικά προβλήματα και στρατηγικά παιχνίδια, τότε θα ήταν καλό να δοκιμάσει σκάκι. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πνευματικό άθλημα που καλλιεργεί την αναλυτική σκέψη και ξεκινάει από την ηλικία του νηπιαγωγείου.

Προσκοπισμός

Μέσω του προσκοπισμού το παιδί ήδη από την ηλικία των 7 ετών μπορεί συνδυάσει το παιχνίδι με την μάθηση, την άθληση με τη ζωή στη φύση, την κοινωνικοποίηση με την ευαισθητοποίηση για τα κοινά. Στους Προσκόπους το παιδί θα βρει μια παρέα φίλων μέσα στην οποία θα μάθει να συνεργάζεται και θα ανακαλύψει νέες κλίσεις. Θα ζήσει νέες εμπειρίες και θα κερδίσει ανεκτίμητες γνώσεις.

Καλλιτεχνικό εργαστήρι

Αν παρατηρήσετε το παιδί σας να χορεύει, να διηγείται ιστορίες και να παρουσιάζει παραστατικά σενάρια με σκετς, και να πειραματίζεται με διάφορες μορφές έκφρασης, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε μαθήματα σε ένα εργαστήρι εικαστικών, όπως ζωγραφική, σκίτσο, πηλοπλαστική, κ.α. Επίσης μπορείτε να δοκιμάσετε ένα εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού ή μαθήματα χορού. Τα παιδιά μπορούν από την ηλικία των 3-4 ετών να συμμετέχουν σε δραστηριότητες ζωγραφικής σε μορφή παιχνιδιού.

Ωδείο

Η μουσική είναι σημαντική ήδη από τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού, καθώς επηρεάζει την νοημοσύνη και τα συναισθήματα των παιδιών και βοηθά να αναπτύξουν δεξιότητες, όπως η αύξηση της ικανότητας εκμάθησης ξένων γλωσσών, η υπομονή, η πειθαρχία, η συνεργασία, η διαπολιτισμική ευαισθητοποίηση, η αυτοπεποίηθηση, η αυτοεκτίμηση και η αυτοέκφραση. Συνήθως τα παιδιά ξεκινούν επίσημα να μάθουν ένα μουσικό όργανο στην ηλικία των 7 ετών, ενώ πλέον υπάρχουν δραστηριότητες μουσικής προπαιδείας σε προνηπιακή και νηπιακή ηλικία.

Πηγή: eliza.org.gr  

Ένα άρθρο για: